Jump to content

Godisnji porez na auto


ivangrozni

Preporučene objave

Molim za jedno objasnjenje :Neki dan dobio sam porezno rjesenje za auto gdje se utvrdjuje porez za moj auto za 2007.god. u iznosu od 400 kn.Prvi put sam dobio ovo rjesenje iako ovaj auto(Opel Astra) imam 4 god.(god.proizvodnje 2001.)Da li je u pitanju neki novi Zakon i da li sam mozda ja kao RVI 30% oslobodjen tog placanja.Zahvaljujem na odgovorima

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo je uređeno Zakonom o financiranju JLUiP®S koji je na snazi od 1993. (članci 17.-19.) Prema člancima ovog Zakona plaćanja su oslobođene osobe koje su pri nabavi vozila bile u cijelosti oslobođene plaćanja carine i pdv-a. Međutim, Porezna uprava je (prema nekim internim aktima) i takvim osobama slala rješenja, ako ove nisu do travnja tekuće godine podnijele zahtjev za oslobođenje. Pa kad je došlo rješenje trebalo je podnijeti žalbu uz upravnu pristojbu od 50,00 kn.

 

Neznam da li prema nekim posebnim propisima koji se odnose na branitelje postoji mogućnost oslobođenja. To će sigurno znati Mrljavac koji sve o braniteljima ima u malom prstu.

:-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

milly je u pravu. godišnjeg poreza su oslobođene osobe koje su pri nabavi bile oslobođene u cjelosti pdv-a i carine. oslobođenja za hrvi s invalidnošću od 30% nisu predviđena. međutim, bitno je da svi vlasnici osobnog automobila dobivaju porezna rješenja prema evidencijama MUP-a na dan 31.03. to bi značilo da onaj tko je bio vlasnik automobila na taj datum plaća porez za cijelu godinu, pa makar ga dan kasnije prodali. događa se da se ne promjene podaci o vlasniku u mup-u, iako je kupoporodajni ugovor uredno prijavljen poreznoj upravi. tako da, bivši vlasnici vozila, pazite da ste odjavljeni na mup-u kao vlasnici jer ćete porez u protivnom plaćati svake godine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Da, svaki poslovni subjekt koji je u sustavu PDV-a na prefakturirane stavke mora obračunati PDV.

 

Primatelj računa i ujedno korisnik leasinga tako iskazani PDV može koristiti kao predporez ako je u sustavu PDV-a.

Obzirom da su u pravilu korisnici leasinga u sustavu PDV-a, u konačnici za njih je PDV prolazna stavka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako ste kao fizička osoba ostvarili pravo na kupnju auta na leasing?

 

Pa leasing kuća je kupila auto i potpisala ugovor o najmu sa mnom. Ono što mi je tu loše je što su i oni mogli zaračunati taj porez u svoje kamate i malo ih podići pa oni ne bi morali prefakturirati ništa a ja ne bi trebao plaćati PDV na prefakturirani iznos, zar ne?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ani2 je napisao:

oni su radili ispravno a vi u konačnici, bilo preko kamate ili direktno, morate PDV platit!

 

E to mi nije jasno... koliko znam kada vlasniku (leasing kući) država fakturira porez on ne mora platiti PDV na to, zar ne? Koliko sam razumio PDV na porez se obračunava tek ako se taj porez prefakturira (u ovom slučaju korisniku najma). Dakle ako je ova logika ispravna ... leasing kuća je mogla sama platiti porez i prebaciti ga na mene preko više kamatne stope samo što tada ja ne bih plaćao onaj PDV na porez koji me živcira ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 godina kasnije...

dobio porez na auto prodan u 5. mjesecu (godišnji porez na CMV) i to u iznosu od 400kn, tj punom godišnjem iznosu.

 

pronašao članak:

http://www.porezna-uprava.hr/HR_publikacije/Lists/mislenje33/Display.aspx?id=18746

Vrlo nejasno, može li pojašnjenje?

 

Ukoliko je tijekom godine došlo do promjene vlasništva vozila, novi vlasnik ne plaća porez na cestovna motorna vozila ako je taj porez utvrđen prijašnjem vlasniku (kada je prijenos vozila na novog vlasnika u evidenciji MUP-a izvršen nakon što su preuzeti podaci za utvrđivanje poreza).

 

A što ako taj porez nije utvrđen prijašnjem vlasniku (tj meni)?

Nego je on utvrđen tek sad 4 mjeseca nakon prodaje?

 

I kako to "nakon što su preuzeti podaci za utvrđivanje poreze"??

Tko to kad i kako preuzima podatke i kako ja mogu doznati isto od nadležnih institucija (tj kako ja mogu doznati tko ih je kada i kako preuzeo da bi mi utvrdio porez s tolikim kašnjenjem)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

moze li mi molim vas netko odgovoriti u vezi godišnjeg poreza na auto rok za uplatu mi istječe.

 

dakle na dan 31.3. 2014. sam vlasnik bio ja, ali sam ga prodao par mjeseci kasnije, moram li platiti puni iznos tj mogu li na koji način izbjeći ili umanjiti iznos za plaćanje od 400 kn na nešto što ne posjedujem gotovo već pola godine?

hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija