Jump to content

iznajmljivanje apartmana


rass

Preporučene objave

Što se tiče iznajmljivanja apartmana, kategorizacije i izdavanja rješenja za to vam je nadležan Ured za turizam prema mjestu gdje se isti apartmani nalaze.

 

Vi kao stranac u RH za rad odnosno bavljenje iznajmljivanjem morate imati radnu ili poslovnu dozvolu, a za to se obratite nadležnoj policijskoj postaji prema mjestu boravka, tj. obavljanja buduće djelatnosti.

 

U praksi sam imala gospođu koja je drž. Slovenije, ima svoje apartmane za koje ishodovala rješenje nadležnog ureda za turizam. Apartmane iznajmljuje samo sezonski odnosno od travnja do listopada, te joj je na taj rok izdana i radna dozvola, te odobren privremeni boravak. Zimi je ona u Sloveniji i apartmani su zatvoreni. Nije mogla dobiti radnu dozvolu na dulje obzirom da joj je rješenje samo sezonsko. Ona je te apartmane registrirala pod svoj obrt koji je registrirala u nadležnom uredu za gospodarstvo prema mjestu boravka (dođe vam nekih 1500 kuna sa svim taksama), tako da nije bilo nikakvih problema. No najbolje će vam reći u policiji što vam je i kako najbolje napraviti.

 

Možete se raspitati i u HITRO HR servisu, ukoliko se radi o nekom većem mjestu npr. Rijeka pokriva područje grada i okolnih općina.

 

Za državu je bitno da platite poreze i boravišnu pristojbu, a za policiju da su stranci prijavljeni. Gospodarska inspekcija vam provodi nadzor u svezi odredbi zakona o ugostiteljstvu, pa možete se možete i kod njih raspitati, vjerovatno imaju slučajeva u praksi pa će vas uputiti. Vi regulirajte radni status u RH i ne bi trebalo biti nikakvih problema i pečaćenja nelegalnih apartmana.

 

Za ovu ste sezonu možda zakasnili, ali krećete u pravo vrijeme za slijedeću.

 

Sretno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 mjeseci kasnije...

Dobar dan,

 

zanima me sto je sa iznajmljivanjem apartmana do 15 osoba jer svugdje na netu nalazim pravila i zakone (pa i kaznene odredbe) za pravne iznajmljivace za vise od 16 osoba. Ja imam 1 apartman sa 5 lezaja kojeg ljeti koristimo max 15 dana,a ovo ljeto mozda ni to,pa bi smo ga zeljeli iznajmiti sto je sve potrebno za to?? Dali moram imati obrt,ishodovati sve one silne papire od gradevinske do ljecnickog ili je dovoljno da eventualne goste prijavim u turistickoj zajednici i platim boravisnu pristojbu??

 

Hvala unaprijed

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija