Jump to content

Vlasnički list i odvjetnik


MinervaST

Preporučene objave

Molim kolege za savjet..

Kupila sam nekretninu (apartman) u vrijednosti od cca 100 000 eura. Odvjetnik nam je sastavio ugovor, uredno ga naplatio 2000 kn (bez računa, dakako) i obećao da će nas uknjižiti, a sa prodavateljem smo u ugovoru ugovorili klauzulu da će nam u roku od godine dana pribaviti još i uporabnu dozvolu.

Uvidom u internet stranice zemljišnika, uvjerili smo se da je nekretnina uknjižena, kuća je etažirana, no vlasnički list u pismenom obliku još nismo dobili.

Jeli odvjetnik dužan pribaviti nam vlasnički list, ili ga ipak moramo sami izvaditi ?

Što se tiče uporabne dozvole, kakve su posljedice, ako je nekretnina uknjižena bez uporabne ?

Koje tijelo izdaje uporabnu dozvolu , i jeli kasno za to, s obzirom da smo se već uselili, a objekt za sada dobro funkcionira ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odvjetnik nije dužan izvaditi vam vlasnički list.

On je svoj posao prema dogovoru obavio time što je podnio prijedlog za uknjižbu.

Sada ste uknjiženi, te uživate svu pravnu sigurnost upisa.

A izvadak iz zk se vadi po potrebi, u neograničenom broju izvadaka, i u mogućnosti ste ga dignuti u bilo kojem trenutku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vlasnički list možete i točnije rečeno MORATE OSOBNO I SAMI PODIGNUTI u zemljišnoknjižnom uredu u Vašem gradu odnosno županijskom središtu, uz plaćanje 20,00 kn biljega i potpis u knjigu preuzetih zemljišnoknjižnih izvadaka, u koji će osim vašeg potpisa, biti stavljen pečat i ovjeren potpis ovlaštenog zemljišnoknjižnog referenta koji Vam je taj izvadak izdao, naravno, sa današnjim datumom. :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

KADA SE SMIJE POČETI KORISTITI IZGRAĐENA GRAĐEVINA?

Izgrađena građevina smije se početi koristiti, tj. staviti u pogon nakon što tijelo graditeljstva izda dozvolu za njezinu uporabu - uporabnu dozvolu.

KADA I KAKO SE IZDAJE UPORABNA DOZVOLA?

Uporabna dozvola za izgrađenu građevinu izdaje se nakon obavljena tehničkoga pregleda (tehničkim pregledom utvrđuje se je li građevina izgrađena u skladu s građevnom dozvolom, odnosno lokacijskom dozvolom i tehničkim propisima za određenu građevinu).

Zahtjev za izdavanje uporabne dozvole investitor ili osoba koja je na temelju valjanoga pravnog posla ili nasljeđivanjem stekla od investitora pravo vlasništva podnosi nadležnom državnom tijelu koje je izdalo građevnu dozvolu odnosno lokacijsku dozvolu za gradnju građevine.

ŠTO MORA SADRŽAVATI ZAHTJEV ZA IZDAVANJE UPORABNE DOZVOLE?

Zahtjev za izdavanje uporabne dozvole mora sadržavati:

 

- klasifikacijsku oznaku, urudžbeni broj i datum izdavanja građevne dozvole odnosno lokacijske dozvole,

- naziv i vrstu građevine,

- mjesto gradnje i

- podatke o sudionicima u gradnji

TKO OBAVLJA TEHNIČKI PREGLED I U KOJEM ROKU?

Tehnički pregled obavlja povjerenstvo koje osniva tijelo graditeljstva. Tijelo graditeljstva dužno je 30 dana od dana primitka urednog zahtjeva obaviti tehnički pregled građevine. O mjestu, danu i satu obavljanja tehničkog pregleda tijelo graditeljstva dužno je obavijestiti investitora. Investitor je dužan pri tehničkom pregledu osigurati nazočnost sudionika u gradnji

 

TKO ODREĐUJE SASTAV POVJERENSTVA ZA TEHNIČKI PREGLED?

Tijelo graditeljstva imenuje predsjednika povjerenstva i određuje tijela i pravne osobe koje upućuju svog predstavnika kao člana povjerenstva. Članovi su povjerenstva stručni djelatnici tijela graditeljstva i predstavnici onih tijela državne uprave i pravnih osoba koja su izdala posebne uvjete i potvrde i drugih tijela državne uprave i pravnih osoba koje odredi tijelo graditeljstva.

 

TKO OBAVLJA TEHNIČKI PREGLED ZA GRAĐEVINE ZA KOJE NIJE POTREBNA GRAĐEVNA DOZVOLA?

Za građevine za koje nije potrebna građevna dozvola, prema Zakonu o gradnji, tehnički pregled obavlja samo stručni djelatnik tijela graditeljstva.

KOJA JE ZADAĆA POVJERENSTVA ZA TEHNIČKI PREGLED?

- Članovi povjerenstva na tehničkom pregledu utvrđuju je li građevina izgrađena u skladu s građevnom dozvolom, odnosno lokacijskom dozvolom i tehničkim propisima za određenu građevinu.

- O obavljenom tehničkom pregledu sastavlja se zapisnik u koji se unosi i mišljenje članova povjerenstva o tome može li se izgrađena građevina koristiti ili se prethodno moraju ukloniti utvrđeni nedostaci ili se ne može izdati uporabna dozvola.

- Predsjednik povjerenstva za tehnički pregled, odnosno stručni djelatnik koji je obavio tehnički pregled dužan je nakon obavljenoga tehničkog pregleda dostaviti zapisnik tijelu graditeljstva.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako su tehničkim pregledom utvrđeni nedostaci koje je potrebno ukloniti, a ti nedostatci ne utječu na bitne zahtjeve za građevinu, može se izdati uporabna dozvola i odrediti rok u kojem se uočeni nedostaci moraju ukloniti.

 

Nadalje, bitno je napomenuti slijedeće:

 

- Nadležni sud će izgrađenu građevinu upisati u zemljišne knjige ako je za tu građevinu izdana uporabna dozvola.

- Nadležni sud će izgrađenu građevinu upisati u zemljišne knjige i bez uporabne dozvole ako je za tu građevinu izdana građevna, odnosno lokacijska dozvola, i po službenoj dužnosti će u posjedovnici zemljišne knjige zabilježiti da dozvola nije priložena.

- Iznimno, nadležni sud će izgrađenu građevinu upisati u zemljišne knjige i bez dozvola i po službenoj dužnosti će u posjedovnici zemljišne knjige zabilježiti da te dozvole nisu priložene. U tom slučaju nadležni sud rješenje o upisu dostavit će građevnoj inspekciji.

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zaboravili ste da se tehnički pregled ne može obaviti bez relevantnih sudionika u gradnji, koji također sudjeluju u tehničkom pregledu a to su:

1. Projektant -ovlašteni arhitekt

2. Glavni projektant

3. Nadzorni inzenjer

4. i izvođač radova

te eventualno revident ovisno o potrebi...

1. Projektant -ovlašteni arhitekt je osoba koja je izradila glavni projekt na temelju kojih se izdaje građevna dozvola a potom i uporabna dozvola

2.Glavni projektant - ovl.arhitekt je osoba koja koordinira sve ostale sudionike u izradi glavnih projekata (statika, voda, kanalizacija, struja...itd)

3. Nadzorni inzenjer-osoba koja nadzire gradnju na nacin da se izvodi sve po građevnoj dozvoli, te ista osoba koja na koncu gradnje napiše: završno Izvješće nadzornog inženjera potrebno za uporabnu dozvolu

4. Izvođač radova - osoba koja je izvodila građevinsko obrtničke radove, te osoba koja ima pribaviti sve potrebne ateste pri izgradnji, isto potrebno za izdavanje uporabne dozvole...

Eto to bi onda bili svi u kompletu uz ono napisano: upravna tijela i pravne osobe koje su izdale posebne uvjete u UP izdavanje građevne dozvole.

 

:coffe:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uporabnu dozvolu izdaje tijelo koje je izdalo i lokacijsku dozvolu i građevnu dozvolu a to je:

Ured državne uprave u županiji u kojoj se zgrada izgradila....

Nakon obavljenog tehničkog pregleda napiše se zapisnik i onda ide na ručak....bakanalije i nakon

toga se izda uporabna dozvola ako je sve uredu.

Sve to financira Investitor...onaj koji je ishodio sve potrebne dozvole i u čije ime se gradilo....tako da je i Investitor prisutan na tehničkom pregledu, koji mora ujedno sve organizirati... :clap: :wavey:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

geronimo113 je napisao:

Vlasnički list se može podići i od strane druge fizičke osobe na koju ne glasi isti, uz predočenje osobne iskaznice! Znam to pouzdano i ne dajem krive informacije! Ako ne vjerujete, pođite u ZK odjel u Zagrebu kod Sveučilišne!

 

Ti sam sebi proturiječiš. Prvo možeš samo osobno, a onda odjednom može i netko drugi uz osobnu iskaznicu. :-D

 

Ne filozofiraj.... Vlasnički list može podignuti bilo tko za bilo što. A to što oni eventualno zapišu u evidenciju tko je podignuo izvadak, to nema nikakve veze.

 

Lijep pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Logično je , i po zakonu da vlasnički list može podignuti bilo tko, s obzirom da su to javne isprave, a osobna isk, služi samo za tehničku evidenciju. Dakle, odvjetnik, da je fer i korektan MOGAO je (s obzirom da je naplatio) dostaviti list, a to je mogla napraviti i agencija za nekretnine, s obzirom da je i njoj plaćena lijepa svotica od 2% vrijednosti. Svi su oni pokupili novce,a ti sam kao nek stvar poslije moraš ići po vlasnički....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija