Jump to content

što kada se okrivljenik ne pojavi na raspravi?


anonimno

Preporučene objave

Koliko se dugo u tom slučaju rasprava može odgadjati?Već je odgadjana 3 puta pa me zanima do kad se to može odgadjati?I da li ja kao svjedok mogu svoj iskaz dati na neki drugi način il moram svaki put čekati novi poziv za sud(na koji okrivljenik il neke druge osobe nikako da se udostoje doći)?

Neznam kakva je sudska praksa ali nemogu non stop na poslu tražiti slobodan dan i još da se na kraju ništa ne riješi(zbog tudje neodgovornosti) :-x

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovisno o podacima koje sud ima o dostavi poziva okrivljeniku, ovisi i što će sud napraviti..

Ako je dostava poziva uredna, a njega nema i ne opravda izostanak, sud za slijedeći put može narediti njegovo dovođenje.

Može se dogoditi da to dovođenje ne uspije, ali policija tada mora obavijestiti sud o razlozima neuspješnog dovođenja...

pa se onda može dovođenje ponoviti, a ovisno o tome što je sud saznao, može ići prijedlog za određivanje pritvora protiv okr., nakon čega će rasprava biti sigurno održana..

E, sada, sve ovisi što je sud u konkretnom slučaju saznao, i iz kojih razloga su rasprave odgađane..

Vi kao svjedok, možete tražiti da vas se ispita i izvanraspravno, ali to ovisi o odluci suda...

Svako vaš dolazak, i odgoda rasprave, je konstatirana zapisnikom, pa na prvoj raspravi koja bude održana i vi ispitani, imate pravo tražiti naknadu troška dolaska i za taj, i sve prethodne dolaske uzalud...

Možete i vi telefonski dan prije rasprave kontaktirati suca koji vodi predmet, i raspitati se hoće li biti, ili ne rasprave, da ne dolazite uzalud...

Možete i ispričati svoj nedolazak, ako ste baš spriječeni iz nekoga razloga...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stvar je u tome šta bi ja voljela dati svoj iskaz što prije tako da s tim završim jer se ovako može odgadjati u nedogled. Nije mi jasan razlog ne dolaska okrivljenika koji će se kad tad morati pojaviti na sudu,a dok se on na to ne odluči ja ću i dalje morati tražiti da izostanem s posla,sta nije ni malo jednostavno.

Malo mi zvuči nevjerovatno da mogu doći do tel.broja suca da ga pitam dal će se odžavati gl.rasprava il ne.Kako on uopće to i može znati unaprijed?(osim ako ne vidi na licu mjesta da se okrivljenik nije pojavio)

I dal postoji neki drugi način da se sudski poziv dobije(osim šta se dobiva na kućnu adresu)??!Recimo usmenim putem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije mi jasan razlog ne dolaska okrivljenika koji će se kad tad morati pojaviti na sudu

 

razvlacenje postupka je jedan od boljih razloga (ako si okrivnjenik, naravno). jer ako dooobro razvlacis, zastara je sve bliza i bliza, a ako se i ne dogura do zastare, onda je sankcija obicno manja jer je protek vremena uobicajena olakotna okolnost pri odmjeravanju iste.

 

Malo mi zvuči nevjerovatno da mogu doći do tel.broja suca da ga pitam dal će se odžavati gl.rasprava il ne

 

ne do njegovog privatnog broja vec do broja suda (imas ga na 988) a onda na centrali trazis tog i tog suca.

 

Kako on uopće to i može znati unaprijed?(osim ako ne vidi na licu mjesta da se okrivljenik nije pojavio)

 

ako mu je neki okrivljenik prethodno ispricao nedolazak, ako neki nije primio poziv uopce itd...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

i ona se vas kao svjedoka ne treba ticati..

Da se ovo sve skupa ne zakomplicira:

- svjedok je dužan odazvati se pozivu suda. Ukoliko je spriječen pristupiti na dan kada je rasprava zakazana,, može nazvati ili doći osobno prije rasprave i ispričati se. U razgovoru sa sucem saznat će što ga zanima i što treba znati.

Ako dođe na raspravu, a ona se odgađa, jer nije pristupio okrivljenik, svjedok može, ali i ne mora biti ispitan izvanraspravno. O tome odlučuje sud na prijedlog stranaka/obrane i optužbe/, ili sam tako odluči. Može se dogoditi i da se svjedoka ispita izvanraspravno, ali da ipak bude ponovno pozvan kada rasprava započne, jer se pokazalo da tog svjedoka treba ispitati i neposredno na glavnoj raspravi..

Prema tome, postoje razne varijante i mogućnosti..

Netko je gore pitao kako to da sud može unaprijed znati hoće li ili neće biti održana rasprava..pa može, jer se svima pozivi šalju uz dostavnicu/povratnicu koju ta osoba potpiše..pa se po tome vidi za koga je dostava uredna, za koga nije. Jednako, ako je dovođenje u pitanju, i taj podatak sud može dobiti nekada dan prije, a nekada opet, neposredno prije početka gl. rasprave..

Ako je bila odgoda rasprave, a slijedeća se zakazuje za točno određeni dan, osobe koje su pristupile o tome se usmeno obavještavaju i pismeni poziv neće dobiti, što potvrđuju svojim potpisom na zapisnik o glavnoj raspravi, ali ako se ne zakazuje na taj način, jer npr. sud treba provjeriti adrese ili sl., tada će ići novi pismeni pozivi svima koji su predloženi da se ispitaju...

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija