Jump to content

maloljetni branitelj


zerjav

Preporučene objave

Poštovani Frice !

 

Vaša poruka pod nazivom " maloljetni branitelj "

je neobično brzo zaključana , pa Vam nisam stigao dati svoj savjet .

 

Napisali ste : " maloljetni branitelj

 

Zna li mi tko reci kakva imam prava obzirom da sam bio maloljetni branitelj sa 14 god.Nisam nigdje bio vođen u evidenciji kao vojnik ali su mi tadasnji ratni zapovjednici ovjerili kod j.biljeznika da sam stvarno bio i da me upravo zbog toga nisu smijeli ostaviti vise a niti su me mogli vise drzati upravo zbog godina.Proveo sam sa njima na bojistu nesto vise od 4mj.Kakva imam prava i dali imam uopce pravo traziti ista od ove drzave....."

 

 

1. Predlažem vam da se učlanite u Udrugu maloljetnih dragovoljaca Domovinskoga rata Hrvatske i tu ćete dobiti sve informacije iz prve ruke .

Možda Vam nije poznata činjenica da je na ratištima bilo oko 3000 ( tri tisuće ) dječaka ratnika kojima nije priznat dragovoljački status .

 

2. Mislim da će Vam biti interesantan slijedeći citat :

 

" U povodu navoda vezanih uz Udrugu maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata u središnjem Dnevniku Hrvatske televizije od 29. listopada 2006. godine, kako maloljetni branitelji „nigdje nisu ni evidentirani kao branitelji, pa za razliku od drugih nemaju pravo na braniteljske povlastice, mirovinu ili dionice“, te kako ih je „država danas gotovo zaboravila“ Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti smatra potrebnim reagirati.

U pogledu statusa hrvatskog branitelja za maloljetne dragovoljce Domovinskog rata, napominjemo kako je, sukladno Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, neupitan status i prava svakoga tko je kao dragovoljac i pripadnik Oružanih snaga Republike Hrvatske organizirano sudjelovao u obrani neovisnosti, teritorijalne cjelovitosti, odnosno suvereniteta Republike Hrvatske u vremenu od 5. kolovoza 1990. do 30. lipnja 1996. godine.

Što se pak tiče dijela zahtjeva o automatskom priznavanju statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida za maloljetne dragovoljce iz Domovinskog rata ističemo kako je Pravilnikom o utvrđivanju postotka oštećenja organizma HRVI iz Domovinskog rata određeno da se hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata i osobi koja je u vrijeme Domovinskog rata kao maloljetnik ili zatočenik u neprijateljskom logoru ili sličnim uvjetima zatočeništva, bio izložen teškim životnim uvjetima i zbog toga je nastupilo oštećenje organizma psihosomatskoga karaktera, postotak oštećenja organizma predviđen u Listi može povećati za 10% do 30%. Ministarstvo je, stoga, radi potpune zaštite prava maloljetnika koji su kao hrvatski branitelji sudjelovali u Domovinskom ratu, poslalo okružnicu svim Liječničkim povjerenstvima, kako bi isti opširnije u obrazloženju naveli ispunjava li maloljetna osoba navedene uvjete iz Pravilnika, a ukoliko ne, Liječničko povjerenstvo će podrobno obrazložiti razloge zbog kojih nisu primijenili vezane odredbe Pravilnika."

 

Želim Vam odlično zdravlje !

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zerjav,hvala ti na ovako iscrpnom i vrijednom odgovoru.Sto drugo da ti recem nego Hvala!Upoznat sam sa nekim stvarima i gledao sam predsjednika G. Besednika u interviju na htv.Mislim da si upucen u problematiku "nas"po kojima danas pljuvaju cak i "neke" zene koliko smo cijenjeni....hahaha).Da mi je samo znat u kojem su one braku bile davne 92;bas me zanima,Ipak nije nama sada 14,15,16..god.POZDRAV!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija