Jump to content

rok za zastaru


ksx

Preporučene objave

Ne, ne i ne. Žao mi je što vas sve moram razočarati, ali zastarni rok za plaćanje slivne vodne naknade je vjerovali ili ne čak 10 godina budući se uzima u obzir zastarni rok za tražbine utvrđene pravomoćnom sudskom odlukom ili odlukom drugog nadležnog tijela javne vlasti, a Hrvatske vode d.d. su pravna osoba sa javnim ovlastima, pa sukladno tome i rješenja o utvrđivanju obveze na plaćanje slivne vodne naknade su upravni akti, a tražbine utvrđene njima se računaju prema zastarnom roku kako sam gore naveo. Naime, uplatnice koje dobivate zaboravite jer su one samo ispostavljeni račun, a zastaru računate prema rješenju Hrvatskih voda d.d. o utvrđivanju obveze i koje vam jednom godišnje dostavljaju, pa ako se ne žalite u roku postaju pravomoćna, a obveze iz njih zastarijevaju tek za 10 godina. Dakle, ne računa se trogodišnji rok zastare za povremene tražbine niti jednogodišnji rok iz čl. 232 ZOO-a bet obzira što vam šalju kvartalno uplatnice i bez obzira što je za takve tražbine inače predviđen kraći rok zastare. OVO JE INAČE I SUDSKA PRAKSA UKOLIKO SE NETKO ŽALI U OVRŠNOM POSTUPKU.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za isporučenu toplinsku energiju je druga stvar. Naime, isporučitelj toplinske energije je toplana kako se već zove koja nema status pravne osobe s javnim ovlastima već je obično trgovačko društvo u vlasništvu grada, županije ili dr., ali nije pravna osoba sa javnim ovlastima, pa se zastarni rok za njihovu isporučenu uslugu(toplinsku energiju) računa prema odredbi iz čl. 232 st.1. ZOO-a, tj. njihove tražbine zastarijevaju za jednu godinu od dana dospijeća plaćanja naznačenog u isporučenom računu. PREMA TOME ZA RAČUNE IZ 2003.g., 2004.g., 2005.g. i 2006.g. NASTUPILA JE ZASTARA POTRAŽIVANJA UKOLIKO JE PROTEKLO VIŠE OD GODINU DANA OD DANA DOSPIJEĆA PLAĆANJA KOJI JE KAO TAKAV NAZNAČEN U RAČUNIMA. Npr. ako je na računu za siječanj 2006.g. kao dan dospijeća plaćanja naveden dan 15. veljača 2006.g.(pravilo) tada je njihovo potraživanje zastarilo jer je proteklo više od godinu dana od dana dospijeća( zastara je nastupila 16. veljače 2007.g.). Pazite, ukoliko ipak podnesu tužbu svakako istaknite prigovor zastare budući na nju sud ne pazi po službenoj dužnosti nego tek povodom prigovora. ISTO TAKO SE DOBRO RASPITAJTE DA LI JE MOŽDA TOPLANA UTEMELJENA KAO PRAVNA OSOBA SA JAVNIM OVLASTIMA U KOM SLUČAJU SVE NAVEDENO NE VRIJEDI VEĆ SE ZASTARA RAČUNA KAO I ZA HRVATSKE VODE.( ali ponavljam nisam čuo da postoji toplana ustrojena kao javna ustanova jer bi bila ustrojena kao jedinstveno tijelo na području cijele države, dakle 99% nije pa se ravnajte prema gore navedenom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ova trogodišnja zastara je po ZOO-u. Je li sudska praksa ili ne prihvaćati zastrani rok od 10 godina, moram reći da to ovisi od suda do suda. U svakom slučaju po ZUP-u je zastara 5 godina, točnije čl. 270. st.5. kaže da nakon isteka roka od 5 godina od dana kada je rješenje postalno izvršno ne može se tražiti njegovo izvršenje. S obzirom da je kod slivnih voda u pitanju upravni postupak i upravni akt, to ova dubioza oko 5 ili 10 godina, odnsno koji zakon primjeniti, različito se rješava.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

to još u životu nisam čuo niti vidio da na novim uplatnicama za novo potrošno razdoblje obračunavaju kamate za stare neplaćene iznose. Provjerite dobro o čemu se radi jer je ovo nemoguće. Ako bi bilo nešto takvo plaćajući nove račune u kojima su sadržane kamate za stari dug bili ste u zabludi u pogledu činidbe te je to pobojan pravni posao- platite im samo ono što mislite da dugujete za novo potrošno razdoblje (IPAK PROVJERITE VI SVE JOŠ JEDNOM JER NIKADA U ŽIVOTU NISAM VIDIO DA NETKO NAPLAĆUJE KAMATE ZA STARI DUG, A PREKO UPLATNICA ZA NOVO OBRAČUNSKO RAZDOBLJE) možda ste samo malo nervozni pa Vam se čini i nemoguće

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Provjereno u HEP-u i zbilja je tako.Na novim uplatnicama je stavljena kamata koja se izračunava na temelju cijeloga duga.Dakle te kamate idu na novim uplatnicama a odnose se na stari dug.Potražio sam savjet jednoga odvjetnika koji je rekao da ništa staroga ne plaćam nego samo nove uplatnice a ako mi pošalju tužbu ili opomenu da im tek onda uzvratim da je 80% u zastari i da moraju otpisati dugove .Problem je u tome što ni on nije sto posto siguran .Što mi je činiti ? Naći nekoga dobrog odvjetnika i platiti mu pa da budem sto posto zicer? Bi ali ne znam niti jednoga ( a da nije u gužvi i sada ne stigne) .

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija