Jump to content

Najam stana stranom državljaninu s privremenim boravkom


Dado2

Preporučene objave

Pozdrav,

 

Zna li netko što je sve potrebno za sklapanje ugovora o najmu stana sa stranim državljaninom koji ima prijevljen privemeni boravak u Hrvatskoj.

Koje su komplikacije moguće u slučaju da se isti ne bude pridržavao Ugovora? Kako se osigurati?

Situacija mi nije baš jasna: osoba navodno ima naš JMB i putovnicu, kaže da je bio oženjen za Hrvaticu, pa maloljetni sin ima i državljanstvo. Osoba uskoro očekuje državljanstvo... Zbunjujuće

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stranac s privremenim boravkom ima matični broj no on se razlikuje od hrvatskih matičnih brojeva po znamenkama (8,9 i 10 znamenci ), ali ne može imati hrvatsku putovnicu već samo osobnu iskaznicu za stranca, koja je izgledom skoro pa ista hrvatskoj iskaznici, pa možda zbog toga. Hrvatsku putovnicu mogu imati samo hrvatski državljani bez obzira na prebivalište u RH ili inozemstvu.

 

Ugovor o najmu sklopite kao i sa hrvatskim državljaninom, ovjerite kod javnog bilježnika i prijavite poreznoj upravi i vi ste čisti.

 

Što se tiče njegove prijave boravka u policiji na vašu adresu trebat će mu vlasnički list i uvjerenje o kućnom broju vašeg stana. Ako mu ne vjerujete odite sa njim u MUP, no to se inače traži i stavlja u upravni predmet.

 

Što se tiče pridržavanja ugovora, naplatite stan unaprijed i uzmite garanciju da vam što ne razbije u stanu. Garantirati vam ne može nitko da je to osoba za 5 kao ni kod hrvatskog državljanina, no ako ode isto vam je kao i sa drž. RH možete mu staviti soli na rep.

 

U slučaju da vam ode prije isteka ugovora i ostane dužan prijavite policiji njegov dug (kaznena prijava) i odlazak s adrese (tako da ga kod vas više ne traže).

 

O dobivanju hrvatskog državljanstva po osnovi da je bio oženjen ne bih željela komentirati jer ne znam da li je ispunio uvjete i po kojoj osnovi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija