Jump to content

pravda


anonimno

Preporučene objave

molim vas da mi pojasnite koliki je nuzni dio u slucaju-jedini potomak maloljetni unuk, oporuka navodno postoji kojom sve pokretnine poklonjene, a nekretnina (kuca) darovana muzu. Da li je krivicno dijelo ispraznti kucu pokojne prije ostavinske rasprave od strane trece osobe koja nije nasljednik uz obrazlozenj; da ne bi doslo do provale i kradje umjetnina.

Buduci da na sudu kazu da je kucu trebalo zapeciti, da li je kasno poduzimati bilo sta u tom smislu.

Da li imam pravo zatraziti oporuku na uvid prije ostavinske rasprave?

I konacno da li ako postoji uopce nuzni dio u ovom slucaju, koliki je i da li se radi o nuznom dijelu prazne kuce, ili je nuzni dio izuzet iz cijelokupne imovine u trenutku smrti?

Najljepsa Vam hvala ako mi mozete razjasniti malo ovaj slucaj pravno gledano

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Nužni dio potomka - unuka iznosi 1/2 dijela koji bi mu pripao da nema oporuke, dakle u ovom slučaju 1/4 dijela obračunske vrijednosti ostavine.

Zakonski zastupnik mlt. unuka mora biti pozvan na ostavinsko ročište i mora dati izjavu u ime i za račun mlt. unuka priznaje li oporuku (ukoliko postoji i nije ništava) i zahtjeva li nužni dio, osim ako se ne odazove ročištu, a primio je preslik proglašene oporuke, tada se smatra da oporuku priznaje i ne zahjteva nužni dio.

Ostavina obuhvaća sve ono što je pripadalo ostavitelju u trenutku njegove smrti, dakle i stvari koje se ne nalaze u kući, ali bojim se ako se ne dogovorite jedino preostaje prekid postupka pa u parnicu.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija