Jump to content

OTKAZNI ROK - naknada place


anonimno

Preporučene objave

Od poslodavca kod kojeg radim 5 godina (od kojih prve 3 g. neprijavljeno a zadnje 2 g. na ugovor o radu / neodr.) dobila sam SMS poruku da vise ne dolazim raditi i da dodem po placu za protekli mjesec.

Dva dana prije toga imao je agresivan ispad nakon sto je ustanovio da smo poslali sluzbeni dopis koji nismo trebali poslati. Ja sam mu na to odgovorila da ako misli da treba nekoga zbog tog propusta kazniti neka kazni na placi ali da nema potrebe da se izderava i istresa na nas.

Kada sam dosla taj dan, na moje pitanje da mi obrazlozi takvu poruku nije nista odgovorio a na pitanje sta je sa pismenim dokumentima vezanim za takvu odluku, rekao mi je da si sama napisem sta treba.

Kolegica je sastavila odluku o otkazu (poslovno uvjetovanom) radi eventualne kasnije mogucnosti primanja novcana naknade sa burze, zajedno sa svim stavkama koje mi po zakonu pripadaju -otpremnina (koja je mala jer sam bila prijavljena na minimalac a na ruke primala ostatak novaca) i otkazni rok koji pocinje teci nakon isteka god. odmora u trajanju od 15 rad. dana.

Poslodaac je potpisao takvu odluku i dao je meni na potpis, a isplatio mi je placu za prijasnji mj. i otpremninu.

Obzirom da mi je dao do znanja (putem SMS-a!?!) da ne zeli da odradujem otk. rok, pitala sam ga sta je sa isplatom naknade place za vrijeme okaznog roka, a on je odgovorio - tuzi me!

Odluku nisam potpisala vec sam ju uzela sa sobom da se ne zaletavam.

Btw. poslodavac je odvjetnik.

 

Da li potpisati takvu odluku ili ne?

Da li mi prvi rok od 15 dana od dana saznanja za povredu nekog prava iz radnog odnosa (po cl. 153 ZORa) pocinje teci od dana kada sam primila Odluku?

Da li potrazivati svoje pravo na naknadu place preko suda?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bez obzira što niste potpisali odluku o otkazu, on Vam je uručen i s tim danom se smatra da Vam počinje teći otkazni rok. Ukoliko poslodavac ne želi da odradite otkazni rok, ne trebate raditi, no dužan Vam je isplatiti plaću za to razdoblje. No pazite da na kraju ne ispadne da niste došli na rad par dana (dovoljno je 3 i više) pa da Vam dragi odvjetnik uručni ili pripremi za uručenje Izvanredni otkaz zbog osobito teške povrede radne dužnosti (nedolazak na rad 3, 5 ili više dana), a kada više nemate nikakvih prava niti sa burze jer ste otkaz sami skrivili.

II Ukoliko je zaista točno da ste radili 5 godina kako to navodite, pod uvjetom da će Vam kolegica htjeti svjedočiti na sudu, možete od suda zatražiti da vam se prizna da ste zaposleni na neodređeno vrijeme, a onda i sva prava koja vam pripadaju iz radnog odnosa na neodređeno vrijeme.

No ima i u članku 116 Zakona o radu jedna bitna stvar, a ta je da Vam se ugovor o radu na određeno vrijeme ne može redovito otkazati, a to je i iz poslovno uvjetovanog razloga,osim ako je takva mogučnost predviđena ugovorom.

No prije bilo kakve bitke morate odmah, a najkasnije 15 dana od dana saznanja za povredu vašeg radnog prava od poslodavca, u ovom slučaju odvjetnika pisanim putem, preporučenom pošiljkom s povratnicom zatražiti da Vas se vrati na rad, jer u protivnom ne možete ići na sud, te će vam tužba biti odbačena. Potom ako Vam poslodavac ne prihvati vaš zahtjev, u dalnjem roku od 15 dana možete podnijeti tužbu, a kojom dobijete što ??? - radni odnos do kraja isteka ugovora, ili ćete dokazati pravo na rad na neodređeno virjeme, te tražiti sudski raskid radnog odnosa jer više nije prihvatljivo da radite s tim poslodavcem i odštetu od 3 do 18 prosjećnih plaća.

No to nije sve, vaša draga kolegica će odjednom na sudu izgubiti pamćenje te će svjedoćiti tako da ne izgubi posao, a to je zasigurno za vas nepovoljno. Zato nju na kavicu, pripremite sami izjavu koju će potpisati i ovjeriti kod javnog bilježnika, a ak neće, onda odmah znate da na nju ne možete računati. Zašto je to bitno. Jednino ona može biti svjedokom napada odvjetnika na Vas, a zakon zabranjuje bilo koji vid diskriminacije, zna da ste radili preko 3 godine iste poslove, naravno bez prekida manjeg od 2 mjeseca i slično.

 

Što je još bolje, znati će da li je dragi oodvjetnik u dalnjem roku od 6 mjeseci zaposlio novu djelatnicu, nema veze kaj je na probnom roku bez prijave i slično, no bitno je da radi. Naime ako namjerava zaposliti nekog novog na iste poslove u roku od 6 mjeseci, mora od Vas zatražiti da se ponovno zaposlite.. Figa, sigurno tak nebu...

 

Na kraju ak ste stvarnoi radili 3 godine neprijavljeni kod odvjetnika koji treba da bude primjerom dobrog vladanja, zagorčite mu život. Prijavite ga inspekciji rada, ak niš drugo oni buju mu dopeljali poreznu i slično. I ono još gore, prijavite ga njegovoj odvjetničkoj komori, ak ste radili kod njega znate već kak je to.

Nisam advokat, no s njim se nemrete sami bosti, a dal bu ko išel da se pravda s njim iz struke ????

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo, veliko hvala na iscrpnom odgovoru! :-)

 

No pazite da na kraju ne ispadne da niste došli na rad par dana (dovoljno je 3 i više) pa da Vam dragi odvjetnik uručni ili pripremi za uručenje Izvanredni otkaz zbog osobito teške povrede radne dužnosti (nedolazak na rad 3, 5 ili više dana), a kada više nemate nikakvih prava niti sa burze jer ste otkaz sami skrivili.

Dužna sam dolaziti na posao makar mi je poslodavac dao do znanja da ne želi da više dolazim raditi?

 

No prije bilo kakve bitke morate odmah, a najkasnije 15 dana od dana saznanja za povredu vašeg radnog prava od poslodavca, u ovom slučaju odvjetnika pisanim putem, preporučenom pošiljkom s povratnicom zatražiti da Vas se vrati na rad, jer u protivnom ne možete ići na sud, te će vam tužba biti odbačena.

Poslodavac je moja prava iz radnog odnosa povrijedio kada je odbio isplatiti mi naknadu plaće za vrijeme otkaznog roka, obzirom da ne želi da otk.rok odradim. Poslat ću zahtjev radi ispravka povrede toga moga prava, ali zanima me - zašto moram tražiti da me vrati na rad?

 

Jedino što ja želim jest tu isplatu naknade plaće za vrijeme otkaznog roka. Ne želim se vratiti kod njega raditi.

Pravna institucija otkaznog roka i postoji radi zaštite posloprimca, tj. radnika. Da mu se da mogućnost da u određenom roku osigura daljnja sredstva za život. A ne da bude bačen na ulicu bez kune.

Ja sam sada u situaciji kada niti mogu na burzu radi primanja novčane naknade tijekom nezaposlenosti, niti imam plaćeni otazni rok.

 

Znam da je teško protiv odvjetnika pa i sa nekim drugim odvjetnikom, jedino što me muči i jest to pitanje - da li se isplati ići na sud ili ne. Ako je sigurna stvar onda ću ići jer ne želim da se na meni prelama nečiji bezobrazluk i samovolja.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Ne morate tražiti da vas poslodavac vrati na rad. Možete tražiti naknadu plaće i sva ostala prava (npr. doprinosi) kao da ste radili do isteka otkaznog roka ako na zahtjev poslodavca prestanete raditi prije isteka otkaznog roka. U tom slučaju i nije potrebno uputiti zahtjev za zaštitu prava iz radnog odnosa jer se radi o novčanom potraživanju.

2. Otkazni rok ne teče za vrijeme godišnjeg odmora, a traje u vašem slučaju mjesec dana i dva tjedna. Ako sam dobro razumio, godišnji odmor trebao bi trajati 15 dana. Dakle, i više od 2 mjeseca naknade plaće. Nije to mali zanemarivi iznos.

3. Postoji još jedna mogućnost. Očito je da ne želite nastaviti raditi kod tog poslodavca. Možete tražiti sudski raskid ugovora o radu. U tom slučaju materijalno bi ste bolje prošli (naknada štete u iznosu najmanje 3 prosječen plaće), ali je, mislim, riskantnija varijanta jer sud prethodno mora utvrditi da je otkaz poslodavca nedopušten. Teret dokaza je na poslodavcu i on ako dokaže opravdani razlog za otkaz (u vašem slučaju prestanak potrebe za obavljanje posla kojeg ste vi obavljali). Ako zaposli nekoga da radi poslove koje ste vi radili otkaz koji ste vi dobili "pada mu u vodu". Kod ove varijante potreban je zahtjev za zaštitu prava koji se upućuje poslodavcu.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija