Jump to content

prava djece iz prošlog braka


anonimno

Preporučene objave

U vezi sam s rastavljenim muškarcem, ocem dvoje malodobne djece. Zajedno živimo u podstanarskom stanu i uskoro se planiramo vjenčati i kupiti zajednički stan. On redovno plaća alimentaciju za djecu. Zanima me da li njegova djeca iz prvog braka imaju pravo naslijediti naš stan u slučaju njegove smrti, ako on oporučno ostavi stan meni i našoj djeci, a njima ostavi neku drugu nekretninu ili ih na drugi način financijski zbrine? Da li se može prilikom kupovine stana sastaviti ugovor kojim bi se to spriječilo, tj. stan se ne bi smatrao zajedničkom imovinom?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam sličan slučaj,ali je moj suprug saznao za vanbračno dijete tek kad se oženio sa mnom!No ja neću dopustiti da me se obrlati!Sada živimo u mom stanu,a kada ćemo kupovati drugi bit će na moje ime,a suprugu ću kod javnog bilježnika,odvjetnika ili koga god napraviti oporuku da u slučaju da se nešto desi meni stan naslijeđuju moja djeca s tim da njega ne može nitko istjerati van tj.ima pravo doživotnog korištenja!Jer da se meni nešto desi opet nasljeđuje i suprug,a onda tko zna!Moja mama je umrla,a otac se drugi put oženio?!No,ja sam zbog okolnosti da moj suprug nije unio ništa u brak u poziciji da određujem pravila pogotovo što sam u vezi tog djeteta dovedena pred gotov čin(i on je,ali me to nije briga)!Ako kupite zajednički stan,naravno da njegova djeca iz prvog braka imaju nasljedno pravo u slučaju da se nešto njemu desi!U klasične oporuke ne vjerujem puno jer uvijek postoji šansa da njegova djeca tuže za nužni dio i pobiju ju!Koliko sam shvatila to se kod nas za razliku od ostatka svijeta često dešava i zato kod mene toga nema!Stan je na moje ime,nitko te do smrti neće tjerati van,nakon smrti je od NAŠE djece i gotova stvar!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

Neoboriva je zakonska presumpcija da su bračni drugovi u jednakim dijelovima suvlasnici u bračnoj stečevini, ako nisu drukčije ugovorili.

Dakle unatoč činjenici da će nekretnina ili pokretnina stečena za trajanja braka biti na Vaše ime, dijete iz prvog braka ima pravo tražiti izdvajanje iz te imovine s naslova bračne stečevine njegova oca, stoga je nephodna dodatna zaštita npr. bračni ugovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija