Jump to content

Problem poslodavca, na bolovanju a radi na crno


anonimno

Preporučene objave

Postovani, molim vas za pravnu pomoć.

Direktor sam poduzeća u kojemu radi jedan djelatnik koji je konstantno na bolovanju. Međutim to nije problem, ako je čovjek bolestan. Ima pravo na zdravstvenu skrb i OK. Međutim iz poslovnih krugova sam doznao da za vrijeme bolovanja (za informaciju: trajanje bolovanja je od 01. do 05.2005. godine ukupno 60 dana) taj djelatnik radi na crno.

Molim vas na koji način mu mogu dati otkaz (redovni ili izvanredni), te koji je put da to napravim.

Imajte u vidu da je to radno mjesto potrebno u mome poduzeću, te da taj djelatnik oduzima drugima mogućnost zapošljavanja.

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kada se radnik nalazi na bolovanju, a istovremeno radi, u pravilu, se radi o kršenju radnih obveza. Kažem u pravilu jer je (bar ja tako mislim) moguće zamisliti slijedeću situaciju npr. radnik slomi nogu i zbog toga ne može obavljati poslove vozača, ali može sjediti i prodavati karte u kinu radeći "na crno". To što radi "na crno" je pitanje prekršajne odgovornosti i ovdje nije tema.

Ako se, dakle, ne radi o takvoj iznimci, radnik koji radi za vrijeme bolovanja krši obvezu iz radnog odnosa, a to je opravdani razlog za redoviti otkaz.

Može se postaviti pitanje da li je takva zloupotreba bolovanja opravdan razlog za izvanredni otkaz, odnosno da li je to osobito teška povreda radne obveze zbog koje nastavak radnog odnosa nije moguć. U potrazi za odgovorom naišao sam na 2 različite presude Vrhovnog suda:

1. Ocijenjeno je da se radi o osobito teškoj povredi radne obveze, kad je radnik za vrijeme bolovanja obavljao poslove stečajnog upravitelja.

2. Ocijenjeno je da okolnost što je zaposlenik za vrijeme bolovanja prodavao proizvode na tržnici nema značenje takve osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa da bi bile ispunjenje pretpostavke za izvanredni otkaz.

Kod svakog otkazivanja uvijek je potrebno paziti na ispunjenje materijalnopravnih (to je opravdan razlog za otkaz) i formalnopravnih pretpostavki (forma, dostava i dr.) za otkaz. U eventualnom sudskom postupku (ako ga pokrene radnik) na poslodavcu je teret dokazivanja postojanja opravdanog razloga za otkaz. Dakle, vi bi ste morali dokazati postojanje zloupotrebe bolovanja (rad za vrijeme bolovanja).

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

meni se čini da se tu radi i o zlouporabi instituta bolovanja. kako može raditi kada je bolestan? na vašem bih mjestu prvo kod nadležnog HZZO-a zatražila kontrolu bolovanja. mislim da će se tada i liječnik zamisliti nad izdavanje doznaka za bolovanje, a vaš se radnik možda vrati na radno mjesto gdje i spada.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija