Jump to content

Odluka o izvanrednom otkazu


anonimno

Preporučene objave

Imam malo obiteljsko pozuzeće i sklopu kojeg je dućan. Radnica je samovoljna, neugodna prema korisnicima i osorna prema meni osobno. Nakon mog zadnjeg upozorenja o loše obavljnom poslu, izjavila je da od sutra se ne vraća na posao, ali nije propustila priliku cijelog dana svim kupcima komentirati situaciju. Dva dana se nije vratila na posao,a ona javila da je otvorila bolovanje. Kako joj mogu dati izvanredni otkaz uzrokovan njezinim ponašanjem i koje elemente takva odluka mora sadržavati (mislim na članke zakona o radu). Zaista mi je potreban hitan savjet i odgovor.

Unaprijed hvala!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

iz zakona o radu

 

Izvanredni otkaz ugovora o radu

 

Članak 107.

 

(1) Poslodavac i radnik imaju opravdani razlog za otkaz ugovora o radu sklopljenog na neodređeno ili određeno vrijeme, bez obveze poštivanja propisanog ili ugovorenog otkaznoga roka (izvanredni otkaz), ako zbog osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa ili zbog neke druge osobito važne činjenice, uz uvažavanje svih okolnosti i interesa obiju ugovornih stranaka, nastavak radnog odnosa nije moguć.

 

(2) Ugovor o radu može se izvanredno otkazati samo u roku petnaest dana od dana saznanja za činjenicu na kojoj se izvanredni otkaz temelji.

 

(3) Stranka ugovora o radu koja, u slučaju iz stavka 1. ovoga članka izvanredno otkaže ugovor o radu, ima pravo od stranke koja je kriva za otkaz tražiti naknadu štete zbog neizvršenja ugovorom o radu preuzetih obveza.

 

Neopravdani razlozi za otkaz

 

Članak 108.

 

(1) Privremena nenazočnost na radu zbog bolesti ili ozljede nije opravdani razlog za otkaz.

 

(2) Podnošenje žalbe ili tužbe, odnosno sudjelovanje u postupku protiv poslodavca zbog povrede zakona, drugog propisa, kolektivnog ugovora ili pravilnika o radu, odnosno obraćanje radnika nadležnim tijelima izvršne vlasti, ne predstavlja opravdani razlog za otkaz ugovora o radu.

 

Otkaz ugovora o radu sklopljenog na određeno vrijeme

 

Članak 109.

 

Ugovor o radu sklopljen na određeno vrijeme može se redovito otkazati samo ako je takva mogućnost otkazivanja predviđena ugovorom.

 

Postupak prije otkazivanja

 

Članak 110.

 

(1) Prije redovitog otkazivanja uvjetovanoga ponašanjem, poslodavac je dužan radnika pismeno upozoriti na obveze iz radnog odnosa i ukazati mu na mogućnost otkaza za slučaj nastavka kršenja tih obveza, osim ako postoje okolnosti zbog kojih nije opravdano očekivati od poslodavca da to učini.

 

(2) Prije redovitog ili izvanrednog otkazivanja uvjetovanoga ponašanjem ili radom radnika, poslodavac je dužan omogućiti radniku da iznese svoju obranu, osim ako postoje okolnosti zbog kojih nije opravdano očekivati od poslodavca da to učini.

 

Oblik, obrazloženje i dostava otkaza te tijek otkaznoga roka

 

Članak 111.

 

(1) Otkaz mora imati pisani oblik.

 

(2) Poslodavac mora u pisanom obliku obrazložiti otkaz.

 

(3) Otkaz se mora dostaviti osobi kojoj se otkazuje.

 

(4) Otkazni rok počinje teći od dana dostave otkaza.

 

(5) Otkazni rok ne teće za vrijeme trudnoće, korištenja porodnog dopusta, dopusta za njegu djeteta s težim smetnjama u razvoju, korištenja prava na rad u skraćenom radnom vremenu roditelja, odnosno posvojitelja, korištenja posvojiteljskog dopusta, privremene nesposobnosti za rad, godišnjeg odmora, plaćenog dopusta, vojne službe te u drugim slučajevima opravdane nenazočnosti radnika na radu, određnim ovim ili drugim zakonom.

 

Teret dokazivanja

 

Članak 112.

 

(1) Ako poslodavac otkazuje ugovor o radu, a za valjanost otkaza se ovim Zakonom traži postojanje opravdanoga razloga, on mora dokazati postojanje opravdanoga razloga za otkaz.

 

(2) Radnik je dužan dokazati postojanje opravdanog razloga za otkaz, samo ako ugovor o radu otkazuje izvanrednim otkazom.

 

nađite odvjetnika!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uistinu je najbolje da se posavjetujete s odvjetnikom jer često izvanredni otkaz nije najbolje rješenje. Vaša djelatnica je možda neugodna prema kupcima i Vama, ali ako dođe do spora teret dokazivanja bi bio na Vama, a također je nakon opomene uzela bolovanje te bi mogla tvrditi da ste joj radi toga otkazali ugovor o radu. Posavjetujte se s odvjetnikom, ali možda bi redovni otkaz(osobno uvjetovani) uz poštivanje svih zakonom predviđenihj uvjeta bio bolja varijanta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa zakaj nebi mala šetala gradom, ne zaboravite da i vi šećete i da je to njena Ustavna sloboda, a to kaj je bolesna, očito je da je ne bole noge, pa treba zraka, a posebice ak je dobila od Vas na živce, a za kaj bu tražila i odštetu za duševne boli, naravno ak si uzme pravog advokata.

Zato malu (bez obzira kaj je morrti i malo teža) na razgovor i lijepo sklopite sporazumni raskid radnog odnosa, nekaj joj penezov dajte na ime otpremnine i gotovo, i naravno tražite drugu radnicu koja bu Vam bolja od ove, par kaj se tiće prodaje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vjerovatno niste primjetili da se u mom slučaju radi o maloj obiteljskoj firmi. Takve, u pravilu, ne raspolažu "penezima" viška. Ja svaku kunu koju zaradim ulažem u posao. Pitanje je bilo ozbiljno i očekivala sam ozbiljan odgovor, a ne duhovite doskočivce tipa "ne bole je noge ak' je bolesna..."

Ne želim sporazumni otkaz u njezinu korist, jer je ona ta koja je prekršila svoje radne obveze, a ne ja.

Nisu svi poslodavci aždaje, a ni svi radnici super-poštenjačine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1.Nije jasno dali radnica ima sklopljen ugovor na neodređeno ili određeno vrijeme. Ako s njom imate zaključen ugovor na određeno vrijeme, jedna je od varijanti da čekate istek ugovora i ne produžite ugovor s istom (dodatni uvjet: nije radila više od 3 godine na istim poslovima).

2.Varijanta sa izvanrednim otkazom je riskantna u slučaju da dođe do sudskog spora. Poslodavac može dati radniku izvanredni otkaz "zbog osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa ili zbog neke druge osobito važne činjenice, uz uvažavanje svih okolnosti i interesa obiju ugovornih stranaka, nastavak radnog odnosa nije moguć". S obzirom na činjenični opis ova varijanta otpada. Bila bi moguća ako npr. radnik prestane dolaziti na posao (određeni broj dan- ne znam točno koliko prema sudskoj praksi), a svoj izostanak ne opravda npr. ne pošalje potvrdu o bolovanju.

3.Treća je mogućnost redoviti otkaz ugovora o radu. Redoviti otkaz poslodavac može dati ako za to ima opravdan razlog. Između ostalih, opravdani razlog za redoviti otkaz postoji ako radnik krši obveze iz radnog odnosa. Uz taj uvjet potrebno je ispuniti i druge pretpostavke da bi otkaz bio zakonit: prethodno pismeno upozorenje, omogućiti radniku da iznese obranu, pisani oblik i obrazloženje otkaza, te osobna dostava odluke radniku.

4.Pretpostavljam da radnica nikad prije i nije dobila prethodno pismeno upozorenje na obveze iz radnog odnosa i na mogućnost otkaza u slučaju kršenja obveza iz radnog odnosa.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1.radnica je zaposlena na neodređeno već 20 mjeseci(skoro)

2.usmeno je upozorena na propuste pri obavljanju posla pred svjedocima-kolegicom nebrojeno puta , ali ne smatra za shodnim da te propuste i ispravi

 

Zanima me na koji način dati, u ovom slučaju, redovan otkaz-ako je izvanredan praktički neizvediv, a da njena prava iz RO ne budu povrijeđena. S njom više nikako ne želim raditi, a još manje je plaćati, jer mi je pokazala na vrlo izravan način što misli o meni kao poslodavki, a sada će izgleda vući bolovanje dok joj to zakon bude dozvolio (btw. koliki je zakonski rok ako nije u pitanju trudnoća da je ja moram držati na radom mjestu?)

Hvala

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postupak otkazivanja je strogo formalan. Otkazi mogu biti nezakoniti i ako postoji opravdani razlog za otkaz, ali nisu bile ispunjenje druge pretpostavke. Tako i upozorenje na obveze iz radnog odnosa i na mogućnost otkaza u slučaju nastavka kršenja tih obveza mora biti PISMENO. Međutim, takovo upozorenje nije potrebno "ako postoje okolnosti zbog kojih nije opravdano očekivati da poslodavac to učini". Mogli biste zastupati stav da unatoč čitavom nizu usmenih upozorenja radnica nije promijenila svoj odnos i da više nije opravdano očekivati od vas da radnicu pismeno upozoravate (kažem mogli jer teško je predvidjeti kakav će stav zauzet sud ako se to pitanje povuče, a i pitanje je hoće li radnica-potencijalna tužiteljica negirati postojanje ili/i opravdanost takvih upozorenja).

"Koliki je zakonski rok ako nije u pitanju trudnoća da je ja moram držati na radom mjestu?" Pretpostavljam da mislite na otkazni rok. Dužina trajanja otkaznog roka ovisi o trajanju radnog odnosa, vrsti otkaza i godinama starosti radnika. Ako kod vas radi neprekidno 20 mjeseci otkazni rok traje mjesec dana i dva tjedna. Ali u slučaju otkaza zbog radnikovog kršenja obveza iz radnog odnosa otkazni rok je za polovicu kraći – mjesec dana i jedan tjedan. Godine starosti utječu na trajanje otkaznog roka ako se radi o radniku starijem od 50 odnosno 55 godina. Pretpostavljam da je radnica mlađa.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija