Jump to content

Opća ili profesionalna mirovina?


OKAN

Preporučene objave

Invalidska mirovina koja se priznaje u slučajevima kad je više uzroka, određuje se kao jedna mirovina ali se izračunava na poseban način te se naziva »kumulirana invalidska mirovina«.

Način izračuna kumulirane invalidske mirovine propisan je novim odredbama Zakona o mirovinskom osiguranju u čl. 79. st. 4. koje se primjenjuju od 18. 12. 2002. (objavljene u »Narodnim novinama« br. 147/02. u čl. 14. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju).

Ta dopuna zakona odnosi se samo na slučajeve kad kod invalida koji ostvaruje pravo na invalidsku mirovinu (ili zbog opće nesposobnosti ili zbog profesionalne nesposobnosti) postoje dva uzroka invalidnosti, od kojih jedan nije a drugi jest vezan uz posao. Vezanost uz posao znači da je invalidnost nastala kao posljedica nezgode na radu ili kao posljedica profesionalne bolesti. Zakon propisuje da su zbog različitih uzroka invalidnosti, različiti i vrijednosni bodovi mjerodavni za izračun visine mirovine, pa se zato posebnom odredbom zakona određuje da se mirovina u tim slučajevima izračunava od zbroja osobnih bodova izračunatih prema tim različitim uzrocima invalidnosti, ali na poseban način u razmjernom dijelu, i to kao jedna mirovina.

U slučaju kad je ukupna invalidnost posljedica više različitih uzroka, visina kumulirane invalidske mirovine izračunava se tako da se posebno izračunaju vrijednosni bodovi za dio invalidske mirovine koji bi pripadao zbog invalidnosti kao posljedice bolesti ili neke povrede koje nemaju nikakve veze s radom a posebno se izračunavaju vrijednosni bodovi za dio mirovine koji bi pripadao za invalidnost koja je posljedica povrede na radu ili posljedica profesionalne bolesti. Postoji razlika u utvrđivanju vrijednosnih bodova za pojedinu vrstu mirovine a ovisna je o uzroku invalidnosti. Nakon toga ovisno o udjelu od postotka pojedinog uzroka invalidnosti, određuje se pripadajući razmjerni dio jedne invalidske mirovine a to je »kumulirana invalidska mirovina«.

Zašto su važne različitosti u izračunu?

Osobni bodovi za određivanje mirovine u slučaju invalidnosti nastale zbog posljedica povrede izvan rada ili bolesti izvan rada, dobivaju se tako da se prosječni vrijednosni bodovi utvrđeni na temelju prosjeka plaća i osnovica osiguranja, množe s ukupnim mirovinskim stažem i polaznim faktorom. To znači da je u tom slučaju pripadajući dio visine invalidske mirovine ovisan o broju godina mirovinskog staža ostvarenog do dana nastanka invalidnosti i postotka bolesti ili povrede izvan rada.

Osobni bodovi za određivanje invalidske mirovine u slučaju invalidnosti nastale zbog posljedica nezgode ili povrede na radu ili zbog posljedica profesionalne bolesti, dobivaju se tako da se isti prosječni vrijednosni bodovi utvrđeni na temelju plaća i osnovica osiguranja, množe s mirovinskim stažem od 40 godina i polaznim faktorom.

Medicinski vještak koji donosi ocjenu o uzroku, vrsti i stupnju invalidnosti mora u tim slučajevima utvrditi u kojem je postotku (od 10% do 90%) uzrok invalidnosti povreda na radu ili profesionalna bolest u odnosu na povredu izvan rada ili bolest koja nije vezana uz profesiju. Osnovno je znati da u slučaju kad je veći postotak utjecaja na invalidnost povreda na radu ili profesionalna bolest, tada će biti veći i razmjerni dio kumulirane invalidske mirovine.

Zato je potrebno upozoriti da mirovinski zakon točno definira vrste invalidnosti, koje opet treba razlikovati od uzroka invalidnosti, jer sve te razlike utječe na vrstu i visinu invalidskih prava. Stoga ponovno podsjećamo da »invalidnost« u smislu mirovinskih prava (čl. 34. Zakona) postoji u dva različita stupnja, pa se tako razlikuje invalidnost koja uzrokuje »profesionalnu nesposobnost za rad«, što je manji stupanj nesposobnosti, za razliku od težeg stupnja invalidnosti koji uzrokuje tzv. »opću nesposobnost za rad«.

»Profesionalna nesposobnost za rad« postoji kada je kod osiguranika, zbog promjena u zdravstvenom stanju (koje se ne mogu otkloniti liječenjem), radna sposobnost trajno smanjena za više od polovice prema tjelesno i psihički zdravom osiguraniku iste ili slične naobrazbe i sposobnosti. Ta se nesposobnost ocjenjuje individualno prema svakom osiguraniku posebno, uzimajući u obzir poslove koji odgovaraju njegovim individualnim tjelesnim i psihičkim sposobnostima a ujedno se smatraju odgovarajućim njegovim dosadašnjim poslovima.

»Opća nesposobnost za rad« je teži stupanj invalidnosti koja nastaje kad kod osiguranika nastanu promjene u zdravstvenom stanju, koje se ne mogu otkloniti liječenjem, nastane trajni gubitak sposobnosti za bilo kakav rad na bilo kojem poslu.

Obje opisane nesposobnosti za rad mogu nastati iz četiri bitna uzroka, koje zakon dijeli na dvije grupe a moguće su i kombinacije, kao što je slučaj kod kumuliranih invalidskih mirovina. Tako uzrok jedne i druge invalidnosti može biti: 1. bolest, 2. ozljeda izvan rada (npr. pad, neka povreda, prometna nezgoda i dr.), 3. profesionalna bolest, 4. ozljeda na radu ili 5. međusobne kombinacije dva ili čak svih tih uzroka. Sve osobe koje po osnovi takve invalidnosti, neovisno o uzroku, ostvare neku vrstu invalidske mirovine ili pravo na profesionalnu rehabilitaciju, smatraju se »invalidima rada«.

U praksi najveći problemi i propusti te osjećaj nepravde doživljavaju osiguranici kod utvrđivanja uzroka invalidnosti koji su posljedica profesionalnih bolesti i nezgoda na radu. »Lista profesionalnih bolesti« utvrđena posebnim zakonom o listama profesionalnih bolesti, za razliku od povreda i nezgoda koje se, kao nezgoda i nesreća na poslu ili vezano uz posao, utvrđuju u posebnom postupku. U tom naknadnom postupku često zbog nekog propusta poslodavca ili nepravodobnog prijavljivanja takvog događaja, povrijeđeni osiguranici teško dokazuju povezanost povrede s radom, pa tako i svoje pravo na povoljniji dio invalidske mirovine, tj. ne ostvare pravo na kumuliranu invalidsku mirovinu.

 

HRVI mogu ovisno o procjeni vještaka ići u profesionalnu ili opću invalidsku mirovinu. Bitno je da je postotak koji odredi vještak vezano za posljedicu sudjelovanja u ratu što veći jer je i tada mirovina povoljnija (veća).

 

;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moraš biti uporan i zaista bolestan. Nadalje, ako si ranjen u DR-u (20-30% HRVI) i bez PTSP-a dobit ćeš najvjerojatnije profesionalnu nesposobnost. Da bi dobio opću nesposobnost moraš imati dugogodišnji kontinuitet liječenja, "dobru medicinsku dokumentaciju", dobar ratni put i preko 40 god. starosti (nije uvjet). Na komisiji MUP-a u Šarengradskoj ćeš najvjerojatnije izgubiti ovlaštenje jer oni sada gledaju da se riješe kadra koji je sudjelovao u DR-u, ali nemoj previše očekivati od mirovine ako nemaš drugih posljedica osim samog ranjavanja iako će ti mirovina biti nešto bolja nego prijevremena policijska mirovina. To je odgovor i na tvoje pitanje za zdravstvenu komisiju MUP-a.

 

sport009do2.gif

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

postovanje i dobro vece svima...zanima me...mada sam u bedu zbog svega...no svejedno...spremam se proci obradu za preinacenje iz 6a u invalidsku...pa me zanima sljedece...da li ce imat produ ili ne...to sto sam ranjena u akciji "Oluja"pri izvlacenju ranjenika...nemam ptsp...20% hrvi...staza od 1985-2007...pricuva 92.-93. s prekidima (po novom iako sam se javila dragovoljno)...od 94. do 07. gbr postrojba...nadnarednik...41 god. starosti...i ne znam sto jos da dodam...sto mogu dobiti na temelju tih podataka...koliko po prilici to sve zajedno iznosi u kn. ...pokusala bih ici samo na ranjavanje jer me smeta sto moram imati i ptsp da dobijem lutriju...hvala unaprijed na odgovoru i vasem vremenu...pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...pitala sam na mirovinskom da li je to moguce,a i sam mirovinski mi je prije god. dana kad sam zaprimila rijesenje o 6a mirovini...reklo da pokusam jer imam status hrvi koji mi nije uvazen niti priznato od strane zdrastvene komisije kad su obradivali moju sposobnost za rad...,a sto se tice 100% opce nesposobnosti mislim da ju necu dobiti jer svi kazu da moras za to imati i ptsp...pa me zanima sto bih ja dobila i koliko temeljem mojih podataka...jos jednom za preinaku...ne znam da li je to samo za hrvi ili svi spadaju u to...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo da i ja napisem moj slucaj

Imam 39g, radni staz 14g. i 9mj. sa beneficijom provedenom u DR od 12mj 1991 do 11mj,1992g.

Dobio sam rjesenje na profensinalnu mirovinu od 1657,08kn/invalidsku)

Lijecim se od PTSP i jos nemam postotak

U rijesenju mi ne pise niti gore spomenuti 6a niti odnos civilne i vojne

Molio bih upucene malo da razjasne gdje se ja tu sad nalazim

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mirovina temeljem profesionalne nesposobnosti za rad, umirovljen po ZOMO (opći propis) uzrok invalidnosti nije u svezi DR. Dakle nije ni po Zakonu o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba i ovlaštenih službenih osoba, niti po ZOPHBDR,nazvati ćemo tu mirovinu obična invalidska zbog profesionalne nesposobnosti za rad.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kidu je napisao:

...pitala sam na mirovinskom da li je to moguce,a i sam mirovinski mi je prije god. dana kad sam zaprimila rijesenje o 6a mirovini...reklo da pokusam jer imam status hrvi koji mi nije uvazen niti priznato od strane zdrastvene komisije kad su obradivali moju sposobnost za rad...,a sto se tice 100% opce nesposobnosti mislim da ju necu dobiti jer svi kazu da moras za to imati i ptsp...

 

Pa, s obzirom da ste u trenutku odlaska u mirovinu već imali priznat status HRVI-a, čudno je što ste uopće pristali na odlazak u invalidsku mirovinu po članku 6a. Da li je u pitanju neinformiranost ili otpremnina?

S obzirom na utvrđen status HRVI-a, sada možete probati s obnovom postupka, to prolazi kod HZMO-a.

Što se tiče "mirovine po članku 6a.", obratite pažnju na izreku rješenje, jer tu nigdje nećete naći napisan taj članak, niti piše da ste u mirovinu otišli kao neperspektivni za HV, već piše: "pravo na invalidsku mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad". Prema tome, čak da ste i potpuno zdrava osoba, po tom rješenju otišli ste u invalidsku mirovinu, pa - po prirodi stvari - možete tražiti i bez ostvarenog statusa HRVI-a (!) utvrđivanje novog invaliditeta zbog, recimo, pogoršanja. U praksi ide, a da li je to u redu, drugo je pitanje.

Još za kraj, činjenica da netko ima oboljenje PTSP nije garancija da će ostvariti opću nesposobnost 100% uzrokovanu sudjelovanjem u DR. Ipak je ta ocjena povezano sa općim zdravstvenim stanjem osiguranika, a nije isključivo vezanu za neku točno određenu bolest.

Pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovako mi stoji u rjesenju

Osiguraniku Hrvatskom branitelju iz domovinskog rata... kod kojeg je zbog bolesti nastala profensionalna nesposobnost za rad,priznaje se pravo na invalidsku mirovinu u svoti od 714,93kn mjesecno

Umjesto ove mirovine isplacivat ce se najniza mirovina u svoti od 1657,08kn

E sada me zanima da li je to svakome zagarantirana mirovina, i kada dobijem 20%PTSP

nadam se nakon par godina lijecenja,hoce li mi doci u obzir drugi nacin obracuna

Hvala na savjetima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zolja je napisao:

Ovako mi stoji u rjesenju

Osiguraniku Hrvatskom branitelju iz domovinskog rata... kod kojeg je zbog bolesti nastala profensionalna nesposobnost za rad,priznaje se pravo na invalidsku mirovinu u svoti od 714,93kn mjesecno

Umjesto ove mirovine isplacivat ce se najniza mirovina u svoti od 1657,08kn

E sada me zanima da li je to svakome zagarantirana mirovina, i kada dobijem 20%PTSP

nadam se nakon par godina lijecenja,hoce li mi doci u obzir drugi nacin obracuna

Hvala na savjetima

Sve onako kako vam je Duro napisao, osim što vam je iznos invalidske mirovine izračunat po ZOMO-u bio manji od najniže mirovine pa vam se u tom slučaju, kao HB-u sa utvrđenom profesionalnom nesposobnošću za rad, priznaje navedeni iznos mirovine u svoti od 1.657,08 kn.

Ukoliko dobijete status HRVI-a, pokrenite postupak kod HZMO-a za ocjenu nove invalidnosti zbog nastalih promjena.

Pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vidim da Esad i ostali nemaju nikog u svojoj blizini tko je nakon 6a išao u invalidsku mirovinu. Poznajem troje bivših radnih kolega iz 4.gbr koji su išli u 6a, a nakon toga radili nalaze i dobili invalidnost, te zatražili invalidsku mirovinu. Dvojica su dobili invalidsku mirovinu, ali sa veoma malenim omjerom rat - mir tako da su zadržali mirovinu od 6a jer im je bila povoljnija (veći iznos mirovine). Ovom trećem je postupak još u tijeku pa ne znam hoće li proći kao i prva dvojica. Jeli za takve loš omjer rat - mir pravilo ili ne, to ne znam.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...stvar je u tome sto imam priznati status hrvi od 96.,tada su mi nudili mirovinu ali sam odbila i radila sljedecih 10.god. ...u meduvremenu promijenilo se siaset zakona i vise nisi mogao dobiti nikakvu valjanu informaciju jer vjerovali vi ili ne u mojoj postrojbi se oduvijek skrivala svaka info. iz pitaj boga kojeg razloga...kad sam otvorila bolovanje i otisla pod dijagnozom posljedice ranjavanja,dr. iz postrojbe je preuzeo obradu i odradio tako kako je odradio da je na kraju jedina solucija bila 6a...nije u pitanju otpremnina jer da su mi novci toliko vazni bila bi otisla 96. u mirovinu (tada je iznosila 0k0 6 i nesto tisuca kn.) ...za ptsp sam pokrenula proceduru iako sam protiv toga jer su od lijecnika do inih svi rekli da bez toga mogu zaboraviti na bilo sto...ne ocekujem opcu ali je cinjenica da sam zbog stresa oboljela i na stitnjacu i imam (srecom) dijagnosticirane dobrocudne tumore(jedan operiran)...na psihijatrijskoj klinici su lijecnici rekli da se to manifestira kao vrsta ptsp-a kod zena koje su bile u ratu...medutim ni to zdrastvena komisiju nije uvazila kao ni ranjavanje i njegove posljedice izuzev stitnjace...sto bi najvjerovatnije rezultiralo jos manjom mirovinom od 6a...,a sto se tice mirovinskog oni su rekli da u slucaju manje mirovine ako tako doznace na invalidskoj ostajem na sadasnjoj...eto...voljela bih da mi se ipak poveca mirovina kao i svatko jedino sto bih isla samo na ranjavanje...mislim da bi to bilo posteno prema drugim stradalnicima i braniteljima...pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kidu je napisao:

... za ptsp sam pokrenula proceduru iako sam protiv toga jer su od lijecnika do inih svi rekli da bez toga mogu zaboraviti na bilo sto...ne ocekujem opcu ali je cinjenica da sam zbog stresa oboljela i na stitnjacu i imam (srecom) dijagnosticirane dobrocudne tumore(jedan operiran)...na psihijatrijskoj klinici su lijecnici rekli da se to manifestira kao vrsta ptsp-a kod zena koje su bile u ratu...

Vrijedi za oboljenja koja su isključivo ili između ostalog uzrokovana ratnim stresom: uvijek tražite da vam liječnici koji vam kažu takvu informaciju istu napišu u medicinskoj dokumentaciji. Ovisno o konkretnom slučaju, to bi moglo biti prilično bitno ukoliko dođe do upravnog spora.

Pozdrav i sretno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija