Jump to content

Osporavanje oslobođenja plaćanja poreza na kupnju prve nekretnine


Magali

Preporučene objave

Prije par godina otac mi je darovao 4 apartmana (tip garsonjere). Tada su se ti apartmani nalazili u objektu koji nije bio etažiran već se vodio pod jedno kućanstvo. Nakon nekog vremena smo odlučili etažirati cijeli objekt i uvesti mjerače struje i vode za svaki apartman posebno. Po zakonu sam mogla dobiti mjerila za samo 3 apartmana pa sam jedan darovala svojoj majci. Sve smo etažirali bez ikakvih problema. Problem je nastao kad sam ja prodala svoja 3 apartmana i kupila stan u Zagrebu. To mi je bila prva kupovina nekretnine jer sam do tada živjela u stanu čiji je vlasnik moja sestra. Nakon kupnje stana sam otišla na poreznu i predala sve dokumente koje su me tražili da me oslobode od plaćanja poreza. Nakon 2 mjeseca sam dobila telefonski poziv od porezne uprave da nemam pravo na oslobođenje od plaćanja poreza na prvu nekretninu jer sam bila vlasnik darovanih apartmana u kojima nikad nisam živjela niti sam tamo ikad bila prijavljena. Apartmani se nalaze na Krku, a ja živim u Zagrebu cijeli svoj život. Da li ja imam pravo na to oslobođenje plaćanja poreza na prvu nekretninu ili ne? Ako ne, zašto ne i gdje to piše? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Još nešto. U poreznoj prijavi je bilo pitanje kojim novcem sam kupila nekretninu. Napisala sam od prodaje darovane nekretnine. Sada me traže da im odnesem kopiju darovnog ugovora i sve kopije kupoprodajnih ugovora kako bi utvrdili da više nisam vlasnik darovane nekretnine. Nigdje u tim formularima ne piše da moram dostaviti te dokumente. U poreznu sam predala:

1. poreznu prijavu

2. ispravu kojom se stječe nekretnina

3. ispravu kojom je prodavatelj stekao nekretninu

4. zahtjev za oslobođenje

5. dokaz o državljanstvu

6. uvjerenje o prebivalištu iz MUP-a

7. dokaz o statusu stanovanja na prethodnoj adresi

8. izvod iz matične knjige rođenih jer sam samac

Zašto to nije dovoljno ako je to sva potrebna dokumentacija za utvrđivanje prava na oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina temeljem čl. 11. toč. 9., 11. i 13. Zakona o porezu na promet nekretnine? Zašto me traže dodatne dokumente kad nisam vlasnik ničeg osim tog malog stana?

 

Molim da mi netko odgovori.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prema zakonu o porezu na promet nekretnina, članak 11., stavak9. nemate pravo na oslobođenje. nije bitno gdje su se nekretnine nalazile, niti to da više nisu u vašem vlasništvu.

to što vas referent traži da dostavite kopije darovnog ugovora ne mora se nalaziti u popisu dokumentacije koju ste trebali dostaviti. jednostavno se utvrđuju činjenice o nekretninama koje ste imali. to je uobičajeni postuopak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kada sam darovnim ugovorom dobila te apartmane nisam imala riješeno stambeno pitanje. Živjela sam kao podstanar kod svoje sestre. Nisam kreditno sposobna i prodaja tih apartmana mi je bila jedina šansa da si riješim stambeno pitanje. Apartmane sam dobila neetažirane i nisam ih kao takve mogla prodati. Odmah po darovanju je moj otac pokrenuo etažiranje i platio etažiranje mojih apartmana jer ja nisam imala novaca. Da li to znači da bez obzira što sam kupnjom ovog stana (koji mi je prva nekretnina koju sam kupila) prvi put si riješila stambeno pitanje ja nemam pravo na oslobođenje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

oprostite što ću biti iskrena, ali netko tko je imao u vlasništvu 4 apartmana, ne vidim gdje bi bio problem da plati porez na stan od 30 kvadrata. oslobođenja su predviđena za osobe koji nemaju rješeno stambeno pitanje. to što vama nije odgovaralo živjeti u drugom gradu stvarno nije bitno. budite zahvalni što ste imali šta prodat i ne uvaljivat se u posudbe i kredite.

pitam vas koliko dugo ste imali te apartmane jer je zakonom u određenim slučajevima predviđeno platit dohodak od otuđenja imovine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija