Jump to content

alimentacija - omjeri


anaid

Preporučene objave

Ukupni iznos potreba djeteta se djeli podjednako između oba roditelja s tim da se roditelju koji živi s djetetom uračina svakodnevna skrb za dijete i da se proporcionalno smanji njegov novčani doprinos u ukupnom iznosu održavanja.

To najčešće izgleda tako da roditelj koji živi s djetetom snosi 1/3,dok roditelj s kojim djete ne živi 2/3 ukupnog iznosa uzdržavanja koji određuje sud

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Omjeri su točni, jer za svoje trogodišnje dijete uplačujem 1300 kn! Međutim nisam siguran da imate pravo na bilo kakve kamate, ako je redovno uplačivan dosuđeni iznos novca za uzdržavanje vašeg djeteta. Ako bude dosuđeni veći iznos, onda će to uglavnom biti od dana objave presude. Od toga dana će postojati obaveza za uplatu uvečanog iznosa za uzdržavanje određeno sudskom odlukom od objave presude.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači imate pravomoćnu sudsku presudu u kojoj je prije puno godina određen iznos uzdržavanja..Dospjeli iznosi uzdržavanja koji nisu uplaćeni na vrijeme podliježu zakonskim zateznim kamatama..Negdje sam pročitao da postoji rok zastare za dospjele a ne uplaćene iznose..Točno sada ne znam koliki je taj rok ali ću nastojati provjeriti pa ako dođem do nekih rezultata napisat ću..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema zastare za neplačanje alimentacije u vremenu dok traje obaveza plačanja! Zastara nastupa onda kada je dijete punoljetno i kada prestaje zakonska obaveza plačanja (mislim da je taj rok zastare dvije godine-nisam siguran). Ali i tu je dvosjekli mač, jer pravo na uzdržavanje može potraživati i dijete kada bude punoljetno i tražiti zaostatke za neizvršene obaveze uzdržavanja plus zatezne kamate propisane HNB-om!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uzmi NN i pročitaj sve članke koje se tiču plačanja uzdržavanja za dijete. Sada ide novi OZ i tu će se stvari mjenjati, odnosno pooštriti što se tiče neplačanja zakonske obaveze. Kada će novi zakon stupiti na snagu i što će sve biti u novom OZ-u, koji govori o obavezi plačanja uzdržavanja, još neznam, ali mislim da je to pitanje već postavljeno u drugom topiku i da je urednica Ane dala odgovor. Možda bi bilo najbolje da se za to pitanje uzme odvjetnik i da se on za to zauzme, u svakom slučaju imate pravo na zaostatke sa kamatama i na uzdržavanje za svoje dijete

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne bi vjerovali, ali ja IMAM odvjetnika, koji radi na tom mom predmetu već nekoliko mjeseci i ako se pitate zašto onda i sama istražujem i pitam ovdje po forumu, onda ću vam reći da je to zato jer je moj odvjetnik u nedoumici oko tih stvari :-? , pa je pitao neke prijatelje suce, pa su i oni rekli da stvari nisu baš sve stvari jako definirane zakonom .... Što me poprilično iznenadilo. Pa uzmimo recimo to pitanje zastare alimentacije! Na ovom forumu je bilo već par dosta ozbiljnih rasprava oko toga, uključivali su se i moderatori, koji su pretpostavljam pravnici, pa neki kažu ovo što ti Fikus govoriš - da zastara ne teće dok traje obeza, a onda to drugi demantiraju, pa kažu da to spada pod ZOO, da su to povremena plaćanja, pa da je zastara 3 godine. Ispada da je puno toga stvar osobne procjene onog tko odlučuje. I tko sad tu zna nešto točno reći? Ni moj pravnik ne zna. Pa da onda dam prijedlog ovrhe s krivo izračunatim dugom, pa me još onda neki sudac odbije!

Ja sam mislila da je pravo ipak malo egzaktnija struka!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pojam ''zastara potraživanja dospjelih iznosa uzdržavanja.......'' nigdje nisam uočio u važećem OZ (NN.br.116/03).

Konačni prijedlog Zakon o izmjenama i dopunama OZ je usvojen na 27.sjednici Sabora održanoj 03.10.2007.god. i može se vidjeti na službenoj stranici Sabora.

Po tom prijedlogu zakonske izmjene i dopune stupaju na snagu 01.01.2008.god.

Zakonske izmjene bitno postrožuju način naplate iznosa uzdržavanja.Koliko će praksa to potvrditi ostaje da se vidi u budućnosti...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo malog pojašnjenja mog slučaja, pa ako netko može pomoći pametnim savjetom, bila bi zahvalna: Da, imam pravomoćno rješenje o visini alimentacije, ali u presudi nije određen iznos, već 20% od plaće. Ali, TADAŠNJE plaće. U međuvremenu je moj bivši izgubio taj posao, pa neko vrijeme nije radio, pa je radio za manju plaću, pa opet nije, pa je radio 4 sata, pa honorarno, pa opet nije, ali ima nekretnine koje je prodavao... Sve u svemu primanja su mu bila toliko promijenjiva da nam sad ništa ne koristi ono rješenje o 20% plaće. I sad je pitanje kako izračunati ukupan dug za alimentaciju, kako bi se išlo s nekom konkretnom cifrom u ovršnom prijedlogu. Kužite koja je to gabula?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Podatke o primanjima u određenim periodima može zatražiti sud svojim rješenjem i nalogom tadašnjem poslodavcu da dostavi tražene iznose plaće..Također može sud od Porezne uprave zatražiti iznose plaće za određene periode jer se na takvu plaću plaćaju porezi,prirezi,mirovinsko i zdravstveno osiguranje..Po meni je to jedini način da možete saznati koliki je iznos plaće vašeg bivšeg supruga bio u određenom razdoblju u kojem je trebao i izvršavati svoju obvezu uzdržavanja...Iz dobivenih podataka je jednostavno izračunati udio uzdržavanja (20%) i na to zaračunati zakonske zatezne kamate..

Što se tiče honorarnih poslova oni ''postoje'' samo ako je na njih plaćen porez za što treba zatražiti podatke od Porezne uprave...

Obaveza uzdržavanja postoji i za vrijeme nezaposlenosti...u kolikom iznosu će se odrediti ovisi o stavu i procjeni suda...

Kako postaviti zahtjev u tužbi trebao bi znati odvjetnik...pa to mu je posao...Možda ne bi trebalo ići s konkretnim ciframa nego zatražiti od suda izvođenje dokaza i na osnovu njih određivanje iznosa neuplaćenih dospjelih uplata za uzdržavanje s zakonskim zateznim kamatama..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na trudu, da, imaš pravo. No sve skupa je to jako složeno i ako bi išli tim putem, sam izračun bi trajao ...

A što je još problematičnije, ako idemo tražiti novi izračun, to onda znači da pokrećem novu tužbu, tj. da ne koristsim pravomoćno rješenje koje imam.

Zato je odvjetnik u nedoumici. Kužiš, presuda postoji, ali se ne praktično ne može provesti, jer su se okolnosti promijenile. A meni se bogme ne ide na novu tužbu, jer to em traje, em je kompliciranije .... A i imam u ruci pravomoćnu presudu!

Ne može odvjetnik tražiti ovrhu bez točne cifre, tako mi je barem rekao. Ako pokrećem ovrhu, onda treba dati jasnu cifru koju mogu obrazložiti. A ja ne mogu ni jednu cifru točno obrazložiti jer unutar svih tih godina za koje tražim, njegovi su se prihodi mijenjali valjda 10 puta.

Znam da sve skupa zvuči malo zbrkano, ali i je zbrkano.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sličan slučaj je i moj....rješenje u rukama od prije 7 godina, definiran iznos od 1.500 kn za dvoje djece, ali plaćanje na ruke .Nikada, nikada ni jedan iznos alimentacije nisam dobila. On ne radi, primanja ( koliko ja znam ) nema, volontira u politici!!!! Tražila sam od struktura lokalnih da mi dostavi primanja

( honorari), ali su me odbili da nemam službeni zahtjev. Obratila se odvjetniku , koji je i njegov prijatelj , ali u godinu dana - ništa. Meni je neugodno zbog djece pokrenuti krivičnu i izgubit mogućnost retroaktivne naplate...a djeca odrastaju. i mlađe uskoro postaje punoljetno! ogorčena sam , godinama preživljavanje ,..a za takvog tatu glasaju...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

neznam pod koju temu ovo svrtstati tako da ću ipak ovdje.imam 20 god,studiram,a moj otac ne plaća tekuću alimentaciju kao niti sve zaostatke.u međuvremenu,dao mi je na korištenje svoj stan iz kojega me nakon 2 godine izbacio promjenivši bravu.moje stvari,sve,su ostale tamo.neke su mi vraćene dok neke,tipa namještaja,su i dalje tamo.spor za ometanje posjeda još uvijek traje,od 7 mj. 2007,s time da je to trebao bitihitan postupak.E sad,ono što sam ja htjela pitati:želim pisati peticiju ministarstvu pravosuđa koju će potpisati moji kolege sa faksa,prijatelji,i svatko tko želi, da mi se vrate moje stvari.zanima me koji bi bio postupak započinjanja te peticije,kako ju sastaviti itd??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija