Jump to content

Pomozite, molim vas


anonimno

Preporučene objave

Zivim u vanbracnoj zajednici nesto vise od tri godine. Imamo djevojcicu od 16 mjeseci. Oboje smo zaposleni. "Suprug" je prije nego smo poceli zivjeti zajedno sazidao stan u mjestu gdje radi. U medjuvremenu sam ja dobila posao i cijela moja placa ide za svakodnevne troskove, brinem se o djetetu, uostalom i o njemu. On cijelu svoju placu (bukvalno, uzima kredite bez mog znanja) ulaze u taj stan iako ja ne zelim tamo zivjeti, bilo bi mi jos 20 km dalje od posla, mali grad koji ne pruza nikakvu perspektivu djetetu niti meni.

Svjestan je da sama sa primanjima koje imam nisam u stanju pruziti djetetu dovoljno za normalan zivot i tako me ucjenjuje.

Pitam se kakve su njegove obaveze prema djetetu ukoliko ga odlucim ostaviti (prinudne naravno, jer do sada meni ni djetetu nikada nije dao niti jednu kunu, izgovara se da ce sve djetetu ostaviti kad bude imala 18 g. kao da do tada ne treba zivjeti)

Mora postojati nacin da izadjem iz ove nocne more.

Molim vas kazite mi koji?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

Ovdje nije primarno pravno pitanje, nego pitanje vaše odluke šta ćete sa svojim životom i životom vašeg djeteta. Hoćete li ostati u situaciji u kojoj jeste li sve prekinuti? Odluka je na vama.

 

Ako odlučite prekinuti s takvim životom, otac vašeg djeteta, neovisno je li rođeno u braku ili izvan braka, bitno da je dijete priznao za svoje, dužan je doprinositi za uzdržavanje. Iz dosadšnjeg njegovog ponašanja dalo bi se zaključiti da neće davati ništa ako ga ne prisilite.Jjedini način za to je da ga tužite radi plaćanja uzdržavanja za dijete, a sud će odrediti visinu uzdržavanja imajući u vidu vaša primanja, njegova primanja i potrebe djeteta. Jednom donijeta odluka o visini alimentacije za dijete može se i mijenjati, jer dijete raste pa su i veće potrebe.

Sretno !

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mnogo Vam hvala na odgovoru.

Priznajem, ovako formulisano pitanje prije bi trebalo biti upuceno Magdi Weltrusky nego pravnicima. Jednostavno sam htjela sto blize opisati stanje sa sto manje rijeci.

Danas bih otisla iz ove "kome" kada bih imala povjerenja u ovaj pravni sustav.

U pitanju jeste pravni problem samo ga nisam dobro formulisala.

Naime "gospodin" je pravnik i cijelo vrijeme mi "prijeti" kako ja i dijete imamo prava samo na papiru. Placa mu je opterecena kreditima i on ce nastaviti uzimati kredite kako mu ja ne bih nista mogla uzeti ovrhom po osnovu neke sudske odluke (kao da bi to ionako islo meni).

Pitanje je koliko bi taj cijeli postupak (utvrdjivanja visine izdrzavanja) trajao i kakvo je stanje sto se tice ovrsnog postupka. Imaju li prednost banke (obaveze koje su nastale prije) ili obaveze prema djetetu.

 

Hvala!

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija