Jump to content

isplata osiguranja


north

Preporučene objave

Zakon o obveznim odnosima NN 35/05 (primjenjuje se od 01/01/2006.)

 

Isplata osigurnine

 

Članak 943.

 

(1) Kad se dogodi osigurani slučaj, osiguratelj je dužan isplatiti osigurninu određenu ugovorom u ugovorenom roku koji ne može biti dulji od četrnaest dana, računajući otkad je osiguratelj dobio obavijest da se osigurani slučaj dogodio.

 

(2) Ali ako je za utvrđivanje postojanja osigurateljeve obveze ili njezina iznosa potrebno stanovito vrijeme, osiguratelj je dužan isplatiti osigurninu određenu ugovorom u roku od trideset dana od dana primitka odštetnog zahtjeva ili ga u istom roku obavijestiti da njegov zahtjev nije osnovan.

 

(3) Ako iznos osigurateljeve obveze ne bude utvrđen u rokovima određenim u stavku 1. i 2. ovoga članka, osiguratelj je dužan bez odgađanja isplatiti iznos nespornog dijela svoje obveze na ime predujma.

 

(4) Ne ispuni li osiguratelj svoju obvezu u rokovima iz ovoga članka, duguje osiguraniku zatezne kamate od dana primitka obavijesti o osiguranom slučaju, kao i naknadu štete koja mu je uslijed toga nastala.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

evo da ne otvaram novu temu, radi se o istom osiguranju, štetni događaj dogodio se u 01.mjesecu 2005 godine, o proljeće iste godine su im poslani računi za meterijalnu štetu, zajedno sa policijskim zapisnikom,,, sve su ovo vrijeme odbijali platiti štetu, jer je pokrenut postupak protiv njihovog osiguranika, i postupak još traje ( čeka se potvrda sa Županijskog suda), i sada poučenim napisanim par postova iznad, poslali smo osiguranju pismo u kome smo naveli da će mo tražiti reviziju slučaja od HANF-e i da će mo obavijestiti pravobranitelja za osiguranja itd.. I odjednom su odlučili isplatiti štetu :-D ALi u razgovoru sa njihovim pravnikom, upitao sam da li me pripada i zaštitna kamata član943st4 zakona o obveznim odnosima, od dana podnošenja računa, na to je on odgovorio da NE jer je to bilo po strarom zakonu, a ovo je po novom i da se računa taj period od dana podnošenja mog "opetovanog odštetnog zahjeva" tj od prije dvadesetak dana.. Ja mislim da on mene mulja, tj ne žele isplatiti i tu kamatu.. Imam li pravo u tome, i kakve veze ima ako je odštetni zahtjev predan recimo po starom zakonu, i nije po njemu ništa rađeno, tj ništa se pravno nije promjenilo od njegovog podnošenja do dana današnjeg..

Eto, hvala na bilo kakvom odgovoru..

Pozdrav, Davor..

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

evo i mene ponovo

poslali su mi ponudu gde je njihova doktorica odredila 5% invaliditet i pravo na 30 dana izbivanja iz skole

e tu mi nastupa nedoumica prilikom predaje dokumentacije sam predo i ljecnicku ispricnicu na kojoj je naveden pocetak i kraj nemogucnosti pohadanja nastave i to izlazi nekih 45 dana a

njihova doktorica je odredila 30 i po tom su i izracunali dnevnu naknadu

na ponudi za sporazum o izvansudskoj nagodbi stoji napomana kolko nosi invalidnost i kolko nosi dnevna naknada

 

e sad pitanja dali je to opcenita praksa da se smanjuju dani ili trebaju priznat to sto je bilo u praksi

 

prilikom poziva njihovom likvidatoru prespojili su me osobi koja je slozila ponudu i na upit o tome me opet spaja likvidatoru koji se vise nece razgovarat samnom i preko prve osobe porucuje da jim pismeno to posaljem

 

drugo pitanje

negde sam procito da treba ponuda imat specifikaciju izracuna pa me zanima kako to maora izgledat

 

ono sto mislim da je uskraceno u slucaju je mizerija od par kuna ali kak sam reko ovo postaje vise princip nego zelja za novcem previse se nas obicne ljude setkara i izigrava na svakom cosku

 

unapred hvala za bilo kakav savjet

pozdrav

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hm..

dobio sam ponudu od osiguranja, i normalno nisu uračunate zakonske zatezne kamate..Sastavljam odgovor osiguranju, i uočio sam u ZOO članak 1163. stavak(1)koji kaže: Odredbe ovoga Zakona neće se primjenjivati na obvezne odnose koji su nastali prije stupanja na snagu ovoga Zakona.!!!

Što to sada znači?? da li ja imam pravo na te kamate ili ne, da podsjetim odštetni događaj dogodio se u siječnju 2005 godine, a zahtjev za naknadu štete im je ispostavljen u travnju iste godine nakon primitka računa za popravak vozila, znači prije stupanja na snagu ovog Zakona.???

 

Pozdrav, Davor..(amater pravnik (silom prilika))

:-D:-D:-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobio sam pismeni odgovor od osiguranja...eto kako sam i sam napisao u prijašnjem postu, postoji taj famozni članak 1163 ZOO, kojim moja šteta nema uračunate kamate, a tako mi se ćini to vredi za sve koji su imali štetni događaj prije stupanja na snagu tog zakona.. da se kojim slučajem desio poslje objave tog zakona (novoga) imao bi pravo na isplatu kamata,a ovako NEMAM.. Tako da ono što piše ani2 u svezi kamata, čini mi se ne stoji..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bumbo je napisao:

Potpuno si pogrešno protumačio sporni članak, pravo na zakonsku zateznu kamatu imaš i po novom i po starom zakonu, a članak 1163 ZOO se uopće ne odnosi na ono o čemu pričaš.

Imaš pravo na zateznu kamatu i samo inzistiraj na tome.

OK, nisam pravne struke, imam njihov pismeni odgovor na moj prigovor oko zakonske zatezne kamte, vjerijatno ga je sastavio pravnik, tj pravna služba,, zar je moguće da bi jedan pravnik lagao, tj pismeno iznosio neistinu, ipak je to valjda nekakav službeni dokument sa potpisom, žigom i memorandumom firme..

ma sve ovo pišem jer sam već lud, neznam što da im više napišem i kako da se postavim u cijeloj prići,,

Što da im napišem kao prigovor na njihovu ponovljenu ponudu???

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Janko je napisao:

zar je moguće da bi jedan pravnik lagao, tj pismeno iznosio neistinu, ipak je to valjda nekakav službeni dokument sa potpisom, žigom i memorandumom firme..

 

Joooj, predobar!!!

Sad cu definitivno otvoriti neki pdf ili topic s najvecim provalama na legalisu.

 

No hard feelings...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ane je napisao:

Joooj, predobar!!!

Sad cu definitivno otvoriti neki pdf ili topic s najvecim provalama na legalisu.

No hard feelings...

 

a baš mi je drago što ću svojom uvjerenošću u pravni sustav, i samo značenje institucije prava i pravnika, dati doprinos u topicu s najvećim provalama na Legalisu..

super,,,, al kako svugdije tako eto i tu, lako se zezati sa tuđom mukom..

No hard feelings..

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

evo da se javim što se izdogađalo u proteklih par tjedana. Poslao sam pismo pravobranitelju za osiguranja, pitao za kamatu, on je kontaktirao osiguranje koje je odgovorilo kronološki kako je cijela priča išla, i po tome oni nisu ništa pogriješili, pravobranitelj mi potvrđuje da imam pravo na kamatu po starom zakonu, ali pošto se radi o dogovoru među stranama po njemu i umanjenje isplate može biti i umanjenje kamate? :-? u glavnom, savjetuje mi da se u slučaju nemogućnosti dogovora obratim centru za mirenje, te kod njih pokušam ostvariti svoja prava. Inače uspio sam doći i u emisiju potrošački kod, bio prilog prošli vikend :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

Također imam problem s isplatom štete od Jadranskog osiguranja. Iako je zapisnik u moju korist, pismeno su mi se očitovali da će štetu isplatiti po okončanju prekršajnog postupka. To je bilo početkom 2010.g..

 

Pročitavši ovo sve iznad za pravobranitelja za osiguranje, da li ima neki zakonski rok za pismeno obraćanje istom?

 

Naime, na str. www.huo.hr piše:

 

"Pritužba mora pravobranitelju osiguranja biti dostavljena u roku od 6 mjeseci od postupka društva za osiguranje za koji stranka smatra da predstavlja kršenje Kodeksa osiguranja. Prije podnošenja pritužbe pravobranitelju osiguranja, stranka se sa svojom pritužbom mora obratiti odgovornom društvu za osiguranje - prethodno odlučivanje u internom žalbenom postupku naime, predstavlja procesnu pretpostavku te pravobranitelj osiguranja neće uzeti u razmatranje pritužbu koja nije prethodno raspravljana u internom žalbenom postupku.

Pritužba mora pravobranitelju osiguranja biti dostavljena u roku od 6 mjeseci od postupka društva za osiguranje za koji stranka smatra da predstavlja kršenje Kodeksa osiguranja. Prije podnošenja pritužbe pravobranitelju osiguranja, stranka se sa svojom pritužbom mora obratiti odgovornom društvu za osiguranje - prethodno odlučivanje u internom žalbenom postupku naime, predstavlja procesnu pretpostavku te pravobranitelj osiguranja neće uzeti u razmatranje pritužbu koja nije prethodno raspravljana u internom žalbenom postupku."

 

Da li se imam pravo obratiti pravobranitelju ili sam zakasnila jer nisam to učinila u roku 6 mj.?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija