Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Sign in to follow this  
BorisBK

Procedura za imenovanje sudskim vještakom

Preporučene objave

Pozdrav svima.

Konkretno, interesira me grana Elektrotehnika, podgrana Informatika. Kakva je procedura nakon predaje zahtjeva na Županijski sud? U zakonu sam uspio pročitati jedino da se kandidatu dodijeljuje mentor i da faza rada s mentorom traje najviše godinu dana. Zna li tko nakon koliko cca vremena od predaje zahtjeva krece to mentorstvo i koliko to košta (u zakonu pise da se placa)???

 

Unaprijed hvala!!!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Županijski sud dostavlja vašu zamolbu Udruzi sudskih vještaka (preferiraju Udrugu eksperata i sudskih vještaka iako postoji i Hrvatsko društvo sudskih vještaka).

Udruzi možete predložiti vlastitog mentora po vašem izboru ako imate nekoga tko bi vam htio biti mentor tj. ako se nalazi na listi vještaka barem 1 mandat (ovako je kod HDSV). Ako nemate metnora Udruga će ga sama predložiti.

Cijena je 9.000,00 kn (dio ide udruzi a veći ostatak mentoru). Morate odraditi minimalno 5 vještava sa mentorom koji će izvješće o vašem radu poslati udruzi. Nakon toga slijedi obavijest o obavljenoj obuci te Udruga obavještava Sud kako biste mogli dobiti Rješenje o imenovanju.

Evo mislim da nisam ništa preskočila i da je ovo najbitnije.

Dužina obuke zavisi od vašeg mentora jer ako on ima dosta predmeta onda obuka može biti kraća od godine dana jer ćete imati priliku što prije to odraditi.

Sretno!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Puno hvala na iscrpnom odgovoru!!!

Sto se tice spomenutih 9.000 kn - da li se to placa odjednom ili je moguce platiti u obrocima? Da li se dobije kakva naknada za rad u postupku mentorstva, tj. naknada za rad s mentorom? Unaprijed hvala!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Koliko se sjećam 1.500,00 kn ide udruzi a 7.500,00 mentoru u bruto iznosu. Naravno sve ovo se plati udruzi koja će mentoru uplatiti neto iznos a ostatak će uplatiti direktno za doprinose i porez. (Mentor mora udruzi dostaviti račun!)

Možete platiti u dva dijela: manji dio udruzi plaćate odmah a dio za mentora plaćate kad odradite vještva, tj. prije nego mentor dade svoje izvješće o vašem radu.

Nikakvu naknadu nemate pravo dobiti za rad sa mentorom već je to samo njegova dobra volja da li će vam nešto dati od njegovog dijela koji će mu platiti Udruga.

 

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Jedna me osoba tražila za mentorstvo, no ja nisam u udruzi. Rekli su joj da mogu biti i cijenu koju treba upaltiti. No, kakda sam nazvao udrugu i rekao da mislim da moram biti član (jer tako - koliko se sjećam - piše u Pravilniku o stalnim sudskim vjetšacima i u biti su mi potvrdili, a nisu mi ništa spominjali da bih ja nešto dobio da sam prihvatio. Pitao sam koliegu koji vodi lokalnu podružnicu udruge sudskih vještaka, i rekao mi je koliko ide vještaku, no mislim da je to bilo manje od pola.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  ×