Jump to content

Ovlasti policije


azblj

Preporučene objave

Zamislite ovu situaciju...

Čovjek hoda ulicom i odjednom se zaleti policijsko vozilo ispred njega i iz njega izađu policajci. Zatraže ga osobnu, on je naravno pokaže i oni mu pretraže, torbu, džepove i sl. I onda je tek čovjek skužio da to nije obično legitimiranje.

Nakon toga su se malo policajci razgovarali radio vezom sa stanicom i odlučili tipa odvest u stanicu, nisu mu rekli na osnovu čega, ni dali je uhićen, zadržan, priveden ili kako to oni već nazivaju.

Kad je došao u stanicu saznao je od drugog privedenog čovjeka koji je to čuo na radiju da on odgovara opisu nekog osumljićenika.

I nakon sat vremena i malo ispitivanja puste ga doma, bez ikakve isprike, obrazloženja ili slično rekli su mu samo da ima sreće ovaj put.

Malo sam listao Zakon o policiji i neki njihov pravilnik o postupanju policajaca i skužio sam da su oni dosta tih stvari nepropisno napravili i da se može podnijeti prijava protiv njih i da oni mogu biti disciplinski kažnjeni. Ima li to smisla napraviti tako da im se čovjek još više ne zamjeri? On bi bio zadovoljan i običnom pismenom isprikom.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Starijeg covjeka koji je 5/6 svog zivota proveo u komunizmu....eh dok se ne rijesimo takih-uvijek ce postajati mogucnost da te mrak proguta ili nesto sto se deilo ovakvom nsretniku...vani mislim da to ne prolazi...i ako mprode...mislim da se mjesecima ispricavju za to,a ko ima prostoa plati se za neku satisfakciju,mjerodavni odgovoaraju...ali prije svega takva greska se ne ucini...prema tome,volio bi da tebe "starijeg"neko ooobro klopi po usima-pa ti doma sjedi i heklaj...a sto se tice konkretnog primjera-me ni ni trnutak razmisljao-to bio dao u 3,4 vodece novine u RH, s svim konkretnim cinjenicama, naravno otisao odvjetniku i vidio i najmanju mogucnost odstete...jer ljudi ako budemo odma sjedili i sutili NIKAD necemo nista promijeniti....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovako kako je to napisano izgleda da je jako, jako grubo narušena nečije pravo na slobodu kretanja, eventualno na privatnost i drugo. No da li je to stvarno i tako ? Čovjek samo želi ispriku, od koga i zašto? Pa ako je stvarno nezakonito doveden u postaju policije, onda je netko grdno pogriješil, no kako to i dokazati?

Samo pokretanje disciplinskog postupka, ako do njega i dođe građaninu neće ništa doprinjeti, niti će znati da je do njega došlo, a još je veća fora u tome što se slični slučajevi mogu završiti samo na običnoj zabilješci o nekoj vrsti opomene, a koja neće niti biti izrećena.

Stranka se može žaliti Uredu za unutarnju kontrolu MUP-a iili nadležne PU, i u roku od 30 dana će dobiti pisani odgovor u kojem će mu, ako ništa ne drugo pisati da je utvrđeno da policija nije pogriješila jer da je po osobnom izgledu ukazivao na mogućnost da je osoba koja se dovodila u svezu kao moguči počinitelj nekog kaznenog djela, prekršaja i slično ... Kako se nije tome opirao, oćito je iskorištena policijska ovlast usmenog pozivanja u policjsku postaju radi prikupljanja obavijesti i "volji" druge strane da dobrovoljno pođe sa policijskim službenicia u službenom vozilom do PP. U protivnom očito je da bi bio uhićen i upoznat sa svojim pravima kao uhićenik, a kada bi se utvrdilo da ne odgovara opisu osobe, utvrdilo bi se i da više nema osnova za uhićenje i njega bi se pustilo. No za isto ne može odgovarati policajac ako je svoj posao obavlja savjesno i u dobroj vjeri, već bi građanijn eventualno mogao od Republike Hrvatske potraživati štetu.

Na kraju, policijski službenik bi morao reći razloge pozivanja u policiju isto kao i uhićenja i zadržavanja, no ako postoje određene okolnosti, iovisno u slučaju to ne mora učiniti odmah nego kada se za to steknu uvjeti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

slažem se, i samo da dodam kao primjer...

recimo, baš se dogodilo neko razbojništvo, ubojstvo u neposrednoj blizini...policija raspolaže određenim podacima o izgledu počinitelja, i ugledaju osobu koja sliči toj...

i što napraviti? kako znati da to nije baš taj? a tamo npr. ozlijeđen netko ili nedaj bože mrtav....

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Malo sam listao Zakon o policiji i neki njihov pravilnik o postupanju policajaca i skužio sam da su oni dosta tih stvari nepropisno napravili i da se može podnijeti prijava protiv njih i da oni mogu biti disciplinski kažnjeni. Ima li to smisla napraviti tako da im se čovjek još više ne zamjeri? On bi bio zadovoljan i običnom pismenom isprikom.

 

pa ako hoces realno, nisam bas siguran da li su oni nesto uopce nepropisno napravili. je li on njima dobrovoljno pokazao sadrzaj torbe i dzepova? je li on dobrovoljno otisao s njima u policiju? kad kazem "dobrovoljno" ne mislim da ih je auto-stopirao ili da ih je molio da mu ruju po torbi, vec da je na pitanje "hocete li poci s nama u postaju" i "hocete li mi pokazati sto imate u torbi" odgovorio potvrdno. ako je to bilo tako, onda mislim da je sve bilo u skladu sa zakonom.

a evo ti moj primjer kada policajac pretjeruje sa tim svojim (ne)ovlastima: htio mi je pregledati auto i bio je uvjeren da to ne smije uciniti bez naloga suda. ja protiv toga nisam imao nista protiv, ali sam bio uvjeren da uz moj pristanak to smije uciniti i bez naloga i gotovo sam se posvadjao sa njim trazeci da pregleda taj auto, nudio da potpisem sto god hoce, pristanak, izjavu bilo sto.... medjutim ovaj na to nije pristao i priustio mi je 5-satni boravak u policiji, ostavio jednu policijsku patrolu pored mog auta, vratio se nakon tih 5 sati sa dva gradjana-svjedoka, sluzbeno mi urucio nalog za pretres, i tek onda pristupio pregledu automobila.

pa ti sad misli jel bolje rijesiti ovako kako si ti prosao ili gubiti 5 sati na cekanje da se ishoduje nalog, pa jos 1 sat cekati dok ti slika auto iz 5 kuteva, pa jos 1 sat dok se ispise zapisnik o pregledu dok sve to gledaju dva zacudjena gradjana....

u vezi isprike, doista bi bilo lijepo da se jesu ispricali, ali cemu sada dramatiziranje sa pismenim isprikama, sto ces s tim, uokviriti i okaciti na zid?

svi su zivi i zdravi, zaboravi na to, valjda imas i nekih drugih problema u zivotu....bitno je da policija nije imala losu namjeru, oni su, ocito, tragali za kriminalcem, a ne maltretirali neduzne gradjane. kada tako postupaju, potrebno im je pruziti i pomoc i podrsku, pa makar se to sastojalo i od sitnih osobnih neugodnosti...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stvar je u tome da tip nije dobrovoljno otišao u policiju. Kad su mu rekli da će će ići s njima u stanicu, on se se pobunio (usmeno), a murjak se počeo derati na njega.. bla bla ja sam policajac, bla bla... i rekao je da ako neće milom onda će otići silom, pa tipu nije ostavljena neka velika mogučnost izbora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako nije dobrovoljno, onda je bio uhićen i možda zakinut sa svojim pravima da o tome bude odmah obaviješten. Nek nazove mjesnu Policijsku upravu i nek se samo telefonom proba informirati o svojem statusu. Kod uhićenja nema hoćeš, nećeš, moraš jer inače ideš na silu. Dakako puno je ljepše za tebe osobno da sve izgleda kao da si išao dobrovoljno, no niti nemaš izbora osim da te stave lisičine na ruke, a potom i uz prijetnju palicom smjeste na zadnje sjedište i maricom odvezu u PP.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija