Jump to content

Magisterij vs. Doktorat - bolonjska nepravda


logaritmicus

Preporučene objave

Zanima me ZAŠTO polaznicima magistarskog znanstvenog studija pred završetkom postupka NIJE omogućen prijelaz na doktorski znanstveni studij, već se mora platiti ponovo a magisterij se tretira, kao da ga nemate??

 

Npr. platim 35.000kn za dvogodišnji magisterij i po završetku kad želim na doktorat, kažu plati još 50.000kn i pohađaj 4 godine, što nije primjereno jer studenti koji poslije fakulteta upišu doktorski studij, plate samo 50.000kn.

 

Eto, ako je netko suočen ili zna rješenje tog problema UNAPRIJED ZAHVALJUJEM !!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To je bilo prje Bolonjske deklaracije, a po njoj se studij magisterija ukida (ko je magistriro, magistriro, a tko nije ili uskoro će, zatvaraju mu se vrata doktorata, jer mora platiti punu cijenu doktorata i biti prisutan još 4.g.)

Sad nam ostaju jedino .dipl.ing. (4.g.) i doktori (4.g.)

 

Već vidim za 30.g. naslov u novinama - posljednji izumrli magistar.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na građevinskom faxu to nije tako. Ja sam na magisteriju i nude odmah poslije toga doktorat, a i cijena je korektna. Inače kod nas kruže priče na faxu da je puno lakše sada nama koji smo uspjeli upisati magisterij pa ici na doktorat, nego onima koji idu odmah nakon faxa, s time da nam uvjetuju rok dovršenja magisterija - kraj 2009. god., sto se stigne. Oni koji odmah idu na doktorat imat ce mali milijun obaveza, a mi (stariji) samo par ispita i to je to...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tko je završio magisterij (mr. sc.) može uz jedan objavljeni znanstveni rad u međunarodno recenziranom časopisu idi na doktorat izvan doktorskog studija do 2011. Dakle prijavljuje temu disetracije, tema se odobrava, piše i brani. Nema ispita ni upisivanja dofatnog semestra. Plaća se obrana. To rado na fakultetima prešućuju jer izgeda lakši put do doktorata.

Onaj tko nema znanstvei rad ili nije magistrirao, a položio je sve ispite i ispunio sve obveze može podnjeti zahtjev da mu se omogući dovršetak PDS izradom doktorske disertacije. Tada on upisuje 5 i 6. semestar plaća ih polaže dodatne ispite i poslje prijavljuje i brani dr. disertaciju. Dakle, ne upisuje ponovno doktorski studij u trajanju od 3 god.

Bitno je napomenuti da je znanstevni magisterij od doktorske disertacije po opsegu puno manji npr. za 1/3 i ne mora biti izvorni znanstveni rad i dati doprinos znanosti što dr. disertacija treba.

Rok magisterija na građevini je 2009. kako bi mogli stiće eventualno doktorirati do 2001. izvan dr. studija. Eto toliko ako još ima kakvih pitanja .........

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Molim te, u kojem propisu to (1 znanstveni rad i do 2011) stoji? Da li vrijedi za sve fakultete? Meni tako nesto nisu spominjali, a htjela bi moci to iskoristiti. Magistrirala sam nedavno i planiram ici dalje, ali sam se vec pomirila sa cinjenicom da cu morati upisati zadnji semestar doktorskog po Bologni.

I jos pitanje: kako znam da je neki casopis medunarodno recenziran? Npr. u podrucju trgovackog prava?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Rok za obranu doktorata kad se ima magisterij i jedan znanstveni rad (može i pregledni) je 2011. To je zapravo 8 godina od stupanja zakona na snagu. To vrijedi za sve fakultete. Oni to ne spominju jer im se isplati više da ti i sa magistreijem upišeš 5 i 6 sem. doktorskog studija i platiš upis pa poslije još i obranu doktorata.

Medunarodno recenzirani časopisi su ti 4 Zbornika pravnih fakulteta te tamo šalji radove.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija