Jump to content

bankarsko pravo


Znatizeljka

Preporučene objave

  • 2 tjedna kasnije...

Bankarsko pravo kao neka službena grana prava zapravo niti ne postoj. Možda bi bilo ispravnije reći da pojam bankarsko pravo obuhvaća razne pravne discipline kada se odnose na banke i bankarsko poslovanje. U biti, pored tipično bankarskih statusnih propisa (npr. Zakon o bankama, Zakon o Narodnoj banci) i propisa koje reguliraju poslovanje banaka (npr. Devizni zakon, Zakon o platnom prometu, propisi o vrijednosnim papirima, razne Odluke i Pravilnici Narodne banke i sl.), u svakodnevnom bankarskom poslovanju se najviše sreću tradicionalno obvezno pravo (razne vrste ugovora), stvarno pravo (hipoteke, osiguranja) i trgovačko statusno. U biti je to to. Jasno, stvari postaju kompliciranije kada pojedini poslovi imaju međunarodni karakter i kada se strukturiraju za neku svrhu. Npr. dvije strane i jedna domaća banka daju kredit domaćoj pravnoj osobi koja se kao osiguranje za kredit obvezuje izdati obveznice i založiti ih u korist banaka kreditora, a sve skupa radi financiranja nekog projekta koji će se obavljati putem firme osnovane samo za tu svrhu, a koja će kao daljnje osiguranje ustupiti bankama kreditorima prihod kojeg će projekt kada bude dovršen stvarati. Dakle, takav posao uključuje i elemente obveznog, stvarnog, statusnog prava, prava vrijednosnih papira, prava građenja, deviznih propisa i obično se radi o jako složenim poslovima koje pravnici moraju pretočiti u dokumente. To su zanimljivi ali i zahtjevni i zato odgovorni i stresni poslovi. Ipak, u bankama postoji i hrpa dosadnih i zaglupljujućih pravnih poslova (npr. ovrhe, hipoteke, izrada ugovora o kreditima, platni promet itd.).

 

Od institucija koje se sustavno bave organizacijom tečajeva iz područja bankarstva i prava jedino mi pada na pamet Hrvatski institut za bankarstvo i osiguranje (www.hibo.hr). Kod njih možeš vidjeti da li ti koji tečaj kojeg organiziraju odgovara.

Pozdrav.

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. Vec sam mislila da neću dočekati da mi netko odgovori na pitanje.

Inače poznato mi je čime se otprilike bave pravnici u bankama. Ja sam međutim u odvjetništvu i zasad mislim tamo i ostati, ali bih se htjela obrazovati na području bankarskog prava.

U svakom slučaju, hvala na odgovoru, potražit ću nešto zanimljivo na web stranici.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija