Jump to content

molim pomoć


anonimno

Preporučene objave

Imala sam obrt.Radi nesretnih slučajeva u obitelji ostao mi je dug svega pomalo.2005 godine u 8mj.blokiran mi je ŽR što znači da nisam mogla upravljati sredstvima koja su stizala.Sve je to OK.No,muči me jedna druga stvar stoga molim bilo kakav savjet.

Dug je 2005 bio je oko 95.000 kn,i do danas sam uplatila oko 60.000.Prije mjesec dana stigla mi obavjest od porezne da sam opet dužna 95.000 cca,jer sve što sam uplatila tj banka, pojele su kamate i da su mi sve glavnice ostale kakve su bile,što znači da sam se uzaludno trudila i svega se odricala.Kako to rješiti?Kamo da se obratim za savjet,pomoć?Kredit ne mogu podići jer nisam kreditno sposobna kao ni muž.Hvala za bilo kakvu pomoć ili savjet.P.S.obrt je bio sezonskog karaktera,6 mjeseci aktivan,6 zatvoren.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne mogu shvatiti zakon o naplati dugova,jer ovakav način može osobu natjerati na svašta.Ne bježim od naplate,dapaće,želim to rješiti,ali ne znam na koji način,jer na taj nikada neću moći doći do nule.Nije mi jasno da se NE rješava stavka po stavka u cijelosti,glavnica i kamate,nego se naplate kte a glavnica ostavi,što znači da će mi kte za dug HZZMO-u povećat ukupno dugovanje za 2007g u iznosu 4500 kn(mislim da toliko),a ako bi mi se po ovrsi taj dug u cijelosti otplatio na kraju god nebi imala dug što znaći ni 4500 kn kta. jer duga po toj stavci više nebi bilo.Tako su kte otplaćene a glavnica ostala.Š T A D A R A D I M?????

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ispravan je način naplate najprije kamate pa tek onda glavnice (ovdje ne govorim o moralu takve naplate!!).

Predlažem da odete do poreznog referenta ili voditelja ispostave PU i izvidite mogućnost plaćanja dugovanja temeljem nagodbe.

Isto tako, ako ste u financijskog krizi pokušajte tražiti otpis dijela dugovanja po članku 135. st. 2 Općeg poreznog zakona (NN 127/00, 86/01, 150/02).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na poreznoj izvadite dugovanja prema svim racunima po kojima vas vode (po svim stavkama).

 

Uz zamolbu za otpis dugovanja (sto ce tesko ici jer jos nije proslo min. 6 godina od vasih zadnjih zaduzenja glavnice), nastojte rjesavati dugove onoliko koliko mozete, ali pri tom svakako rjesavajte stavku po stavku. Uzmite najprije neku najmanju stavku (po iznosu) te je uplatite u cijelosti. Time ste smanjili glavnicu i dio kamata. Nakon toga rijesite slijedecu stavku, opet u cijelosti.

 

Parcijalna placanja po svim racunima istovremeno nikud ne vode, a za nekoliko godina cete imati dug od kojeg boli glava (15 % god. kamata na glavnicu svake godine ...). Dakle, "pocistiti" racun po racun ...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@ Gaiusl

Kamata je po novom zakonu o zateznim kamatama 15%.

 

@Anonimno

Za ovo vam nije potreban odvjetnik.

Postupite upravo ovako kako je naveo Gaiusl.

Vi sigurano imate svog referenta u PU bez obzira što živite u manjem gradu. Oni su također educirani ali nisu baš susretljivi za ovakvu pomoć i savjet.

U svakom slučaju kad podnesete zahtjev za nagodbu i zahtjev za otipis dijela dugovanja sigurno će vam odgovoriti što i kako dalje.

Javite ako treba još kakav savjet.

Sretno!!!

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

... na ispravci ...

 

Htio sam samo naglasiti činjenicu da mora početi podmirivati dug (kako god teško to bilo) jer će inače dugovi uskoro biti još veći.

 

Evo, neka dotična osoba malo razmisli : da je sa onih navedenih 60 000 kn učinila upravo to - u cijelosti podmirila pojedine stavke (ne sve, jer to nije bilo dovoljno novca), danas bi joj glavnica bila manja, kamata bi bila manja i lakše bi bilo riješiti cijeli dug !

 

P.S: Vraćam se u prethodni post i ispravljam sa netočnih 18% na 15%.

 

P.S.(2) : Porezne uprave baš ne vole ni inače da im dužnici dolaze sa odvjetnicima. Kao, "ima za odvjetnika" a "nema za poreze !".

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vaš savjet je ispravan i sigurna sam da će mu u PU to dopustiti.

Slažem se s vama u svezi odvjetnika. Ovdje je dovoljno da porezni obveznik postupi ovako kako ste naveli.

pozdrav

 

@ Anonimno

Kad dobijete karticu dugovanja kraj svakog duga stoji poziv na broj (četveroznamenkasti) po kojemu se zna kakvi je to dug.

Prilikom plaćanja u pozivu na broj upišete taj broj i vaš JMBG.

Na ovja način se zatvara baš ta vrsta duga.

Nažalost opet će se najprije zatvari kamata a tek onda glavnica.

Ja bih ipak pokušala pregovarati s poreznom za otpis kamate.

"Tko kuca vrata mu se otvore"

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Stvar je u tome,da je banka uplačivala po nekom njima poznatom redosljedu i da nisam mogla utjecat na uplate.Evo,dat ću primjer koji me muči:

-Imam SMS o stanju ŽR-prije par dana je bilo stnje xxxxkn,u međuvremenu je sjelo 3500 kn,dođe mi nakon toga poruka o stanju i????????STANJE ISTO!!!Nije umanjeno za taj iznos.Zašto?Šta je naplačeno?!Kad sam zvala platni promet banke ,baba mi nešto objašnjava i ne kužim ništa!Radi se o nekim kamatama a ja ne shvaćam o kojim kamatama-od poreza,banke?!!Pa nije mi banka dala kredit!!!Šta to naplačuju!?Takvih naplata ima i od prošle godine.Ako sam dobila rješenje o blokadi na 95.000 kn,a do sad skinuto 60.000,to je 35.000 ostalo,a ono novo nastalo u međuvremenu bi trebalo ići pod novi dug:Ttako mješaju stari i novi te je nastao gemišt koji želim rješiti ali ne znam kako!!!Zanima me također dli je to pravno uredu jer od cijele situacije počela sam zdravstveno otkazivati.Ponavljam,želim rasčistiti ali ne znam kako.HVALA

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija