Jump to content

"CRNA LISTA" - BEZ OVRHE I BEZ TUŽBE?


dalinex

Preporučene objave

Nedavno sam otkrila da sam na crnoj listi. Matična banka kod koje imam tekući - kod nje sve OK i čak dala potvrdu da je moj tekući u plusu, te USMENO, da me oni nisu stavili na crnu listu nego Zagrebačka banka.

 

U Zagrebačkoj banci nisam nikada ništa imala, da bi prilikom razgovora saznala da je ZABA preuzela Pomorsku banku i da me je ona stavila na crnu listu.

 

Tamo sam imala i podmirila sve još 1999 godine, da bi me oni stavili na crnu listu te na njoj stoji UTUŽENJE u iznosu od 4668,21 kunu! Odvjetnica je danas provjerila u banci (Split) te joj nisu mogli predočiti broj sudskog spisa - jer ga još nema! Također nisu ni ovrhu - jer još nije ništa pokrenuto. Ali ja sam na crnoj listi i banka mi nije odobrila minus ni blankete - bez tužbe i bez ovrhe. Odvjetnica je tražila od ekspoziture bilo kakav dokument- nisu mogli ništa dati....

 

Što mi je činiti s obzirom da u proteklih 5-6 godina nisam od dotične banke dobila ništa. Ni tužbu ni ovrhu, a stavili me na listu i čekali ovoliko da narastu kamate. Jasno, mogu čekati da se pokrene sudski postupak, te odgovoriti na tužbu ZASTAROM, te onda krenuti u proces koji će trajati slijedećih 5 godina - ili platiti namjerno do sada skrivanu kamatu - ili netko od vas ima kakav konstruktivni prijedlog.

 

Jer banka koja me je stavila na crnu listu ne želi napismeno nikakav dokument izdati - a druga banka traži bilo kakav dokument....

 

Da li sam ja samo poremećena ili što? :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

trazi od vlasnika crne liste da ti dozvoli pristup infomraciji i tko ju je poslao. a nakon toga trazi naknadu stete za klevetvu. mislim da bi se i privremenom mjerom moglo natjerati banku koja je bez (stvarne) osnove prijavila te na nekakvu crnu listu.

 

konacno pomosrka banka, a sada zagrebacka sigurno od tebe nije dobila ugovornu ovlast da objavljuje podatke o poslovanju s tobom jer u vrijeme postojanja pomorske banke, lista nije postojla.

 

misilm i da bi drzavno odjvetnistvo moglo tu imati posla.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Master - hvala ti na savjetu.

 

Ali znaš da se oni štite kao medvjedi...

 

Moguće da nisam sve točno napisala jer sam iznervirana do bola...

 

Ovako, prvo mi je Erste rekao da imam problem – vrlo vjerovatno sa tekućim u banci gdje imam otvoren tekući. Odoh do RBA – kod njih nemam problem ali me i oni vide na crnoj listi. Ne piše im zašto.Ne znaju. Nakon što sam im usmenim putem dala dozvolu da oni provjere tko me je stavio na crnu listu, dobila crno na bijelo tzv. HUB papir na kojem ne piše ime banke nego telefonski broj. Na moj upit mogu li od njih dobiti napismeno (od RBA) tko me je stavio - sa užasom u očima su mi rekli - nikako, to vam ne možemo dati, ali možemo da niste dužni kod nas. Što su i učinili. A onda mi je referentica rekla da je to telefon Zagrebačke banke.

 

Odlaskom u Zagrebačku banku, gdje nikada nisam imala otvoren račun, saznajem da su oni preuzeli Pomorsku banku Split, te da sam ja tamo imala do 1999 godine otvoren tekući i da je ostao dug. Kakav dug, sjećam se da sam zatvorila tekući. No, to nije ni važno. Pretpostavimo da nisam pokrila dug, i da sam zaista ostala dužna, na moj upit da li je vidljiva zabilježba spora jer se na ERSTE ekranu prikazalo UTUŽENO (što su mi ljubazno isprintali), ona ne vidi. Neka zovem poslovnicu.

 

Odvjetnica u Splitu s mojom punomoći otišla te saznaje:

 

Sudskog spora nema jer nije pokrenut.

Ovrhe nema jer nije pokrenuta.

Imaju nered i sada šalju gomilu ovrha koje tek treba pečatirati tako da ne očekujem ništa prije rujna, a potom će ona odmah uložiti prigovor zbog zastare. E onda koliko sam shvatila se pokreće tužba i bla bla, jedno 5 godina... Mislim da sam makla.

 

I sada Master, shvaćam da Pomorska banka ima neku svoju bazu podataka, te su valjda u momentu kada je HUB i pokrenut, jer se to samozvano utuženje pojavljuje s datumom 23.03.2004. godine, ugurali sve koje imaju, stavili ih na crnu listu i zapriječili im tako mogućnost podizanja kredita i dobivanja dozvoljenog minusa po tekućem računu. I što da radim, jer ZABA mi nema što dati – kao npr. broj spisa ovrhe ili tužbe jer još ne postoje, a ja zaista ali zaista pa sve da imam novaca iz PRINCIPA ne želim platiti kamatu na 5 godina. Pa nisam ja general Gotovina pa da me nisu mogli pronaći i uručiti mi tužbu ili ovrhu. Da, opet zaboravih, nema toga. Još nije pokrenuto. Kroz razgovor s odvjetnicom njoj je rečeno da je moja adresa bila nepoznata te da me nisu mogli naći. Prvo sam u Splitu na toj adresi živjela do 20.11.2000, a od dana mog iseljenja u njemu je ostala dalje živjeti sestra mog muža, koja bi me uredno zvala za svako pismo koje je stiglo s pitanjem – hoću li odmah otvoriti ili da ti šaljem... U međuvremenu sam digla i kredit (2002) za koji su mi slali na adresu u Splitu, obavijest o uplaćenim ratama, jer sam imala na osobnoj staru adresu, iako sam prilikom potpisivanja ugovora o kreditu isticala ovu u Zagrebu, kao i adresu slanja u Zagrebu (no greške se događaju) i produžavala boravište dok nisam 13.05.2003 godine dobila novu osobnu od PU Zagrebačke. Dakle, moj JMBG su mogli naći i preko MUP-a time i adresu, jer sam imala prijavljeno i prebivalište i boravište.

 

Sličan slučaj se dogodio mislim u Zadru, gdje su čovjeku istu stvar napravili, pa ih tužio mislim čak na sud za ljudska prava i dobio + odštetu od banke.

 

Misliš da odem na ODO? Što da priložim u spisu kad nemam ništa osim od ERSTE papir na kojem piše svota, datum, ali ne i tko, i od RBA, HUB isječak sa telefonskim brojem, bez svote, bez datuma? Koga tužim – Zagrebačku koja je preuzela ili Pomorsku koja više ne postoji?

 

Oprosti ako sam zagnjavila ali mi je glava u takvom bunilu jer mi se čini da moj dosada logičan um ima usljed ovih saznanja poprilični kratki spoj...

 

Još jednom hvala na trudu!

 

:klanjam:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Master, hvala na savjetu - ali ako misliš da vičem bez razloga - vjeruj mi da nisam.

 

Iako me upućuješ na HNB, ja sam već obavila razgovor i sa HNB (pravna služba - pravnik molio broj telefona da mi javi kada ispita) i sa HUB i sa pravnicom AZOP-a - svi su u nedoumici i na kraju ispada da se takvi podaci dijele upravo po Zakonu o bankama (rečeno mi je čl. 99, stav 8 - nisam još provjerila)..... odvjetnica kaže da je sve to lijepo - ali po kom osnovu? Kada nema tužbe ni ovrhe?

 

Kužiš, zaštitili su se kao medvjedi. Kao da bih čekala da mi je netko rekao imaš tri mjeseca prije nego se pokrene ta famozna crna lista - vjerujem da bih platila dug, kada bi znala da ga imam. I u krajnjoj liniji, glupost koja mi je rečena da me nisu mogli naći - je nešto što mi vrijeđa inteligenciju.

 

Kao da sam ja general "G" - MUP ima podatke i nađe svakoga u HR, a to znam dobro jer mi sestra upravo radi na ovrhama u Spltskom sudu - gradu iz koje potječe banka koja me nije mogla naći!!

 

Dakle, mogli su me pronaći i obavijestiti - to mi je jasno rekla moja sestra, kao i odvjetnica iz AZOP-a - jer je ona tako poslala MUP po službenom nalogu te su i pronašli stranku.

 

Kako da se onda otpustim - mogu jedino puknuti :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija