Jump to content

Olakšica pri kupnji prve nekretnine


anonimno

Preporučene objave

Živim s majkom koja se nalazi na Zavodu za zapošljavanje i prima naknadu na koju ima pravo do penzije. Nema drugih prihoda. Kupujem kuću na kredit, te će to i njoj i meni biti prva nekretnina i njome rješavamo naše stambeno pitanje. Zanima me da li kod oslobođenja poreza mogu uključiti i nju kao člana obitelji, bez obzira što u Zakonu konkretno nije navedeno za roditelje? Navedeni su bračni drug i djeca. Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U Zakonu čl. 11. st. 9.7 točno je navedeno tko se smatra članom uže obitelji.

Ako vaša majka više ne radi iz zdravstvenih razloga i eventualno joj treba skrbnik tj. ne može živjeti sama, onda pokušajte poslati pismeni upit Središnjiem uredu Ministarstva financija u kojem ćete tražiti oslobođenje plaćanja poreza za majku tj. da vam se ona prizna kao član uže obitelji.

Pri tom naravno, morate priložiti svu potrebnu dokumentaciju (liječnička uvjerenja, potvrde, nalaze itd.)

Napominjem da je ovo savjet što napraviti tj. pokušati. Nažalost ne mogu prognozirati ishod ali iz prakse znam da Središnji ured o nekim stavkama zakona može dati svoje mišljenje koje će bitno utjecati na porezno oslobođenje.

Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, to bi bilo još bolje rješenje. Ali ja sam se u odgovoru fokusirala na to da kćerka inzistira na užem članu obitelji te sam iz tog razloga predložila da traži mišljenje PU.

Ako bi se odlučile na zajedničku kupnju jedne nekretnine tada u ugovoru o kupnji obje moraju biti upisane kao kupci i u zemljišniku se knjiže svaka za 1/2 idelanog dijela vlasništva.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija