Jump to content

Uskađivanje GR i KTS putem diobenog ugovora


webdesigner

Preporučene objave

Poštovanje, molim pomoć u vezi 2 sljedeća pitanja. U katastru su dvije parcele jedna do druge svaka sa svojim kčbr i po jednim posjednikom. Dali to automatski znači da postoji parc. elaborat po kojemu su te parcele dobile kčbr u katastru. Ako jest, gdje se taj elaborat moze dobiti, dali u katastru? (radi se o zagrebu). Drugo pitanje koje se nadovezuje na prvo. Budući da u gruntovni ne postoje odvojene parcele svaka sa svojim vlasnikom (posjednikom iz katastra) već jedna zajednička sa dva suvlasnika sa po 1/2 vlasništva (to su ona dva iz posjedovnih listova u katastru) zanima me dali je kod ugovora o diobi ili razvrgnuću (koji planiram poslati u gruntovnu kako bi svaki bio vlasnik svoje i odvojene parcele u 1/1)upće potrebno priložiti parcelacijski elaborat jer su parcele u katastru jasno uvedene ili je dovoljno neku drugu ispravu kao -bubam napamet "potvrdu iz katastra da je tamo sve čisto". Vidite na što ciljam.. da riješim stvar bez parcelacijskog elaborata. I možda još jedno (najvjerojatnije suludo) pitanje: ako su stvari tako čiste u katastru i gruntovni (ista dva čovjeka) dali se ravrgnuće suvlasništva mođda može sprovesti i bez samog ugovora o diobu, opet samo nekom potvrdom iz katastra? Hvala najljepša.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo ovako. Očito je (proizlazi iz zemljišnoknjižnog stanja) da je parcela bila jedinstvena. Budući da je u katastru cijepana, očito je i da je izrađen neki geodetski elaborat, temeljem kojeg je katastar donio rješenje (upravni postupak), kojim su nastale i "uvedene" u katastar dvije nove parcele.

 

U zemljišnoj knjizi promjena nije provedena jer (nadajmo se da je tako) katastar nije dostavio gruntovnici PRIJAVNI LIST. U katastru vam mogu pogledati kada je i temeljem čega provedena parcelacija; tada zatražite od katastra da PONOVI DOSTAVU PRIJAVNOG LISTA gruntovnici. Ako prijavni list nije proveden zbog nekih drugih razloga, trebalo bi ih otkriti kad se vidi taj prijavni list.

 

Kad gruntovnica provede taj prijavni list, nastat će i u zemljišnoj knjizi dvije parcele, na kojima će i dalje biti upis dva suvlasnika, svakog u 1/2 dijela. Možda je neki ugovor već sklopljen, istražite to. Ako nije, sastavite ga, ovjera potpisa je potrebna za oba suvlasnika.

 

Zatražite oslobađanje od plaćanja poreza na promet nekretnina! Za razvrgnuće suvlasničke zajednice ga ne bi trebalo plaćati (pogledajte si Zakon o porezu na promet nekretnina).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru, imam jos jedno podpitanje, dali mozda znate kako se zove ured ili nesto slicno u samom katastru gdje se moze provjeriti geodetski elaborat ili dobiti informacija o postojanju prijavnog lista, jer sam vec imao iskustva u katastru da me salju u gruntovnu pa iz gruntovne ipak na pravo mjesto u katastru, naime prvi puta nisam dosao na pravo mjesto u katastar pa su me odmah otpravili da neznaju oni nista o tome. Da ne lutam bez potrebe. Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne mora značiti da postoji parcelacijski elaborat kojim je ta čestica cijepana. U slučaju da katastarski operat koji izdaju u katastru služi kao podloga gruntovnici, onda bi morao postojati takav parcelacioni elaborat. U slučaju da se radi o različitim operatima (novi i stari, raznih slučajeva ima diljem lijepe naše) onda su možda te dvije čestice iz katastra formirane prilikom same izmjere prema posjedovnom stanju. Vlasnički je to još uvijek jedna čestica i ja ne znam za drugi način neko parcelacionim elaboratom izvršiti cijepanje.

 

Što se tiče izdavanja elaborata, katastri ne izdaju cijele elaborate jer za to nema potrebe.

 

U svakom slučaju olakšali biste si angažiranjem stručne osobe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bio sam u katastru i raspitao se na 5 katu soba 530. Pogledali su u kompjuteri utvrdili da nema parcelacijskog elaborata vec da je stvar upisana u katastart preko neke zracne skice.. no to mi nista ne pomaze, ja moram unajmiti geodeta koji ce mi napraviti elaborat o usklađenju, tako su mi rekli. Bio sam i u gruntovni odma poslje toga ali sam dobio preveliki broj na salteru pa sa otiso...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zračni snimak? e to je nešto drugo. naime, u katastru vam postoje tzv. stari i novi premjer. stari premjer je pravno relevantan, po njemu se nekretnine upisuju i vode i u zemljišnim knjigama. zbog zastarjelosti i neažurnosti krajem 60-ih i početkom 70-ih je izrađen tzv. novi premjer, koji je ništa drugo nego snimka postojećeg stanja i nije pravno relevantna. kolega TULJ je u pravu kada kaže da ima "različitih primjera diljem lijepe naše", jer u svom tom kaosu su neke gruntovnice čak prešle na novi premjer, da niti ne govorimo da negdje zemljišne knjige nisu ni osnovane ili da negdje ne postoji ni katastar zemljišta (otok Šolta!). onda ovako: prvo utvrdite da li gruntovnica vodi nekretnine po starom ili novom premjeru. zatim izvadite kopiju katastarskog plana u izmjeri koja je za gruntovnicu relevantna (najvjerojatnije će to biti stara izmjera). ako je u toj izmjeri nekretnina cijepana, neka katastar ponovi dostavu prijavnog lista gruntovnici. ako nije, angažirajte geodeta da vam to napravi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Danas sam opet bio u katastru i isao vaditi kopiju katastarskog plana, dok mi je covjek to radio napomenuo sam mu (buduci da sam vidio da mi printa na slici dvije odvojene cestice i misleci da to nije gruntovno relevantna skica) da to nije gruntovno valjana skica jer je u gruntovni jos uvijek jedna velika cestica. Onda me je on u cudu pogledao i rekao da kako to mislim gruntovno valjana skica. Ja ga protupitah kako je nastala ta skica koja mu je sad u kompu, on kaze novijom izmjerom kojom su mjerili cijeli Markuševac. Onda ja njemu da zasto nije poslana prijava u gruntovnu. A on da gruntovna to sve odbija jer fali parcelacijski elaborat, i da ga moram napraviti. Uglavnom geodet kao nece morati nista mjeriti jer je stanje vec u katastru, ali mora napraviti elaborat. Tako je to bilo. I sad me zanima sljedeća stvar, posto mi je receno da geodet kad napravi elaborat sam brine da to ode u katastar i da se tamo provede, onda to ostavlja tamo i katastar to sam salje u gruntovnu s prijavnim listom. Gdje (u kojem trenutku) tu nastupa moj diobni ugovor koji bi trebao rijestiti vlasnicko pitanje. Dali se to preda u katastru pa oni to zajedno sa prijavom salju, ili to saljem u gruntovnu nakon sto je elaborat proveden u gruntovni. (mislim da sam u diobnom vidio clanak u kojem se navode cestice kao iz tog i tog elaborata pa predpostavljam da on mora postojati prije diobnog). Dali se na diobnom moze pozvati na elaborat koji je izradjen i poslan u gruntovnu a da jos nije proveden u gruntovni. Ili dali se na diobnom nemora opce spominjati elaborat nego samo kčbr iz katastarkog preslika pa se samo preslici priloze u diobni, ne kuzim koja je svrha elaborata ako imam preslike katastarskog planam gdje je nacrtano podjeljeno stanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz moga slučaja: postojala je samo jedna čestica, iako katastarski iz zraka izgleda odvojeno pa sam u tom trenutku išla pitati sve moje suvlasnike postoji li kakav diobni ugovor. Naravno da ne, ali katastarski je snimka iz zraka pokazala podijeljeni objekt. U cilju dobivanja svoje zasebne čestice i u gruntovnici, najmila sam geodeta koji je napravio prijavni list, dao ga u katastar i po službenoj dužnosti katastar proslijedio u gruntovnicu. Gruntovnica je na temelju prijavnog lista uredila Posjedovni list. Vidljive 2 zasebne čestice. Ali vlastovnica je dokaz o vlasništvu i tek vlastovnicom kroz diobni ugovor suvlasnici se dogovaraju koja parcela (čestica) ide kome. U diobnom treba točno navesti od čega se sastoji posjedovnica, tko su sve suvlasnici, kako se oni dogovaraju što kome pripada. Naravno navede se i parcelacijski elaborat (broj) na temelju kojega se provodi dioba. Važno je priložiti i isprave (kupoprodajni ugovor, darovni i sl.) na temelju koje se vidi dokaz o vlasništvu onih koji sklapaju diobni ugovor. Ukoliko u diobnom ugovoru nisu navedene sve stranke (suvlasnici) koji su i u gruntovnici, odbit će Vam diobni ugovor. To se meni dogodilo. Gruntovnica je kod uknjižbe koja je prethodno prethodila diobi zaboravila izbrisati stare suvlasnike. U diobnom naveli smo stvarne suvlasnike, onako kako jeste u stvarnosti ignorirajući grešku gruntovnice, ali gruntovnica je to odbila. Sada sam tražila ispravak jer zbog njihove greške ne možemo dobiti 1/1 i prodavati nekretninu po boljoj cijeni. Znači, sve se mora uklopiti onako kako je u gruntovnici pa makar u gruntovnici pisala sama glupost.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na primjeru iz stvarnog života. Htio bih vas baš zbog toga još nešto priupitati.

1. Kad kažete "katastarski je snimka iz zraka pokazala podijeljeni objekt", dali mislite da na to da su u katastru postojale baš odvojene čestice svaka sa svojim brojem?

2. Dali je geodet koji vam je napravio prijavni list išao baš mjeriti zemlju ili je uzeo stanje iz katastra (u vezi s prvim pitanjem, kao da mi se čini da ne treba ponovo mjeriti ako je u katatru podjeljeno)?

3. U tekstu spominjete parcelacijski i elaborat, dali vam je i to isti geodet radio te koliko vas je koštao?

4. Koliko je vremena proslo od kad je vas geodet zavrsio svoj posao i predao prijavu u katastar do trenutka dok je gruntovnica uredila posjedovni list?

5. Kada kazete "Gruntovnica je na temelju prijavnog lista uredila Posjedovni lis. Vidljive 2 zasebne česticet" dali ste mislili da na to da su u gruntovnici iz jedne cestice nastale dvije. Te ako jest zanima me kako je u tom trenutku izgledao vlasnicki list prije nego ste proveli diobni ugovor, a nakon prihvacene prijave i elaborata?

6. Kada kažete "U diobnom treba točno navesti od čega se sastoji posjedovnica, tko su sve suvlasnici" nije mi baš jasno na što mislite pod "posjedovnica", dali mislite na posjedovni list koji se dobije u katastru i ako da, kako to, kad na njemu ne pisu suvlasnici već posjednici što nema veze s vlasničkim pitanjima. Dali ste možda mislili na nove vlasnicke listove koji su nastali kao posljedica vaše zahtjeva za prijavom i elaboratom?

7. Buduci da jos niste rijesili vlasnicko pitanje do kraja, ali mozete li mi barem reci koliko je proslo vremena od kad ste predali diobni ugovor u gruntovnu pa do trenutka kad su ga vam odbili u prvom pokusaju. Vidite da me malo muci pitanje koliko ce to sve skupa trajati.. :-)

 

Eto zahvaljujem se mnogo jer ima i mnogo pitanja, ali vidim da imate stvarno slicnu situaciju kao i ja pa me zanima iz stvarnog zivota kako se sto desavalo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U katastarskom planu se vidi odvojeno svaka čestica i svaka ima svoj katastarski broj. U gruntovnici je samo jedna kat.č. koja nema veze s brojevima iz katastra. Ali to su stare izmjere i mogli su biti različiti brojevi katastra i gruntovnice. Sada se ide na ujednačavanje brojeva, barem je to daljnja politika javne uprave da se ima jedna zajednička baza.

 

Geodet svakako izlazi na teren. U mom slučaju susjeda (odnosno suvlasnici jer je nakon smrti muža morala dijeliti nekretninu s njegovom braćom) je stvarno imala 3 kvadrata više pa je htjela da to bude i u gruntovnici. Tako da je geodet napravio usklađenje površine. A za moj dio objekta upisao stvarno stanje: dodatnu zgradu i uskladio kućni broj. Koštalo je nešto manje od 5.000 kn. Sve radi isti geodet, taj parcelacijski elaborat zove se Prijavni list i ima svoj broj. On ga nosi u katastar i time prestaje njegov posao, katastar šalje po službenoj dužnosti u gruntovnicu. Ja kao stranka ne mogu npr. otići sa svojim primjerkom na kojem piše „za stranku“ u gruntovnicu i sa svoje strane dati prijavni list ukoliko smatram da katastar to nije napravio. Oni ne primaju ništa od stranke već od katastra. Ako što zapne morate tražiti u katastru, pogotovo onaj broj Z. Ako nemaju broj Z znači da nisu predali u gruntovnicu. U mom slučaju sređivanje lista A (posjedovnice) u gruntovnici je brzo išlo – 2 mjeseca.

 

Nakon provedenog prijavnog lista na posjedovnici su se pokazale 2 čestice, prva nepromijenjena broja s povećanom kvadraturom, znači predviđena za moje suvlasnike, i nova s opisom moje čestice predviđena za mene kako je navedeno u prijavnom listu s time da su u tom trenutku kad se pojavila moja nova čestica na tu česticu stavili zabilježbu da nema građevinske i uporabne dozvole. To je po čl. 101 Zakona o zemljišnim knjigama valjda automatski za nove čestice; uopće ne gledaju u zbirku isprava da građevna dozvola postoji, odnosno u mom slučaju radi se o objektu građenom prije 1968. a za takve objekte ne treba uporabna dozvola. Otišla sam na gruntovnicu, priložila građevnu dozvolu (imala sam neki stari primjerak s pečatom, i potvrdu od katastra da se radi o objektu građenom prije 1968. – to se izvadi na katastru). Tražila sam brisanje zabilježbe jer smatram da ona smeta kod prodaje kuće. Već godinu dana stoji u radu. Osim toga, gruntovnica ima sve u zbirci isprava, gomila mnogo toga, a kad rješava uopće ne ide u zbirku isprava provjeravati ima li već takve dokumentacije. Mi stranke moramo za svaku akciju u gruntovnici ovjeravati kopije kod bilježnika iako dokument u gruntovnici otprije već postoji. Čista glupost. Pogotovo kad ljudima odbiju neku radnju jer nisu priložili neki dokaz koji već odavna postoji u gruntovnici.

 

Posjedovnica je list A iz gruntovnice. Jer se ZK uložak sastoji od tri dijela: posjedovnice, vlastovnice i teretovnice. Posjedovnica se uređuje pomoću podataka iz katastra, a vlastovnica je dio koji kaže tko ima vlasništvo i stranke između sebe uređuju građanskim pravom, ili nasljedstvom ili po odluci tijela državne uprave, npr. nema nasljednika pa zgrada pripadne državi. Posjed u katastru ne znači da ste automatski i vlasnik. Prijavni list ne dira u vlastovnicu. Katastar s time nema veze.

 

U međuvremenu su moji stari suvlasnici svoje suvlasničke dijelove prodali. Zato sam diobni sklopila s novim suvlasnicima. Nisam mogla diobni dati prije nego što su oni predali zahtjev za svojom uknjižbom kupoprodaje. To može ići i isti dan, bitno je da je Z za promjenu suvlasnika prvi. Nastala je greška prilikom njihove uknjižbe. Referent je išao na cijepanje zk uloška što znači da je otvorio novi zk uložak i odvojio na taj način parcele. Smatram da je to nedopušteno jer očito nije rješavao diobu. A vlastovnicu je potpuno zbrkao. Na mom dijelu ostavio je stare suvlasnike uz mene – znači nije uopće dirao taj zk.uložak u dijelu vlastovnice, u onoj drugoj čestici u novom zk ulošku uknjižio nove, ali i mene na njihovom dijelu. S time moji novi suvlasnici imaju samo ¼ cjelokupnog objekta, a ne polovicu. Diobni nije prošao jer se i dalje vuku stari suvlasnici koji s time više nemaju veze. Onaj koji je rješavao diobni ugovor ne gleda ništa što je prethodilo tome već gleda zatečeno stanje. Naravno da to stanje nije odgovaralo diobnom ugovoru, stvarnom stanju, odnosno nisu bili u igri i stari suvlasnici a navedeni su u vlastovnici. Eto gluposti, zagorčilo mi je život, a od prodaje te nekretnine ovisi kad će se moja obitelj seliti. Sad sam dala na ispravak i molila da spis ode kod voditeljice ZK odjela. Vidim da je ona odmah proslijedila referentu na rješavanje. Svaki dan gledam na internetu i palim svijeću. Rješavanje diobnog ugovora koji nije prošao trajalo je 9 mjeseci. Ne bih ništa po ovom pitanju poduzimala da se ne bojim da kad umru stari suvlasnici namnožit će se na mom dijelu kuće njihovi nasljednici. Jedino se možemo tješiti da nismo usamljeni slučaj, da je Zagreb prokleto mjesto. Na gruntovnici idu najbrže uknjižbe hipoteka banaka i uknjižba građevinske mafije; to se rješava za tjedan, dva. Vidjet ću što će se dalje riješiti, ali više ništa ne poduzimam bez odvjetnika. Predugo traju ti pokušaji uknjižbe diobe, nema nikakvog spora, a traje već 2 i pol godine. U prvom pokušaju prije 2 godine isprave nisu bile zadovoljavajuće. Imala sam suglasnost od mojih suvlasnika da se slažu da se izdvojim sa svojom česticom u posebni zk uložak. Išli smo to ovjeriti. Ali izgleda to nije dovoljno, zapravo ne treba. Treba upravo diobni ugovor koji se slaže s točnim stanjem posjedovnice i točnim brojem suvlasnika i imenima u vlastovnici. Ako to nemate riješeno, onda dioba neće proći.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija