Jump to content

moja prava- otkaz!


anonimno

Preporučene objave

Radim u privatnoj autoprijevozničkoj firmi 2,5god. Danas sam dobila otkaz jer nisam htijela raditi u subotu. Prije mjesec dana je doveo novu curu. Trenutno radi neprijavljena, jer je na probnom roku. Ja sam znala da sada ceka situaciju kada ce mi dati otkaz! Nije mi u ove 2,5god. nikada spomenuo radnu subotu, niti to stoji u ugovoru. Sada me tjera da radim do kraja mjeseca jer cu u suprotnom dobiti izvanredni otkaz??? Sto to znaci? Koja su moja prava? Mogu li ja do kraja mjeseca biti na godisnjem? I moram li pristati na sporazumni otkaz buduci, je direktor meni dao otkaz? Sto on meni zakonski moze napraviti da mi zagorca situaciju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moji planovi su defenitivno naci novi posao, ali u slucaju da ga ne nadjem uskoro, naravno da zelim iskoristiti svoja prava na burzi. Znaci, sporazumni ne potpisujem, ali sta mi on moze onda napraviti? Podmazan je on svim mastima, bojim se da ne izgubim svoja prava. Za bilo kakve savjete bi bila vise nego zahvalana!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Budući da niste dobili nikakvu pismenu odluku o otkazu vi, pravno gledajući, i niste dobili otkaz. Svaki usmeni otkaz ugovora o radu je nezakonit.

2. Moguće je da će vam poslodavac uručiti pismeni otkaz ugovora o radu taj usmeno najavljeni dan. A moguće je da vam ponudi sporazum o prestanku ugovora o radu. Takav sporazum, kao što vam je već savjetovano, nemojte potpisivati.

3. Daljnje postupanje ovisi o tome kako će poslodavac postupiti 31.05.

4. Svakako treba znati:

Redovni ili izvanredni otkaz

Razlika između redovnog i izvanrednog otkaza je u otkaznom roku. U slučaju izvanrednog otkaza nema obveze poštivanja otkaznog roka.

Razlog otkaza

Poslodavac uvijek mora imati opravdan razlog za otkaz. To što se poslodavcu ne sviđa vaša boja kose ili smatra da ste "bezobrazni" nije opravdan razlog za otkaz. Opravdani razlozi za redoviti otkaz su:

-ako prestane potreba za obavljanje određenog posla zbog gospodarskih, tehnički ili organizacijskih razloga (poslovno uvjetovani otkaz)

-ako radnik nije u mogućnosti uredno izvršavati svoje obveze iz radnog odnosa zbog određenih trajnih osobina ili sposobnosti (osobno uvjetovani otkaz)

-ako radnik krši obveze iz radnog odnosa (otkaz uvjetovan skrivljenim ponašanjem radnik)

Postupak otkazivanja

U slučaju redovitog otkaza uvjetovanog ponašanjem radnika poslodavac je dužan pismeno upozoriti radnika na obveze iz radnog odnosa i ukazati mu na mogućnost otkaza u slučaju nastavka kršenja tih obveza.

Nadripisar

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo, da Vam su iskreno zahvalim sto ste uzeli vrijeme da mi pomognete. Zbilja sam Vam zahvalna...

Da li je moguce da sam spadam u kategoriju: -ako radnik krši obveze iz radnog odnosa (otkaz uvjetovan skrivljenim ponašanjem radnik.

Mi smo se posvadjali oko te radne subote, nisam ni u jednom trenu direktno odbila raditi, rekao je da sam bezobrazna i da s njim tako ne mogu razgovarati. Tako sam dobila otkaz, usmeni naravno.

Bez obzira na Vas odgovor, puno Vam hvala!

Ako cu imati problema, javit cu se 31.05.2005

Unaprijed, zahvalna!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija