Jump to content

otvaranje-zatvaranje obrta


anonimno

Preporučene objave

Obrt sam zatvorila prije par mjeseci a mozda i dulje. Juce mi kuca zenska na vrata da platim cistocu na racun obrta i pita gdje mi je poslovni prostor?? (nikad ga nisam ni imala jer je obrt bio kucna radinost i glasio na kucu)

Zbog takvih kao ona i sveukupne politike ove drzave koja samo uzima a nije upucena ni u najosnovnije stvari sam i zatvorila obrt.

 

 

(ni u jednim poticajnim sredstvia nisam bila u mogucnosti se prijaviti, racuni su mi poceli stizati i prije ocetka rada obrta,nameti su preveliki.... Sve to moze izdrzati samo cisti sverc-komerc a neka radinost isl NE.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Žao mi je zbog tvog obrta, ali moraš biti svjesna da je prva godina rada paklena ( uglavnom rashodi) i to upravo zbog ovog što si navela- još ne počneš konkretno ni raditi, a računi se redaju. Imaš sreće što ti nije pokucala i neka inspekcija ( meni su došli nakon 3 mjeseca rada ! ).

Osim toga, treba jako dobro poznavati Zakone, inače počinješ grcati u greškama koje te mogu itekako koštati.

Teško je u našoj državi biti "mali" obrtnik ! Tu se slažem. Nažalost. :amen:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

Dobro da si zatvorila obrt. Nije baš svatko kome padne na pamet baviti se nečim u mogućnosti, ni objektivnoj ni subjektivnoj mogućnosti poslovati na tržištu.

 

 

Podjednako tako bezobrazno mi je rekao i jedan sluzbenik u drzavnoj firmi kad sam mu vratila racun kojeg nisam morala platiti (oslobodjena prvu godinu)

Tako da me bezobrazluk ne vrjedja a ni tvoj jer je to tvoj problem.

Trziste ne postoji ako ja moram potplatiti velike trgovacke lance da uzmu moj proizvod i jos pregovarati s njima da li ce ga staviti na istaknutu policu ili negdje na najdonju gdje ces je vidjeti samo puzajuci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Do gornje police ne dolazi se čim otvoriš obrt. Za to treba vremena, živaca, novaca, kvalitete.......a ti si pala odmah na početku.

 

Da si bila ustrajna i kvalitetna i da su ti se poklopile stvari koje ti se moraju poklopiti, s vremenom bi bila i u izlogu a ne samo na gornjoj polici.

 

A što se bezobzirnosti tiče, i to je nešto s čim se moraš znati nositi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

E pa dragi forumaši, mislim na vas ostale koji tako lijepo komentirate, da ne kažem s+r+te, vi vjerojatno niste nikada ni otvorili neki obrt tako da ni ne možete znati o čemu ova cura priča. kao što sam navela u svom postu prije(2. po redu), moj je obrt opstao iako je izuzetno teško poslovati , tražiti kupce (ovisno o kojoj djelatnosti se radi), biti konkurentan u ogromnom tržištu i biti početnik, a u isto vrijeme plaćati sve poreze, prireze, daće i dađbine. Državi sve morate platiti u roku, jer vas inače zakamatari da lako bankrotirate u kratkom roku, a kupci ako vam ne plaćaju robu na vrijeme (što je pravilo, a ne iznimka), ne možete krpati novčane rupetine.

S naglaskom da morate i vratiti eventualnu pozajmicu , jer ne možete obrt ni otvoriti ako nemate početni kapital.

 

Ovo razumiju samo oni koji su bili ili jesu obrtnici.

Ostali nek se suzdrže od bilo kakvih neumjesnih komentara koji nemaju veze sa realnošću i praksom - o kojoj nemaju pojma.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

Ovo razumiju samo oni koji su bili ili jesu obrtnici.
Ostali nek se suzdrže od bilo kakvih neumjesnih komentara koji nemaju veze sa realnošću i praksom - o kojoj nemaju pojma.

 

Pa onda odi na forum propalih obrtnika, pa se tamo međusobno tapšajte po nečemu. Ovo je pravni forum i ni u ludilu nemaš pravo ni pomisliti ovo što si gore navela.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisi razumio/la! Ja imam obrt .- iI dan danas, a tapšam po ramenu one koje razumijem i znam zašto ih razumijem, za razliku od tebe- koji očito nikad ni nisi imao/la nešto takvo pa ne znaš kakve gluposti pišeš pogotovo ako se osvrnem na tvoju predzadnju rečenicu.

A čitajući tvoj post nemam dojam da je ovo ozbiljan pravni forum!

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma sve sam ti ja razumio. Je teško je danas opstati, teško je plaćati sve što se plaćati mora, al niste ni vi obrtnici najpametniji ljudi na ovoj zemlji, a ponašate se kao da je samo vama teško i potcjenjujete sve ostale, tipa samo mi znamo kak je nama, a vi ostali pojma nemate. Pa moram te upozoriti da i ostali građani ove zemlje imaju svoje obveze, kako radne tako i financijske.

 

A inače uopće ne vidim koje je to pitanje postavljačica ovog posta postavila, ako ga vidiš javi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

Pa moram te upozoriti da i ostali građani ove zemlje imaju svoje obveze, kako radne tako i financijske.

 

Da , ali ova podtema nije namjenjena "ostalim građanima ove zemlje" nego upravo obrtnicima u temi trgovačko pravo.

 

E sad , ako malo poznaješ temevezane uz trgovačko pravo, onda ćeš lako zaključiti i koje je pitanje-konstataciju postavila kolegica koja je morala zatvoriti obrt

 

.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

A čitajući tvoj post nemam dojam da je ovo ozbiljan pravni forum!

 

Koliko će ovo biti ozbiljan forum, ovisi ponajviše o vama.

Zato molim za ozbiljnu i kulturnu razmjenu mišljenja.

Ukoliko nemate više ništa konstruktivnog za predložiti, savjetujem vam da daljnje debate "tko je jači" nastavite na pm ili putem maila.

Hvala unaprijed.

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nadalje odmah u startu zgrozila sam se uplatnicama koje su mi stizale mada sam 1. g oslobodjena kao sto rekoh ali u ovoj drzavi ne postoji nikakav sistem ni sablona suradnje odgovarajucih sluzbi tako da svaka sluzba radi za sebe i nema pojma niti o svom poslu a kamoli o onima iznad nje pa tako i salju uplatnice napamet (da ne kazem hvataju koga uspiju) a onda kada dodjem to vratiti jos dobijem onakav bezobrazni komentar od nekog sluzbenika komore koji 8 h cacka jaja.

Dalje: kad sam zatvarala obrt morala sam na poreznoj upravi dobiti izvadak da sam podmirila sve dugove poreza: oni meni dali prazan papir :-P - ni zaduzenja ni uplate.

:-P I to je po njima zatvorena kartica.

Nakon par dana je tek posto drzava radi puzevim tempom stiglo neko zaduzenje na tu karticu poreza pa sam to platila i onda dobila pravo stanje kojim sam pozatvarala ostalo: zdravst itd

Dalje sokiralo me je ne samo neznanje sluzbenika po svim drzavnim sluzbama od porezne uprave u kojoj rade po 3 u kancelariji a eventualno ces zateci jednoga na radnom mjestu nego i njihova totalna flegmaticnost i nezainteresiranost.

U jednom odjeljku mirovinskog van grada trebalo je samo iskopirati jedan dok. i sluzbenica mi nije htjela to napraviti s obrazlozenjem da oni sami kupuju papir - ovako nesto - da papira nema itd idr

 

Dalje: bila sam zainteresirana za poticajna sredstva ALI niti u jednoj kategoriji nisu predvidjeli moju djelatnost a za sam ulazak obrt mora raditi najanje godinu dana.

Zar je to nacin da se drzava stiti od eventualnih lopova koji su izgleda maznuli poticajna sredstva i odjavili obrt? Znaci uzmu novce i zbrisu i ostalima koji namjeravaju nesto stvarati zatvore put. da li je iko kaznjen - naravno da nije jer ova drzava tako ne funkcionira.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I dalje sto je netko ec rekao: drzava je sebe osigurala prisilnom naplatom, ovrhom isl tako da nema sanse da joj ostanes duzan ali mi koji nesto proizvodimo i stvaramo nismo zasticeni na nijedan nacin.

Imala sam masu ideja, skolovati zene i zaposliti ih, raditi kvalitetne stvari koje se ugl uvoze iz Hong Knga i China, ali kad sam sve vidjela sta se desava odustala sam. Nisam htjela preljevati suprugovo novac u putovanja Nadana Vidoševića i slicne ekipe lezilebovica po kojekakvim drzavim komorama i njihovim doprinosima (doprinos za sto? sto to oni meni pomazu, pruzaju osim sto me muzu), podizanje skupih kredita isl.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija