Jump to content

Genocid u Doboju (BiH)


legalist_sa

Preporučene objave

Zanimljiva presuda vrijedna citanja pogotovo u pogledu univerzalne jurisdikcije sa aspekta medjunarodnog prava.

 

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu potvrdio pravilnost donošenja presuda njemačkih sudova, koji su utvrdili da je Nikola JORGIĆ, bosanskohercegovački Srbin, počinio GENOCID u dobojskoj regiji

 

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu je odbio sve žalbene navode bosanskohercegovačkog državljanina, srpskog porijekla, Nikole Jorgića, te potvrdio presude njemačkih sudova, kojima je Nikola Jorgic osudjen da je pocinio genocid tokom 1992. godine na području opštine Doboj.

Nikola Jorgić je od 1969. godine do 1992. godine živio u Njemačkoj, gdje je legalno boravio. Tada se vraća u Kostajnicu, koja čini dio opštine Doboj u Bosni i Hercegovini. Nikola Jorgić je 1995. godine uhapšen prilikom prelaska njemačke granice i zadržan u pritvoru pod sumnjom da je počinio krivično djelo genocida. Odlukama njemačkih sudova svih instanci, Nikola Jorgić je proglašen krivim za krivično djelo genocida i osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

Evropski sud za ljudska prava je danas, 12. jula 2007. godine, donio presudu u predmetu JORGIĆ protiv Njemačke, broj aplikacije 74613/01. Aplikant, Nikola Jorgić, se žalio Evropskom sudu za ljudska prava da su mu povrijedjena njegova prava zagarantovana clanovima 5. i 6. i 7. Evropske konvencije za ljudska prava na način da su njemački sudovi na pogrešan i arbitraran (proizvoljan) način utvrdili činjenično stanje, te primjenili, kako domaće tako i medjunarodno pravo u krivičnom postupku koji je vodjen pred nadležnim njemačkim sudovima. Aplikant Jorgić se žalio da njemački sudovi nisu imali nadležnost da mu sude za genocid, jer je to u isključivoj nadležnosti Medjunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju u Hagu, te bosanskohercegovačkih sudova. Evropski sud je u svojoj presudi naveo da su navodi aplikanta u pogledu nadležnosti neosnovani, te da su njemački sudovi pravilno postupali prilikom odlučivanju o genocidu, primjenjujući domaće i medjunarodno pravo. Nadalje, aplikant se žalio da mu je bilo povrijedjeno njegovo pravo na pravično sudjenje obuhvaćeno članom 6. Evropske konvencije, na način da su mu njemački sudovi nisu dozvolili izvodjenje svjedoka, te da su preširoko tumačili termin genocida. Evropski sud je, ispitujući ove žalbene navode Jorgića, odlučio da njemački sudovi nisu prekršili nijedan od navedenih članova Evropske konvencije za ljudska prava na koje se Jorgić žalio, te da njihove presude nisu bile arbitrarne.

 

Cijeli text presude na engleskom jeziku možete pročitati klikom na slijedeći:

 

Link na presudu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija