Jump to content

upis kuće u katastar i gruntovnicu


Petra38

Preporučene objave

Molim vas za savjet.Nakon smrti oca dobila sam u nasljedstvo kuću u izgradnji.Imam lokacijsku dozvolu i rješenje o gradnji,međutim kod gradnje je dograđeno stepenište.Kuća ima znači građevinsku za 8x10 m,a sada sa stepeništem ima 9x13,5.Kako kuću upisati u katastar i gruntovnicu?Što treba pribaviti od papira?Da li se kod upisa plaća velika naknada?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dok nije umro nismo našli ni građevinsku dozvolu,a onda sam vidjela da je bez pečata pravomoćnosti.To sam na svu sreću sredila jer se nitko od susjeda nije žalio.Na ostavinskoj je prijavljeno samo zemljište jer kuća nije upisana. (možda su me preveslali kao i za sve ostalo-kad ne znaš s kim imaš posla).Za zemljište sam dobila rješenje,prepisala priključak za vodu i struju na sebe i sad bih trebala krenuti dalje.Moj otac je po tom pitanju bio jako aljkav.Kuću smo gradili zajedno (nije dovršena već do pod krov ,bez stolarije...koriste se samo dvije sobe i WC jer ostalo nije sređeno),ali su papiri bili kod njega i nije ih mogao naći.Izgovor je bio te danas ću,sutra...

Ja bih to sada htjela što jednostavnije srediti da sve bude čisto.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mozda bi najprije trebala s gradjevinskom dozvolom skoknut do katastra i upisat kucu.Oni ce ti reci koji su ti sve papiri potrebni ili postavi pitanje na https://e-uprava.gzaop.hr/katweb/afPregledi/Legenda.jsp

Isto tako ideš u gruntovnicu..pogledaj zakon o zemljišnim knjigama čl.34.. vjerojatno će to biti upisano na očevo ime.

E sad mislim da ćeš potom morat na sudu pokrenut postupak naknadno pronedjene imovine..uz priloženo rješenje o ostavini.mogla bi to i sama bez odvjetnika ako je ostavina cista.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Ljudi, zar nitko od vas nije čuo za jedinstvo nekretnine koje se u našem pravnom sustavu primjenjuje. Ono znači da je vlasnik zemlje vlasnik svega što je na njoj t r a j n o izgrađeno.

Ne nasljeđuje se posebno zemlja a posebno kuća. Kuće ne postoje u zraku, odvojeno od zemlje. Isti je pravni režim za zemlju i kuću koja je na njoj sagrađena.

Ako ste naslijedili zemlju naslijedili ste i kuću.

Kao vlasnik zemlje legitimirat ćete se pred katastrom kod upisa kuće u katastru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jedan sin je bio vani, a jedan u hrvatskoj. Otac je započeo gradit kuću, kad je otac umro sin iz hrvatske je tražio isključivo tu parcelu, a sin koji je bio u inozemstvu nije znao da je tamo započeta gradnja te se odrekao ne samo te parcele već i drugih parcela i automobila od oca, a prvi je obečao da če se nakon smrti djeda odreći zemljišta po djedu u njegovo ime. Kad je prošla ostavinska za ocem prvi je krenuo sa prepisom papira na svoje ime i dobio kuću, a da drugi nije ni znao da ta kuća postoji, u međuvremenu je umro i djed te je zaboravio usmeni dogovor i tu traži 50%.?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nastavak:

Moj otac je početkom 1986.god.zatražio lokacijsku dozvolu za gradnju obiteljske kuće ali iza toga nije ništa dalje poduzimaodo kraja 1988.kada je zatražio nanovo lokacijsku dozvolu,a početkom 1989. je dobio i rješenje o gradnji.Do 1991.god. nije započeo s gradnjom i tada bi mu istekao rok.Ja sam mu tada ponudila da ću mu dati novac koji sam uštedjela da ne izgubi pravo gradnje što je on i prihvatio te započeo s gradnjom u zadanom roku.Ja sam i dalje financijski sudjelovala u većem dijelu jer mi je obečao da će to biti moje i da će mi to prepisati.To nije učinio za vrijeme svog života sve do 2002.godine kada je umro.U međuvrenenu se puno toga desilo u našoj obitelji (mama je imala moždani udar,moj sin od dvije godine je obolio od dijabetesa,morao je na neku operaciju,razvela sam se...) tako da je stalno nešto utjecalo na to da nemamo vremena otići riješiti dokumentaciju.

Kad je otac umro ja sam na ostavinskoj dobila vlasništvo nad zamljištem jer kuća u izgradnji nije ni upisana,a javni bilježnik mi je rekao da u tom slučaju kuća dijeli sudbinu zemljišta.Međutim,nakon očeve smrti napokon sam dobila u ruke lokacijske dozvole i rješenje o gradnji..Šokirala sam se kad sam vidjela da na rješenju o gradnji nema pečata pravomoćnosti.Otišla sam u ured koji je izdao tu dozvolu i ipak uspjela dobiti taj pečat (bez kojeg nismo ni smjeli graditi).Nakon što sam dobila rješenje na temelju kojeg se dopušta uknjižba prava vlasništva na spomenutim česticama otišla sam u isti taj ured i zatražila promjenu investitora na rješenju o gradnji te zatražila promjenu vlasnika nad priključcima za struju i vodu.Računi za struju i vodu sada dolaze na moje ime,ali promjenu investitora na rješenju za gradnju još nisam dobila.

Uspoređujući lokacijske dozvole i rješenje o gradnji uočila sam neke nepravilnosti.Tata je tražio lokacijsku dozvolu (1986.) za gradnu obiteljske kuće :

 

Uvjerenje o uvjetima uređenja prostora (od 07.01.1986.)

 

I.Utvrđuje se da se na temelju Odluke o određivanju građevinskih područja (Sl.novine Rijeka br.39/85) općine Crikvenica,“na tom i tom predjelu“ može izgraditi obiteljska kuća sa jednim dvosobnim stanom.

II.Urbanističko tehnički uvjeti

1.Tlocrtna veličina objekta mora minimalno iznositi 10,00 x 8,00 m ,a maksimalna izgrađenost 30% parcele.

2.Visina objekta od nulte točke objekta do serklaža završne etaže može maksimalno iznositi 6,00 m sa ukupno 2 etaže (prizemlje,kat) P+1

3.Objekat se mora izgraditi kao slobodno stojeći udaljen od regulacione linije 5,00m

4.Kota poda prizemlja iznosi najviše 50 cm iznad tla terena.

i ostale točke...

 

 

Uvjerenje o uvjetima uređenja prostora (od 21.12.1988.)

 

I.utvrđuje se da na temelju Prostornog plana (Sl.novine Rijeka br.30/88)...može izgraditi stambeni objekat sa jednim dvosobnim stanom i pomoćnim prostorom (P+1)

II. Urbanističko tehnički uvjeti

1.Oblik i veličina građevinske parcele određeni su na katastarskom planu list br.108 u mjerilu 1:1000 koji su sastavni dio ovog uvjerenja.

2. Tlocrtna veličina objekta može minimalno iznositi 60 m2,a maksimalno 227,8 m2 što čini maksimalnu dozvoljenu izgrađenost građevinske parcele od 30%

3. Visina objekta od nulte točke objekta do serklaža završne etaže može maksimalno iznositi 6,00 m sa ukupno 2 etaže (prizemlje,kat) P+1,a maksimalno može iznositi tri nadzemne etaže+potkrovlje (10,5 m od kote poda prizemlja do serklaža završne etaže)

4.Objekat se mora izgraditi kao slobodno stojeći,udaljen od regulacione linije 6,00 m ,a gradi se na kosom terenu....

 

 

Rješenje o gradnji (od 24.03.1989.)

 

1.Odobrava se ...kao investitoru građenje jednokatne stambene zgrade (P+1) vel.10,0x8 ,0 mprema uvjerenju o uvjetima uređenja prostora od 21.12.1988.......

4.Objekat izgrađen po ovom rješenju može se upisati u zemljišne knjige i bez dozvole za upotrebu.....

 

 

 

Stvar je u tome što se na tom zemljištu sagradila kuća 11,0x9,0 ,a u međuvremenu je do ceste (unutar onih 6,0 m ) dozidalo stepenište 2,5 m.S obzirom da je taj dio stalno prokišnjavao to se stepenište obzidalo.

Mene zanima koji je moj postupak dalje.

Naime,dala sam zahtjev za promjenu investitora i htjela bih upisati kuću.Mislim da moj otac nije platio ni komunalnu naknadu,pa me zanima s obzirom na mogućnosti kojim putem da krenem i koliko novaca mi otprilike treba za rješevanje papira.

Htjela bih najprije upisati kuću,a onda rješavati dalje.Ne znam kome da se obratim i molim vas da mi objasnite postupak kojim da krenem.Samohrana sam majka s djetetom s poteškoćama u razvoju pa nisam baš velikih novčanih primanja,ali bih htjela postepeno sve riješiti kako treba.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Ako se pojavljuješ kao investitor na nekom objektu dali se radi o ocu ili nekome drugom nije bitno prvo se provjere papiri. Znači investitor provjerava papire vlasništvo na zemljištu, građevinska dozvola, zatim projekat i onda se započinje gradnja u skladu sa papirima, a ne na divlje ili se radi novi projekat i traži nova građevinska. Zatim se sa ocem i u suglasnosti sa mogučim suvlasnicima napravi nekakav ugovor da bi zaštitili investiciju. Ne uliječe se lakomo pošto poto da se do nečega dođe jer kasnije dođe do problema i sve se okrene .To se sve da riješiti ak je u u skladu sa urbanističkim uvjetima, ali treba i novca i trčanja (tu je moža najveći problem onih 6,0 m). Prije bilo koje važne odluke u životu treba stati i razmisliti, a onda krenuti.Više krivim vašu aljkavost i brzopletost, nego vašeg oca jer vi ste bili investitor a on je gradio, a investitor obično određuje kako će se nešto graditi, jer naprimjer nemože meni neko odrediti raspored prostorija ako sam ja investitor, ili se gradi po projektu, a da je građeno po projektu onda bi morao postojati ovjereni primjerak projkta koji mora biti u skladu sa urbanističkim uvjetima i građevinskom dozvolom a onda vi sad nebi imali nikakvih problem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...
  • 5 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija