Jump to content

da li ću ovako izbjeći plaćanje poreza na nekretnine


Wookie

Preporučene objave

Mama i njena sestra imaju stan, svaka po pola, od 72 m2. Koliko ja znam, da mama kupuje od svoj sestre stan morala bi platiti porez. Da li je moguće ovako izbjeći plaćanje poreza: Mamina kći (punoljetna) će kupiti pola stana od tete, a zatim ga pokloniti mami. Da li će ona u budućnosti nakon toga biti oslobođena plaćanja poreza na nekretnine jer više nema nekretninu? Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pretpostavljm da kćer neće tražiti oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina jer ne rješava trajno svoje stambeno pitanje. dakle, kćerka kupi pola stana, plati porez, daruje ga mami i utvrđuje joj se i dohodak od otuđenja imovine na razliku nabavne cijene i cijene od otuđenja. osim ako kćerka ne bude neko vrijeme živjela na toj nekretnini, ona ili uzdržavani članovi njene obitelji (u tom slučaju taj dohodak se ne utvrđuje). ako kćer kasnije kupuje nekretninu, ne mora nužno značiti da će biti oslobođena plaćanja poreza na promet nekretnina jer će se smatrati da je već imala nekretninu, bez obzira šta je u trenutku kupnje više nema. imala ju je i to se svakako uzima u obzir. za oslobođenje treba ispunjavati uvjete iz članka 11. stavak 9, zakona o porezu na promet nekretnina. ukratko, ako je kćerka imala pola stana u vlasništvu (recimo 30 kvadrata), kupuje nekretninu od 50 kvadrata, a samac je, smatrat će se da nekretnina od 30 kvadrata nije trajno zadovoljavala stambene potrebe stoga ima pravo na oslobođenje do 50 kvadrata koliko je propisano zakonom za jednog člana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija