Jump to content

za poznavatelje ZOR-a


anonimno

Preporučene objave

 

smije li poslodavac isplatiti plaću dijelu radnika, a ostale ostaviti "na čekanju" (isključivo zbog nedostatka novaca na računu)? nije li to diskriminacija radnika?

------------------------------------------

 

Članak 91. ZOR-a kaže:

 

"(1) Prilikom isplate plaće, naknade plaće i otpremnine poslodavac je dužan radniku uručiti obračun iz kojeg je vidljivo kako je utvrđen iznos plaće, naknade plaće i otpremnine.

 

(2) Poslodavac koji na dan dospjelosti ne isplati plaću, naknadu plaće ili otpremninu ili ih ne isplati u cijelosti, dužan je do kraja mjeseca u kojem je dospjela isplata plaće, naknade plaća ili otpremnine radniku uručiti obračun iznosa koje je bio dužan isplatiti.

 

(3) Obračuni iz stavka 2. ovoga članka su ovršne isprave."

 

nikad nisam dobio obračun plaće, ni za zadnje dvije koje mi poslodavac duguje. što sad?

----------------------------------------

 

kome prijaviti gore navedene nepravilnosti (ukoliko one to jesu)? kome prijaviti sumnju u nelegalne radnje općenito? napominjem da je moj ugovor o radu na neodređeno vrijeme.

 

 

hvala puno!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da bi ste trebali izvršiti pritisak na poslodavca na način da najavite da će te ga prijaviti inspekciji rada zbog počinjena prekršaja. Za poslodavca je zapriječena kazna od 61.000,00 kn do 100.000,00 kn, a za odgovornu osobu poslodavca od 7.000,00 kn do 10.000,00 kn ako radniku prilikom isplate plaće ne uruči obračun plaće. Također, ista kazna je predviđena ako radniku ne uruči obračun dugovane, a neisplaćene plaće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija