Jump to content

Financijski kolaps!


fikus

Preporučene objave

Prije tjedan dana u svim sredstvima javnog priopčavanja, dolaze nam sumorna upozorenja od MMF-a o visokoj prezaduženosti Hrvatske, koja ide uz bok Bugarske, Srbije i da nam prijeti financijski slom, ukoliko ne dođe do deprecijacije Kune ili do hitnog povečanja proizvodnje. Vanjski dug Hrvatske iznosi 30-35 milijardi eura! Dakle oko 2.5 puta veći dug nego za vrijeme ex Jugoslavije! Ministar Šuker nas uvjerava da stanje prezaduženosti nije alarmantno i da se uredno vodi "fiskalna politika"! Guverner Hrvatske Narodne banke gosp. Rohatinski je mišljenja da treba obavezno reducirati plasmane potrošačkih kredita i uvesti kontrolu u unutrašnjem zaduživanju. Banke su naravno energično protiv i čak bi Njemačka Bundes banka htjela biti večinski vlasnik HNB-a, kako bi lakše kontrolirala plasmane novca. U Economistu se pojavljuje članak o prezaduženosti Hrvatske u kojem se objavljuje dijagrami godišnjeg zaduživanja Države, te u ovoj godini vanjski dug R. Hrvatske premašuje 85% bruto nacionalnog dohotka! Koliko je situacija alarmantna pokazuje i prikaz situacije unutrašnjeg zaduživanja građana koji premašuje preko 150 milijardi Kuna, te ako bi i došlo do deprecijacije Kune za 10%, to bi značilo katastrofu za 80% familja koji žive na ovim prostorima! Upravo deprecijaciju Kune zagovaraju financijski stručnjaci iz MMF-a!

Što se zapravo dešava u tom slučaju? Sindrom Jugoslavije bi se opet ponovio i to u sto puta gorem obliku, jer je stopa zaduživanja po svakoj glavi stanovnika u valutnoj klauzuli premašuje mogućnosti uredne otplate! Za veliki dio kučanstva sve je teže otplačivati svoje anuitete za sve oblike potrošnje, što banke koje nisu u vlasništvu države itekako stimuliraju. Zabrinutost je sve veća za sve veći udio kredita i duga u zdravo tkivo hrvatske privrede, zbog mogučeg financijskog sloma i socijalnih potresa.

Postavlja se pitanje, koliko još možemo izdržati? Što se još može prodati, da se namire potrebe rashoda godišnjeg proračuna? Koliko će moći opstati institucije koje se financiraju iz proračuna Države? Što će se zapravo desiti u najskorije vrijeme? Da li nam stvarno prijeti financijski slom i anarhija?? Ministru Šukeru ne treba puno vjerovati, kao ni Predsjedniku vlade Sanaderu, jer je ipak predizborna kampanja, zar ne?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bla bla pa nije baš tako. uostalom da li ti kao pojedinac uopće "osjetiš" tu zaduženost države? dao bih se okladiti da i ti imaš neki kredit, rekao bih i dva, iz jednostavnog razloga jer razmišljaš potrošački, želiš si nešto kupiti, a očito je da čim si ga dobio da ga možeš i vratiti tako da...

ostavimo se mi teorijskih ekonomskih rasprave tipa šta bi bilo kad bi bilo i ponavlja se Jugoslavija za neke druge naivce.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čak i kad analitičari pravovremeno upozoravaju na mogućnost izbijanja krize, takve krize u pravilu ne izbijaju u predvidivom trenutku i na predvidiv način, obično kao okidač posluži nešto nepredvidivo, pa čak na prvi pogled i nepovezano sa biti stvari.

 

Zato je pričati o tome prilično jalov posao.

 

Sasvim općenite posljedice takve krize su poznate.

 

Dolazi do općeg siromašenja stanovništva i pokreta prema kontejnerima.

 

Politička reakcija je obično jačanje i dolazak na vlast ekstremista, u pravilu desnih i/ili nacionalističko-populističkih (Hitler, Milošević itd.) (Lijevi isto koriste gužvu, ali im više leži revolucija, takvih kod nas nema - zasad).

 

Zbog evropskih interesa i naše podložnosti njima, nije vjerojatno da bi došlo do većih poremećaja koji bi se prelijevali preko granica, tu bi EU već intervenirala, ne bi ih previše koštalo jer smo mali.

 

Što se tiče prodaje - nekretnine i poljoprivredno zemljište još nismo prodali, ostala je još cijela Slavonija, otoci... Ima i drugih stvari. Dakle, može nas se guliti i dalje, tu bi oni dakle imali interesa.

 

Iz toga proizlazi jedna stvar: neka doista duboka kriza nije moguća, samo produbljivanje kmetskog odnosa - osim u jednom slučaju. A taj je da okidač za krizu dođe iz same Evropske unije.

 

A to nije sasvim nezamislivo. Ako u jednoj Švicarskoj koja je nama, kao, je li, uzor, policija pendreči pri političkim demonstracijama, nije nemoguće niti da u Evropskoj uniji dođe do događanja koja bi nas koštala. Sve pokazuje (sukobi u Francuskoj, zaoštravanje zakona o strancima u Austriji, jačanje ksenofoba u Švicarskoj, prijeteći raspad Belgije itd. itd.) da nacionalizam jača unutar same Evropske unije.

 

A što se tiče individualnog "osjećanja" zaduženosti, to osjeti doista i doslovce svaki pojedinac: kroz visinu kamata na kredite, kroz poreznu presiju, kroz male mirovine jer država troši lovu na otplatu kredita, kroz to da me zaštitari više ne puštaju da šetam okolicom jednog hotela na obali otkad je u stranom vlasništvu....Itd. itd.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo je bio samo moj pogled kroz ključanicu stvarnog stanja i prilika u R. Hrvatskoj! Bio bi užas kada bih odškrinuo vrata i sagledao kompletno stvarno stanje u našoj zemlji! Ali neka, budimo malo nojevi i promatrajmo stvar kroz ružičaste naočale. Koncipirajmo ovo kao moje baljezganje, kroz kavicu, uz Večernjak, internet, uz pauzu za ručak na radnom mjestu! Evo ja kao prvi noj, prebacio sam stranicu na prekrasne gole djevojke na You tube! Šta da se radi, kada mi samo ostaje otvor ključanice, kroz koji mogu proviriti i iznijeti svoje zapažanje. Budu me pecnuli moderatori, ako budem suviše otvoren prema problemima u društvu i ako uz moju kavicu potegnem još takvih tema uz ovakve sadržaje!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija