Jump to content

Valjanost ugovora o dosmrtnom uzdržavanju?


anonimno

Preporučene objave

Interesira me koliko je ugovor o dosmrtnom uzdržavanju valjani dokument vlasništva?

Potpisao sam ga sa svojim ocem prije pet godina jer je on iza svoje smrti htio da ja budem jedini nasljednik. Kako su se odnosi između nas poremetili, otac me je tužio za raskid ugovora o uzdržavanju...po njegovom mišljenju nisam se držao stavaka ugovora. Kako mi je otac preminuo parnicu je nastavila njegova vanbračna supruga koja je s njime živjela dovoljno dugo da ga je i uspijela nagovoriti da me tuži za raskid ugovora. Razni svjedoci bliski ocu i njoj na sudu tvrde da njemu nije bilo potrebno uzdržavanje i da se nisam brinuo o njemu. Moj je stav da sam se ja o njemu dovoljno brinuo koliko je to bilo potrebno.

Radi već nemoguće situacije interesira me tko je sad tu u pravu?

:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za Vas je najbolje da i Vi sa svojim svjedocima dokazujete da se ugovor za vrijeme života Vašeg oca uistinu ispunjavao (odnosno da ste se Vi trudili ispuniti svoj dio obveze koji ste s obzirom na poremećene odnose s ocem bili u mogućnosti ispuniti-to ovisi i o tome koje ste se obveze Vi kao davatelj uzdržavanja ugovorom obvezali ispuniti), kao i da dokažete da nije prošao duži period za vrijeme kojega se ugovor uopće nije ispunjavao. Također, ukoliko se radi o ugovoru o dosmrtnom uzdržavanju Vi ste vlasništvo nad njegovom imovinom stekli prije njegove smrti (u trenutku zaključenja ugovora) pa ste tako i vlasništvo (pretpostavljam da se radi o nekretnini/nama) mogli prepisati na sebe odmah, temeljem tog ugovora.

Na stranici Vrhovnog suda možete ući u sudsku praksu i pregledati odluke koje se odnose na tu problematiku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Držao sam se svojih obaveza koliko sam mogao jer je otac živio na moru, a ja živim u Zagrebu. Vremenom prema potrebi sam mu pomagao koliko je to bilo potrebno. Režije koje sam se obavezao plačati nisam samo mogao platiti na vrijeme radi malih primanja što mi na sudu i prigovaraju. Kakve su moje šanse da dokažem svoje i ne ponište mi ugovor? Otac je umro, a kontra strana je uporna da ga raskine. U nekim stvarima su djelomično u pravu ali ja sam se pridržavao svojih obaveza koliko sam to mogao. :-x Tko je u pravu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da Vama ne treba odgovor na pitanje tko je u pravu jer teško je očekivati na to odgovor bez svih relevantnih činjenica kojima raspolažu obje strane. I sami kažete da što se tiče ispunjavanja sadržaja ugovora i niste bili u potpunosti u mogućnosti, ali važno je dokazivati da npr. iako ste kasnili s nekim režijma- da ste ih ipak plaćali, zatim ako Vi živite na moru, a živjeli ste i u vrijeme zaključenja ugovora, Vaš otac je to znao i time je morao biti svjestan nemogućnosti svakodnevne skrbi i njege s Vaše strane (ukoliko niste ugovorili preseljenje i sl.)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nadam se da ćete uspjeti u sporu, ali u suprotnom ukoliko izvanbračna supruga Vašeg oca uspije s pobijanjem ugovora tu nekretninu od oca nasljeđujete Vi i ona (ako nema druge djece) u ostavinskom postupku. Kako je očigledno da ste Vi na ime uzdržavanja tijekom tih godina ipak nešto davali imate pravo na povrat uloženog od zak. nasljednika, dakle možete potraživati od nje za sve dano na ime uzdržavanja (do iznosa koji ne prelazi nasljeđeni dio).

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija