Jump to content

4 suvlasnika na čestici i njena prodaja


Gogy

Preporučene objave

Četiri su suvlasnika na terenu i to u nekim razmjerima 1/32 2/32 28/32 i 1 /32. "Većinski vlasnik" želi prodati tu česticu, a nije siguran da će suvlasnici koji su u malom dijelu suvlasnici, pristati. Što je najbolje učiniti da se to što prije može prodati?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za "većinskog vlasnika" možda postoji rješenje. Naime, on je suvlasnik nekretnine u gotovo 9/10 dijela (28:32=0,87). Suvlasnik čiji je dio 9/10 cijele nekretnine ili više, ima pravo pred sudom u izvanparničnom postupku zatražiti i dobiti razvrgnuće suvlasničke zajednice isplatom, tj. da bi postao samovlasnik, "kupuje" preostali dio od suvlasnika, s time da sudsko rješenje zamjenjuje kupoprodajni ugovor. Iako mu malo fali (ima 87,5%), trebao bi pokušati ići ovim putem, budući da mi je poznato da je u praksi bilo slučajeva da je sud, imajući u vidu suštinu ove odredbe, u određenim slučajevima i popuštao i dozvoljavao razvrgnuće suvlasničke zajednice na ovaj način i ako bi suvlasniku-tužitelju nedostajao pokoji postotak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija