Jump to content

Porez na nasljedstvo od brata i strica


Bodul

Preporučene objave

U Zakonu o porezu na promet nekretnina u članku 13. , između ostalog stoji:

 

"Porez na promet nekretnina pri nasljeđivanju, darovanju i drugom stjecanju nekretnina bez naknade ne plaćaju:

3. braća i sestre, njihovi potomci te zetovi i snahe ostavitelja ili darovatelja, kada nasljeđuju ili primaju na dar nekretnine, ako su s ostaviteljem ili darovateljem živjeli u gospodarskoj zajednici u vrijeme izgradnje građevine, stjecanja druge nekretnine, ostaviteljeve smrti ili primitka dara. Gospodarskom zajednicom, u smislu ovoga Zakona, smatra se zajedničko stjecanje prihoda i imovine te raspolaganje prihodima i imovinom koja se nasljeđuje ili daruje, "

 

U konkretnom slučaju radi se o trojici braće. Sva trojica su prije nekih 20 i nešto godina na jednake dijelove nasljedila kuću i gospodarske zgrade (sve sada neupotrebljivo) i poljoprivredno zemljište od oca. Najstariji brat živi sam na tom imanju i nije imao ženu i djecu, a kad je naslijedio svoj dio već je bio star i nemoćan da se radom uzdržava i nije imao nikavih prihoda tako da su ga druga dva brata i djeca od jednog brata koji je u međuvremenu umro od tada do danas uzdržavala novčano i na sve druge načine. Skromnnim plodovima od imovine i imovinom su zajednički raspolagali svo troje raspolagali odnosno i djeca brata koji je u međuvremenu umro i plaćali troškove napr. struje i sl. Sva tri brata su se rodila na tom imanju ili su na njemu živjeli kad je njihov pok. otac stjecao dijelove tog imanja ili gradio kuću.

 

Ako umre brat koji je ostao na imanju ima li drugi brat pravo na oslobađanje od navedenog poreza po cit. odredbi zakona, odnosno imaju li isto to pravo djeca nasljednici trećeg brata koji je u međuvremenu umro.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zapravo ovdje je osnovno pitanje: Šta se smatra pod "živjeti u ekonomskoj zajednici"?

 

Zakon odmah odgovara da je to: "Zajedničko stjecanje prihoda i imovine te raspolaganje prihodina i imovinom koja se nasljeđuje ili daruje".

 

E, a je li "živjeti u ekonomskoj zajednici" znači živjeti u istoj zgradi, stanu? Po meni ne! Po meni taj uvjet ne postoji već samo uvjet STJECANJA i RASPOLAGANJA PRIHODA I IMOVINOM i to baš IMOVINOM KOJA SE NASLJEĐUJE ILI DARUJE.

tI NE MORAŠ ZAJEDNO STANOVATI DA BI STJECAO PLODOVE.. I RASPOLAGAO s imovinom.

 

Sljedeće je bitno pitanje življenja u onako navedenoj EKONOMSKOJ ZAJEDICI:

- U VRIJEME IZGRANJE GRAĐEVINE,

- STJECANJA DRUGE NEKRETNINE,

- OSTAVITELJEVE SMRTI

ILI

- PRIMITKA DARA.

 

OBZIROM NA TO "ILI" smatram da se ne moraju ispunjavati kumulativno sva navedena 4 uvjeta već je dovoljno ispunjavati jednog od njih.

 

Napr. kad je otac prije 50 godine kupio komad zemlje i sva tri brata su tada živjela zajedno i zajedno obrađivala tu zemlju, ubirala i raspolagala njenim plodovima zajedno s ocem. Po meni trebaju sada iako već godina ne stanuju zajedno na tom imanju, po navedenoj osnovi nema poreza na nasljedstvo s brata na brata ili na nasljednike drugog umrlog brata.

 

Koliko sam u pravu? Molio bih da mi netko odgovori na navedena pitanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija