Jump to content

Osnovna škola-tjeraju učenike na kršenje zakona?


MARDUK

Preporučene objave

Nastavničko vijeće škole je donijelo odluku kojom dežurni učenici na ulazu (7 i 8 razred) MORAJU legitimirati osobe koje ulaze u školu i ZABRANITI pristup osobama koje odbiju legitimiranje. Čini mi se da žele imati besplatne zaštitare???

Sjećamo se upada huligana u škole, sad očekuju od djece da stanu ispred njih nastavnika?

Meni se čini da se radi o sljedećem:

1. Prisiljavanje djece na rad (zaštitarski poslovi).

2. Tjeranje djece na nezakonito postupanje (legitimiranje, zabrana pristupa osobama, zna se tko ima takve ovlasti).

3. Izlaganje djece riziku (što ako dobije batina obavljajući to, doživi neugodnosti, traume...).

 

Molim ovdašnje pravnike da stave koji se konkretno zakoni krše ovom odlukom i koje zakone krše ta jadna djeca budu li postupali tako.

Hvala, to nam treba da bi mogli argumentirano reagirati..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

folder je napisao:

Ne vidim u čemu je problem. I ja sam to radio u osnovnoj školi zajedno sa kolegama u razredu.

 

ja sam isto bila na takav način dežurna, u osnovnoj i u srednjoj, jedva smo čekali dežurstva:-P . U srednjoj smo još i kavu morali kuhati profesorima (danas bi to bilo zlostavljanje pretpostavljam :-D )

Uz dječje dežurstvo, postoji i dežuranje profesora, koji je uvijek bio blizu, uvijek je i neka čistacica tu se šmucala..nikada nisam imala nikakvih problema

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nemojte panicariti, u pravilu je uvijek dezurni nastavnik u điru...normalnim ljuidma nije problem reci kamo i kod koga idu a nitko nece maltretirati dijete ako ne legitimira osobu. ako ga je strah neka ne legitimira nego samo pita da se potpise ili sta vec sada rade. kad sam ja isla u osnovnu skolu bili smo dezurni i prije 7 razreda

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

MARDUK je napisao:

Nije uvijek blizu dežurni profesor. A i sada su malo drukčija vremena.

Ništa, nadam se samo da nećete u crnoj kronici čitati razloge zašto sam bio zabrinut i u čemu je ovdje problem.

 

Postoji li koji konkretni problem - ova zabrinutost nije bez razloga? Voljeli bi pomoći, ali za ovoliku zabrinutost trebali bi dobiti malo više činjenjičnog stanja. Da li je informiran voditelj škole, ili netko od školskog odbora??Ako je velik problem, zar ga ne bi i oni u školi trebali znati.. :-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Marduče ,

čestitam Vam na spremnosti da zaštitite djecu .

 

Nisam pravnik ,pa se nadam da mi nećete zamjeriti kaj se javljam , jer ste savjet tražili od njih :"Molim ovdašnje pravnike ...."

 

Mislim da Vaš upit trebate poslati Dječjoj pravobraniteljici .

 

Dječja pravobraniteljica je pravi izbor jer djeluje neovisno i samostalno, držeći se načela pravičnosti i morala, nitko joj ne smije davati upute i naloge u njezinom radu, a ona i njeni zamjenici ne smiju pripadati niti jednoj političkoj stranci niti sudjelovati u političkim aktivnostima.

Između ostalog prati usklađenost zakona i drugih propisa u Republici Hrvatskoj koji se odnose na zaštitu prava i interesa djece s odredbama Ustava Republike Hrvatske, Konvencije o pravima djeteta i drugih međunarodnih dokumenta koji se odnose na zaštitu prava i interesa djece; izvršavanje obveza Republike Hrvatske koje proizlaze iz Konvencije o pravima djeteta i drugih međunarodnih dokumenata; primjenu svih propisa koji se odnose na zaštitu prava i interesa djece; prati povrede pojedinačnih prava djece i proučava opće pojave i načine povreda prava i interesa djece;

Ovlaštena je upozoravati, predlagati i davati preporuke. Tijela državne uprave, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, kao i pravne osobe, obavezni su surađivati s pravobraniteljicom za djecu i na njezin zahtjev podnositi izvješća i odgovarati na upite te odmah, a najkasnije u roku od 15 dana izvijestiti pravobraniteljicu za djecu o poduzetom u povodu njegovog upozorenja, prijedloga ili preporuke. Ukoliko tijela i pravne osobe ne postupe u propisanom roku prema njegovom traženju, pravobraniteljica za djecu će o tome obavijestiti tijelo koje obavlja nadzor nad njihovim radom. Ako tijelo koje obavlja nadzor ne izvijesti o utvrđenim činjenicama i poduzetim mjerama, pravobraniteljica će o tome obavijestiti Vladu Republike Hrvatske;

Adresa:

Andrije Hebranga 4/1

10000 Zagreb

 

Telefon:

01/ 4929 669, 01/4921 278

Fax.:

01/4921 277

E-mail:

info@dijete.hr

 

Želim Vam odlično zdravlje !

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Škole imaju dežurstva na 3 načina:

- dežurni učenici, što nije riješeno niti jednim aktom, osim možda Pravilnikom o kućnom redu Škole, dakle u tom je slučaju vaša destinacija Školski odbor koji ga i donosi. Imate i varijantu da Vijeće roditelja pitanje postavi i zahtjeva da se sastane šklski odbor. Tome Vijeće roditelja i služi, a to je i njegovo pravo. Jedan od razloga zašto se početom školske godine iz svakog razreda bira predstavnik u to tijelo. Između ostalog, postoji i inspekcijska služba, te pravna služba mzos-a koje možete pismenim putem zatražiti za mišljenje odnosno tumačenje, ukoliko nema rezultata.

- dežurni učitelji ili nastavnici, što je riješeno njihovim tjednim zaduženjem koje ravnatelj izdaje do 30.9. svake godine, no niti oni nisu dužni biti zašititari, jer je sve više protesta obzirom na mnoga zbivanja po školama, kada su i domari znali završiti u bolnici. Uostalom, njihovo je zaduženje paziti na učenike tijekom odmora, te prije početka nastave, ne i drugo jer nema regulative koja bi im ubacila u tjedno zaduženje: obveze su neposredno odgojno-obrazovni rad i obveze koje iz njega priozlaze, pa je dežurstvo u većem omjeru neprovedivo kao obveza nauštrb ostalih zaduženja i ukupnih potreba Škole za učiteljima i nastavnicima.

- jedan veći broj škola to rješava pod civilnim služenjem vojnog roka, a još se nitko nije bunio na tu varijantu, niti ročnici niti roditelji, ni učenici ni zaposlenici, te do sada nije bilo neugodnih iskustava. Vijeće roditelja ima pravo prijedlog staviti pred Školski odbor uz obrazloženje zahtjeva

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Potpuno ste u pravu!

Trebaju!

No, da li se to provodi na način da ih tog dana nema na nastavi? Time ih se potiče na odgovornost? Prema čemu ili kome? Ili se na taj način olakšava vlastiti problem u organizaciji poslovanja?

 

Da sam shvatila otvarajući post pa prosudite o čemu se radi evo pričica od pred koju godinu sitno:

Velegradska osnovna škola. Gimnazijalci naganjaju osnovnoškolca. Upadaju u atrij osnovnjaka. Domar im se suprotstavi i? Odvedu ga par dana u bolnicu nakon "susreta". Biste li da rado vidjeli svoje dijete na toj porti? Bili sretni da je imalo "obavezu" i "uključeno u što više aktivnosti"?

 

Jasno da tog nema u svakoj školi, svakom gradu ili kvartu, ali kad se nekom dogodi, a vjerujem da je u tom smislu bio i postan prvi post, ljudima i nije baš svejedno, ma kako djecu veselilo tog dana ne biti na niti jednom satu nastave.

 

A btw. odgovornost prema sebi, drugima, zajednici, imovini i sl., kao i mnoge druge aktivnosti u smislu socijalizacije i razvoja odgojnih ne i obrazovnih kompetencija djeteta, asertivnost, empatija i blablabla... su provedive uz dobro osmišljavanje, no spomenuti slučaj zasigurno nije jedan od jačih načina :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@neja

Konkretan problem - U prvom postu, da ne objašnjavam molim Vas pročitajte postove od newbie, u cuijelosti je shvatila zbog čpega sam to pisao.

@zerjav

Hvala na pomoći, to sam prvo učinio. Nažalost, Dječja pravobraniteljica mi je savjetovala da se obratim svima drugima (školi, inspekciji...) te da joj dam povratnu informaciju. Rekla mi je kako imam pravo zabraniti da mi dijete stavljaju na dežurstva, ali mi to nije ni na kraj pameti. Ili svi ili nitko. Uostalom, ne radi se samo o mom djetetu. Ne bi mi bilo svejedno da bilo koje dijete doživi neugodnosti zbog toga što škola misli preko djece dobiti besplatne zaštitare. Pravobraniteljica - niš koristi.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zozef je napisao:

Mislim da su kritike neosnovane.Učenici moraju imati nekakve obaveze.Bez obaveza ostaje im previse vremena koje koriste za nestašluke i nepodopštine.Svakako sam mišljenja da učenike treba uključiti u što više aktivnosti.

Informirani smo da su obaveze dežurnog učenika slijedeće:

1. Zatražiti osobnu iskaznicu na uvid i evidentirati posjetitelja, razlog dolaska i kuda ide.

2. Osobama koje odbiju dati OI zapriječiti i ne dozvoliti ulaz u školu (čime, tjelesnom silom?).

To su ovlasti zaštitara koji za to polažu i dobivaju posebne licence bez kojih taj posao ne mogu obavljati. Licenca se polaže pred nekom vrstom državne komisije i košta preko 5.000 kn.

Isto tako smo informirani da će tu biti

ponekad spremačica ili domar. Dež. nastavnike je uglavnom na katu, na sigurnom.

Normalni ljudi sigurno neće praviti probleme djeci, to mi je jasno. Ali šta s ostalima? Hoće li se nastavničko osoblje skrivati iza naše djece. Ja nisam za takvu vrstu školskih aktivnosti. Dežurstva da, ali ne na taj način.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@newbie

Hvala ti od srca, u potpunosti si razumjela o čemu sam pisao i s kojim razlogom. Nakon prvih postova već sam se zabrinuo jesam li ja lud, zar samo ja vidim u čemu je ovdje stvar?

Kontaktirao sam prosvjetnu inspekciju i u potpunosti podržavaju moje razmišljanje. Obaveze stavljene djetetu na vrat su zakonski neprihvatljive. Savjetovali su mi da preko razrednice prenesem mišljenje ravnateljici ali mislim da ću to učiniti anonimno. Inspektor je rekao da će intervenirati ukoliko ne bude razumijevanja s njihove strane.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mali savjet: sa inspekcijskom službom mzos-a treba biti temeljit.

Naime, skloni su, kao i sve slične službe na reznoraznim mjestima, telefonski odgovarati kako ukoliko ne bude razumijevanja će intervenirati, to im je nešto kao automatska sekretarica.

Ako i kad dođe do potrebe da ih zatražite nešto, uradite to pismeno, potpisano imenom i prezimenom, pošaljite preporučeno ili osobno odnesite na urudžbeni. U prijavi navedite činjenice bez suvišnih emocija i prozivki, ukažite na postupke koji nemaju temelje u niti jednom zakonu ili pravilniku niti uredbi koja se odnosi na školstvo i ustanove, kao ni školskim aktima koje donosi Školski odbor.

Prema Pravilniku po kojem rade, moraju vas obavijestiti o učinjenom i rezultatu inspekcijskog nadzora nad zatraženim. Ovaj dio znaju ponekad i preskočiti :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

MARDUK je napisao:

@neja

Konkretan problem - U prvom postu, da ne objašnjavam molim Vas pročitajte postove od newbie, u cuijelosti je shvatila zbog čpega sam to pisao.

 

pročitala sam, shvatila, dijelim zabrinutost, ako pokrenete peticiju, bilo što imate moju potporu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tjedna satnica u neposredno odgojno-obrazovnom radu je propisana Kolektivnim ugovorom, za svaki predmet zasebno. Na to se nadodaju razredničke obveze, poslovi koji proizlaze ta dva dijela, te ostali poslovi, također navedeni u istom dokumentu, a do 40 sati tjedno.

Prekovremeni sati se toleriraju samo zamjenama i to do 10h tjedno i ne dugoročno, a kada ukupan broj prekovremenih u dotičnoj Školi ostavlja mogućnost da se otvori nova satnica ili čak samo polovica, postoji prosvjetna inspekcija kojoj ćete to i prijaviti.

Naime, ukoliko ukupan broj zaposlenih i zbroj njihove satnice prelazi ukupan koji se od '93. nalazi evidentiran na print listi mzos-a, a potreba je evidentna i konstantna, ravnatelj treba pokrenuti postupak njenog proširivanja. No, kako procedura uključuje i inspektorijat rada, obično im je to prekomplicirano i ne da im se pa lupaju prekovremene koliko god ljudi dozvole, kao običaj.

Mnogi su taj problem uspješno riješili.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija