Jump to content

Postupanje policije - provjera


Tofife

Preporučene objave

Pozdrav!

 

Za zaposlenje u zracnoj luci, osim potvrde o nekaznjavanju (koju sam predao) policija vrsi i nekakvu sigurnosnu provjeru, za sto sam dobio negativnu ocjenu, po meni neopravdano. (pretpostavljam da se radi se o jednom prekrsaju iz 2002 godine).

Posto sebe ne vidim kao bilo kakav sigurnosni rizik, zanima me da li postoji neki nacin da se ta procjena policije promijeni, posto sam radio oko 1,5 mjesec i oni su sa mnom bili vrlo zadovoljni i voljni su me ponovo primiti, ako ta procjena postane pozitivna.

Da li se obratiti odvjetniku ili nekom u policiji?

 

Zahvaljujem,

 

Sasa

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Provjerka obuhvaća provjeru da li ste prijavljivani za kazneno i prekršajna djela. Također može obuhvaćati i provjeru vašeg "kredibiliteta", odnosno da li ste osoba za koju se priča loše ili imate neprihvatljivo društveno ponašanje.

Glede prekršaja, tu vam u obzir ulaze ponajprije prekršaji protiv javnog reda i mira i slično. To što je za prekršaj protekao rok zastare ili je trebao biti brisan iz evidencije, ne znači ništa jer se provjerka može bazirati i na neslužbenim informacijama

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sigurnosna provjera može imati dvojaki karakter:

1. provjea registiranih prijava koje se nakon nekog vremena trebaju brisati ( a često se ne brišu pa ljudi polude kada zbog toga ne dobiju posao zbog "nečiste" prošlosti)

 

2. provjera registriranih prijava + provjera ponašanja osobe i "priča iz kuloara" (obično za tajne službe, osiguranje predjsjednika RH i Vlade i diplomaciju)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ok, da pojasnim. Dakle prije 5 godina smo supruga i ja (tada mi nije bila supruga), negdje kod Buzeta u Istri skrenuli na jedan sporedni bijeli put (do prvog zavoja), zaustavili auto, ugasili svjetla, sa namjerom da se bavimo malo "osobnim upoznavanjem". Nedugo nakon toga iza nas se parkirao još jedan auto, za koj se ispostavilo da je policijski. Pitali su nas šta radimo tu. Ja rekao da smo malo zalutali, oni nas potjerali i to je bilo to.

Nakon par dana, dođe nam doma prekršajna prijava za pokušaj ilegalnog prelaska granice (inače imali smo sve dokumente uključujući i putovnice, pošto smo se upravo bili vratili iz Italije). Nije bilo puno love, pa da se ne gnjavimo smo to odlučili platiti i zaboraviti. (sad mi je krivo što se nisam žalio, ali onda nisam ni znao da se to može)

Da li je to razlog, ne znam. Osim toga, imam i dvije kazne za krivo parkiranje i to je sve.

 

Sasa

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kako to?

neke ''ovlaštene osobe'' imaju pravo uvida u podatke o svakoj osobi, a sama ta osoba nama pravo uvida o svoj dosje? kako se onda pojedinac uopće može zaštitit od ''priča'' ili netočnih navoda kad uopće ne zna šta tamo piše, a po ovome naprijed navedenom može se zaključiti da se svaka situacija može protumačiti kako se hoće: poželite se ''opustiti'' negdje na putu od Italije do kuće, ako to nije na pravom mjestu i u pravom trenutku, mogu vas optužiti za ilegalni pokušaj prelaska granice.

 

zatim : kako to da se kod nas tako legalno priznaju grijesi iz mladosti, kao pušenje marihuane, i to bez ikakvih posljedica, a istovremeno netko može ostati bez zaposlenja zato što se poželio ''opustiti'' previše blizu državne granice.

 

šta reći, osim da me sve to plaši.

 

inače, šta se tiče ''grijeha iz mladosti'', osobno draži su mi grešnici (mada gajim izrazite antipatije prema i najmanjoj sklonosti bilokakkvim opijatima), nego oni ''sveti'', ali da se pitam, pitam se...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da ste krivo shvatili. Ono "loše" što ste vi uradili vi već znate, a evidencije se ne vode zbog vas, nego zbog mogućih budućih potreba za saznanjima o vama ili otkrivanjima počintelja nedjela.

Vi ste pogriješili što se niste žalili jer plaćanjem kazne priznajete krivnju. Ako policija pogriješi imaju druge institucije da tu grešku isprave - najprije Policije po prigovorupa Preršajni sud, pa Visoki pekršajni sud, pa Vrhovni sud, pa Ustavni sud (ovim slijedom). Dakle trebali ste se više brinut o ostvarivanju svojih prava jer tko će ako nećete vi?

 

Na kraju da napomenem da vas vjerojatno neće sigurnosno provjeravati ako ste obični zaposlenik zračne luke, ali ako ćete raditi na poslovima osiguranja (npr. na roentegenu u zračnoj luci) ili sličnim važnim poslovima osiguranja. Vjerojatno će tražiti potvrdu da se protvi vas vodi kazneni postupak

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam krivo shvatila. i osim toga samo sam se iz znatiželje uključila u ovu temu. ali kad sam već zakuhala , da dovršim.

 

sve ovo šta pišete: žalbe, sudovi itd..., to je za one koji imaju novaca, a za one koji nemaju: plati pa da se riješiš.

 

sramota, ali je tako. istina u cijelom ''civiliziranom'' svijetu, ako imaš novaca za ''dobrog odvjetnika'', onda nisi kriv, a ako nemaš, onda .....

 

osim toga, za svaku službu u državnim tijelima treba potvrda o nekažnjavanju.

 

na kraju, hvla na besplatnom pravnom savjetu: ako platiš , znači da priznaješ da si kriv. više ne plaćam niti kaznu za parkiranje, radije plaćam odvjetnika. slučajno parkiram kraj neke ambasade, pa me optuže da sam pokušala atentat.

 

oprostite na sarkazmu, ali više puta sam se obratila policiji za pomoć, a jedan od odgovora je bio: previše gledate američke filmove, a od pomoći nikad ništa. sada odjednom sve kao u lošem američkom trileru: tajne službe svud oko nas, a seoski tračevi postali kuloari. :baba:

 

i na kraju: ne trebam uvid zbog onog lošeg što sam uradila, već zbog onog što nisam uradila.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne trebam uvid zbog onog lošeg što sam uradila, već zbog onog što nisam uradila

Mislim da nazirem tračak paranoje. U evidencijama se bilježe prekršaji i kaznena djela, a ne ono što se nekome "ćefne".

Dakle ne brinite se da će netko nešto nadopisati.

 

Glede odvjetnika za neplaćanje kazni za parkiranje i sličnog ubuduće budite oprezni jer se bliže izmjene zakona o prekršajima koje će "izbaciti iz upotrebe" izvlačenja na zastaru na koju su odvjetnici za takve prekršaje išli. Dakle moglo bi se dogoditi da platite odvjetnika a potom i kaznu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Utjerivaczakona je napisao:

Kazna za parkiranje vam neće škoditi, a ovo s ilegalnim prelaskom granice bi moglo.

Zatražite preko odvjetnika brisanje iz prekršajne i policijske evidencije da vam se ubuduće ne događaju takve stvari

Prije svega mislim da gosp. u.z . treba zahvaliti na preciznim i tocnim savjetima sto je ovdje rijetkost a dobar savjet je zlata vrijedan, a i sami znate koliko kosta jedan odvjetnicki savjet.

Dobro je da na ovom forumu ima osoba sa velikim pravnim znanjem koji imaju vremena i volje izaci mnogim

u susret.,a oni koji ne prepoznaju kvalitetu odgovora sami

su si krivi pa ih bez potrebe komentarisu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

uopće ne mislim da gospodinu u.z. ne treba zahvaliti na besplatnom pravnom savjetu. ali ja taj savjet nisam trebala, pa nisam smatrala da trebam zahvaliti. ali u ime onih kojima je taj savjet trebao, ja ipak zahvaljujem na trudu, dobroj volji, a pogotovo na podrobnom odgovoru.

 

međutim, moj komentar nije se odnosio na savjet, već na otvoreno priznanje onog što već odavno znam, a svi nijeću. sve je OK ako takve evidencije vode odgovorni , savjesni, stručni i inteligentni ljudi. u protivnom , seoski tračevi mogu biti ubojito oružje. nisam mogla da ne skrenem pažnju na tu činjenicu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija