Jump to content

Porez pri kupnji nekretnine


anonimno

Preporučene objave

Molila bih za pomoc!!

Prije nekih 6 i pol godina kupila sam stan na moru. Od tada do danas nismo od porezne uprave dobili nikakvo porezno rijesenje, a i prije nekih mjesec sam dana saznala da je na cijeli predmet nastupila zastara.

Buduci da bih se zeljela upisati kao vlasnik nekretnine neznam sto mi je sada ciniti: da li da samo odem u poreznu i zatrazim da mi "udare" pecat na kupoprodajni ugovor ili moram nesto drugo poduzeti? Ako da, sto konkretno moram sada napraviti?

Unaprijed hvala!!!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pitanje je da li ste uopće prijavili obvezu poreza prilikom kupnje. Ako ste vašu obvezu prijave poreza uredno obavili a u roku od 6 godina niste dobili porezno rješenje tada je nastupila apsolutna zastara.

Ako koji slučajem niste prijavili obvezu poreza tada ste napravili prekršaj i zbog toga možete snositi sankcije.

Za upis u zemljišnik nije obvezno imati pečat porezne uprave oi uplaćenom porezu, zato mislim da nije bilo zapreke da se upište u zemljišne knjige već tada kad ste nekretninu kupili. Dovoljno je bilo predočiti potvrdu da ste porez prijavili.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kada smo prije sest i sitno godina kupili nekretninu i kupoprodajni ugovor ovjerili kod biljeznika nismo bili upoznati da mi osobno trebamo prijaviti porez vec smo mislili da ce to napraviti biljeznik. Zar nije i on obvezan prijaviti ugovor? Kako stvari stoje ni on, a ni mi to na kraju nismo prijavili porez (!?).

Upoznati smo s mogucnosti sankcija, ali nam je na upit sto da radimo receno da je nastupila apsolutna zastara (6 godina) i da cijelu stvar s porezom mozemo zaboraviti (na stranicama Legalisa).

Sto da sada radimo; da li da odemo na poreznu i pokunjeno priznamo propust i pitamo koliki porez moramo platiti i kakve su nam sankcije? U interesu nam je cijelu stvar sto prije rijesiti.

Unaprijed hvala na pomoci!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sukladno čl. 15. st. 1. i 2. Zakona o porezu na promet nekretnina obvezu prijave Poreznoj upravi imaju javni bilježnik i sud.

Prema tome kad budete išli upisati nekretninu na vaše ime tj. mijenjati vlasništvo nekretnine, nadležno tijelo u sudu je dužno upoznati s tom radnjom poreznu upravu. Iz toga proizlazi da će vas otkriti kad-tad.

Vi i javni bilježnik ste sukladno čl. 24. Zakona napravili prekršaj.

Jedino što možete sada napraviti je otići na poreznu i objasniti kako je došlo do greške te prijaviti i platiti porez, te moliti da vam ne odrede kaznu.

Ako to ne želite, onda čekajte da to napravi zemljišni odjel no u tom slučaju bi sankcije bile neizbježne.

Ovo je moje mišljenje a inače sam zagovornik plaćanja poreza. Ali isto tako nastojim sukladno propisima ne platiti tamo gdje se može izbjeći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija