Jump to content

Porez darovni ugovor brat-bratu


anonimno

Preporučene objave

Brat i ja smo suvlasnici kuce. Kucu smo dobili darovnim ugovorom dok smo zivjeli u zajednickom domacinstvu. Zanima me da li ako brat daruje meni svoju polovicu kuce da li sam prema clanku 13. Zakona o prometu nekretnina osloboden placanja poreza.??? (osobito prema stavku3.)

 

ČLANAK 13:

 

Porez na promet nekretnina pri nasljeđivanju, darovanju i drugom stjecanju nekretnina bez naknade ne plaćaju:

 

1. bračni drug, potomci i preci te posvojenici umrlog ili darovatelja,

 

2. braća i sestre, njihovi potomci te zetovi i snahe ostavitelja ili darovatelja kada nasljeđuju ili primaju na dar poljoprivredno zemljište, ako im je poljoprivreda osnovni izvor prihoda,

 

3. braća i sestre, njihovi potomci te zetovi i snahe ostavitelja ili darovatelja, kada nasljeđuju ili primaju na dar nekretnine, ako su s ostaviteljem ili darovateljem živjeli u gospodarskoj zajednici u vrijeme izgradnje građevine, stjecanja druge nekretnine, ostaviteljeve smrti ili primitka dara. Gospodarskom zajednicom, u smislu ovoga Zakona, smatra se zajedničko stjecanje prihoda i imovine te raspolaganje prihodima i imovinom koja se nasljeđuje ili daruje,

 

4. pravne i fizičke osobe kojima Republika Hrvatska ili jedinica lokalne samouprave i uprave daruje, odnosno daje nekretnine bez naknade radi odštete ili iz drugih razloga u svezi s Domovinskim ratom,

 

5. bivši bračni drugovi kada uređuju svoje imovinske odnose u svezi s rastavom braka.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ste živjeli s bratom u istoj gospodarskoj zajednici, ako ste zajedno stjecali prihode u tom slučaju imate pravo na oslobođenje plaćanja.

Pazite: to sve morate PU dokazat dokumentacijom. Savjetujem vam da odete do PU i pitajte što sve traže da bi vas oslobodili sukladno navedenom članku i stavku 3.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako imate živog roditelja, rješite to tako da brat daruje roditelju pa roditelj vama, dva darovna ugovora, knjižite se vi direktno samo u prilog dajete oba ugovora, na poreznoj se oslobađate poreza na temelju rodnih listova (moze biti i stari rodni list).

Mi smo napravili prvo ugovor između mene i brata, pa smo ga prije oporezivanja raskinuli jer smo saznali za ovu mogućnost, i napravili nove ugovore.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija