Jump to content

alimentacija-do kada hitno


angelo

Preporučene objave

Čitam na forumu da se alimentacija plača maksimalno do navršene 26 godine života.

Spominje se obiteljski zakon.Gdje mogu točno doći do tog podatka da ga imam napismeno.Moj odvjetnik tvrdi da plačanje može trajati dugo,dugo.......ukoliko se student prebacuje s faksa na faks.Međutim to onda po mojem nije redovno studiranje.Molim pomoć HITNO

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bilo je unatrag već takvih pitanja pa bi bilo lijepo da ih provrtite...

 

Roditeljska skrb traje dok dijete ne stekne poslovnu sposobnost ili nije posvojeno, no ne i u slučaju kad je posvajatelj očuh ili maćeha.

 

Nadalje:

 

Članak 210.

(1) Dijete koje se redovito školuje roditelji su dužni uzdržavati i nakon punoljetnosti.

 

Nije bitno po čijem mišljenju je to koliko dugo, no dokle god je u mogućnosti predočiti potvrdu bilo kojeg fakulteta da je redovan student, toliko se redovno i školuje. Hipotetski, to ne mora biti fakultet koje je u početku upisalo s nakanom da ga i dovrši. A razdužiti se može lijepo i jedan faks.

 

Osim ovoga, postoji i sljedeće:

Članak 210.

(2) Punoljetno dijete koje je završilo školovanje, a ne može se zaposliti roditelji su dužni uzdržavati godinu dana nakon školovanja.

 

Što bi bilo dokazivo podatkom sa Zavoda za zapošljavanje.

 

Po isteku prava na uzdržavanje, više ga neće trebati uzdržavati.

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prethodni post je uglavnom korektan. No, htio bih dodati par činjenica.

Prema novim prvilima studiranja, država o svom trošku priznaje samo studiranje na jednom fakultetu. NA drugi se student može upisati samo o svom trošku. Također, bitnija od toga je činjenica se ne može studirati 'beskonačno' kako se gore navodi i kako se moglo 'nekada'. Prema prvilima Bolonjskog procesa uopće i nema mogućnosti pada godine, nego se iste moraju davati godina za godinu. Na nekim fakultetima omogućavaju da se jedna godina 'padne', ali s drugom fazom uvođenja 'Bologne' i to će se sigurno ukinuti.

 

Općenito, sve više prestaje mogućnost manipuliranja s duljinom studija na račun plaćanja uzdržavanja. Kako se želi od roditelja postići odgovornost plaćanja uzdržavanja, tako se i od djece želi postići pravovremeno osamostaljivanje.

 

Možda bi bilo dobro da nam date više informacija o Vašem slučaju, kako bih mogao biti precizniji?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Istina da je Bologna izmjenila ponešto, ali još uvijek netko tko želi može razdužiti školovanje.

 

Redovitim studentom se prema čl.86. smatra osoba koja je ispunila uvjete čl.77...

Postoje i mirovanja studentskih obveza, kojem su mogućnosti različite, ovisno o situaciji ili spolu, npr. trudnoće, vojni rokovi, bolest itd.

 

Status studenta se ispisom s fakulteta gubi ali na tom fakultetu, završetkom jednog se drugi upisujei izvanredno, no je li moguće mijenjati fakultete tijekom školovanja npr. copy obavijesti sa 2 site-a, a vjerujem da nisu jedini:

 

Ukoliko je pristupnik već bio upisan na neki drugi fakultet... Ukoliko je na prethodnom fakultetu pristupnik bio upisan kao redoviti student, mora se ispisati iz statusa redovitog studenta... osim ako se na Ekonomski fakultet u Zagrebu ne upisuje u statusu izvanrednog studenta

...

Pristupnici za upis koji su završili neki drugi studij mogu se upisati samo kao izvanredni studenti, a ako studiraju kao redoviti studenti na drugom visokom učilištu, mogu se upisati kao redoviti studenti za osobne potrebe ili izvanredni studenti sukladno uvjetima ovoga natječaja.

 

Što bi značilo da je vrlo moguće.

 

Namjera mi je bila samo ustvrditi kako postoji više mogućnost imati status redovitog studenta, a ne završiti fakultet u roku proglašenih plus-trećinu njegovog trajanja.

 

A kriterijima se rješava dobar dio vječnih studenata.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sada to isto pravo imaju i izvanredni studenti s redovitim izvrsavanjem studentskih obveza

 

 

newbie je napisao:

U obiteljskom piše "redovito" školuje, pa dokle god si može priskrbiti potvrdu bilo kojeg fakulteta na kojoj piše riječ "redoviti", ima i pravo na uzdržavanje. Pola godine, 5 ili više, svejedno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam svima na odgovorima,koliko sam shvatio potrebno je plačati i poslije navršene pune 26 godine života(na forumu se spominje ta dobna granica kao maksimalna,bez obzira da li je faks završen ili ne)Znači dok god postoji potvrda o REDOVNOM školovanju ja sam dužan plačati. ??!!

Ako ima još komentara ili vlastitog iskustva bio bih Vam zahvalan za savjet.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

I ja sam već tražila odgovor ovdje, ali izgleda još ima rupa u zakonu koje neki debelo koriste.

Naime, moj bivši je otvorio firmu na punoljetnu kćer koja se redovno školuje i po odgovorima ispada da i dalje moram plaćati jer je redovna učenica iako je sada vlasnik firme i direktor u njoj.

Po tome ispada da ću još morati plaćati i nakon završetka školovanja jer se neće moći zaposliti iako već sada zapošljava druge u svojoj firmi :-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

I pored svih tumacenja i citiranja, nema konkretnog odgovora na pitanje: dokle moze trajati status redovitog studenta?

Da li je moguce zavrsiti jedan fakultet u redovitom roku, pa upisati drugi, i njega zavrsiti u redovitom roku, pa treci...

Ima li ovo uopce logike, a da starosna dob nije nikakav ogranicavajuci limit.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vrlo konkretno je odgovoreno da status redovnog studenta nije uvjet već skoro 2 godine, a odgovor do kada glasi- dok se može potvrditi uredno i redovito ispunjavanje obveza. A ta je brojka, kako nam je već poznato, vrlo relativna. Limit od 26g se najvjerojatnije asocijacijom poveže uz pravo na obiteljsku mirovinu ili obvezno zdravstveno osiguranje kao dijete osiguranika. Mirovanja statusa/obveza radi bolesti/trudnoće ili/i seljenje od fakulteta do fakulteta nakon godinu-dvije po 2-3x su godinama bile neke od poznatijih "tehnika" dodatnih produžetka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 8 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija