Jump to content

najpovoljniji ugovor


anonimno

Preporučene objave

Pozdrav!

 

Mozete li mi molim vas reci koji je od slijedecih mogucnosti placanja za mene najpovoljniji: preko studentskog servisa, autorski ugovor ili ugovor o djelu.

 

Ako ista znaci, redovan sam student i imam otvoren ziro racun. Nisam do sada imao iskustva sa financijama, pa bih volio da me malo uputite u moje eventualne obveze placanja poreza i slicno.

 

Ukoliko sam dobro shvatio, ja bih zapravo trebao primiti brutto iznos na ziro racun, i onda sam placati porez. Mozete li mi napisati kolika su davanja za pojedini navedeni ugovor?

 

Puno je pitanja, ali zbunjen sam i neupucen, pa molim vas, imajte strpljenja i razumijevanja :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako imatate status redovnog studenta za vas je najpovljnije ugovaranje poslova preko student servisa.

Za autorski ugovor morate imati zadovoljene dodatne uvjete.

Isplata putem ugovora o djelu mogla bi rezultirati gubitak prava na poreznu olakšicu ako vas netko ima na PK kao uzdržavanog člana.

Što se tiče poreza, isplatitelj naknade za obavljene usluge dužan je plaćati porez po odbitku a primatelju isplatiti neto naknadu.

Dodatna saznanja o studentskim isplatama možete pronaći na ovom forumu.

potražite preko pretraživača

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na brzom odgovoru!

 

Na stranicama studentskog servisa sam pronasao da oni uzimaju 17,82% na neto iznos. Kako uopce nemam osjecaj o redu velicine, mozete li mi reci koliko se placa porez preko ostala dva ugovora?

 

Ako odaberem opciju preko student servisa, znaci li to da bez obzira sto "poslodavac" (zapravo posrednik u prodaji licenci za autorska djela) meni uplacuje brutto iznos, ne moram nista nikome placati (ako je godisnji prihod manji od 50000kn)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani , čestitam na studioznom pristupu problemu .

 

Dobro je znati slijedeće :

 

Zakonom o porezu na dohodak (Narodne novine 177/2004) i Pravilnikom o porezu na dohodak (Narodne novine 95/2005) propisano je, da se uzdržavanim članovima uže obitelji i uzdržavanom djecom, u smislu Zakona i Pravilnika, smatraju fizičke osobe (između ostalih i studenti) čiji oporezivi primici iz članka 5. Zakona, primici na koje se ne plaća porez na dohodak iz članka 10. Zakona i drugi primici koji se u smislu Zakona ne smatraju dohotkom (članak 9. Zakona), ne prelaze 9.600,00 kuna na godišnjoj razini.

 

Navedeno znači da ukoliko isplate neto primitka studentu na žiro račun prelaze iznos od 9.072,00 kuna godišnje, on ne može biti uzdržavani član na poreznoj kartici (PK kartici) roditelja.

 

U pogledu godišnjeg iznosa, visina zarade studenata nije ograničena. Međutim, od 01.01.2005.godine, godišnja studentska zarada iznad 50.000,00 kuna primitka (bruto zarada minus provizija Student servisa), oporeziva je porezom na dohodak od drugog dohotka. Neoporezivi iznos primitka se odnosi na cijelo područje Republike Hrvatske i u netu iznosi 47.250,00 kuna.

 

Ukoliko član Student servisa ostvari primitke, u godini dana, iznad 50.000,00 kuna, postaje obveznik poreza na dohodak od drugog dohodka, a oporezivanje se vrši na način da prije same isplate primitka, Student servis obračunava, obustavlja i na račun proračuna uplaćuje pripradajući iznos poreza i prireza (iz primitka), a preostali iznos primitka uplaćuje na žiro-račun studenata.

 

Ukoliko je član Student servisa Studentskog centra u Zagrebu ostvario primitke preko nekih drugih studentskih servisa ili učeničkih udruga u RH, dužan je pismeno obavijestiti Student servis Studentskog centra u Zagrebu o visini isplaćenih primitaka do dana isplate primitka u našem Student servisu (članak 6. točka 6. Pravilnika o porezu na dohodak)

 

Sve to provjerite prilikom upisa u servis .

Zbog vlastitog kreiranja radnog vremena interesantan je posao očitavanja brojila za potrošnju električne energije u domačinstvima.Raspitajte se u Hrvatskoj elektroprivredi.

 

Za svaku je pohvalu Vaše nastojanje da svojim radom pomognete roditeljima .

 

Želim Vam odlično zdravlje i davanje svih ispita u ljetnom ispitnom roku !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija