Jump to content

(NE)stručno mišljenje


destiny

Preporučene objave

dobio sam sa CZSR "stručno mišljenje" ...u njemu su 4 poglavlja od kojih se tri odnose na generalije.Nepiše ništa konkretno osim da ja želim stručnu pomoć oko eventualnog "spašavanja" braka ,a supruga je izričito protiv. još stoji da oboje gajimo veliku empatiju prema zajedničkom djetetu. mene zanima što je taj stručni tim s ovim svojim mišljenjem htio reći,jer ja smatram da mi je ovakovo strčno mišljenje (a možda i bolje ) mogla dati svaka kumica sa placa, još me zanima kad to mišljenje dođe do suda kakva je daljnja procedura??? Hvala :propis::svejk:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nakon što sud zaprimi tzv.stručno mišljenje CZSS,nastavit će sudski postupak u brakorazvodnoj parnici..Očito je iz vašeg posta da stručno mišljenje CZSS ne odgovara vašim očekivanjima...Sam izraz,stručno mišljenje,implicirao bi da je konkretno posredovanju pri CZSS obavljeno po svim pravilima struke od strane psihologa,dip.socijalnog radnika i dip.pravnika, te da je donesen stručni zaključak nakon toga koji bi sud trebao koristiti u postupku (iako nije obvezujući za sud ali najčešće bude prihvaćen).Ovakva procedura i postupak se očekuje od CZSS u obiteljskim odnosima..Obiteljski zakon nalaže CZSS u članku 48. da ispita stranke o uzrocima poremećenih bračnih odnosa,da nastoji da se ti uzroci otklone i bračni drugovi pomire.Također bi bračne drugove trebao upoznati sa svim pravnim i psihosocijalnim posljedicama razvoda braka...Kako to posredovanje izgleda u praksi svatko tko ga je prošao može sam zaključiti koliko je poštovana zakonska odrednica i na koji način...

Prebacivanje gotovo cijelog brakorazvodnog postupka početkom 2006 godine u nadležnost suda je izuzetno dobar potez..Na taj način je brakorazvodni postupak prebačen na ''pravni teren'' koji je daleko logičniji i efikasniji iako još ima dosta nedostataka, te vam daje daleko jasniji okvir u kojem možete djelovati za razliku od CZSS čiji rad nažalost ovisi najčešće o upitnoj stručnosti i znanju njihovih djelatnika,predrasudama i osobnim obiteljskim frustracijama istih i još o nizu iracionalnosti...

Stoga mišljenje koje ste dobili od CZSS samo je jedan mali pomoćni i neobavezujući dio cjelokupnog brakorazvodnog postupka na sudu..

Možete izjaviti prigovor tokom sudskog postupka na nalaz i mišljenje CZSS ako niste s istim zadovljni i imate razloga da to učinite..Međutim u segmentu gdje CZSS daje mišljenje da li se određeni brak može sačuvati ili ne radi se samo o konstataciji ''zatečenog'' stanja,odnosno ako vaša supruga ne želi posredovanje u smislu održanja bračne zajednice koliko god vi inzistirali na tome ništa se ne može postići..Poštiva se slobodno izražena volja vaše supruge...

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala vam na ovako iscrpnom odgovoru

mene zanimaju još neke "sitnice",naime razvod je neupitan sam po sebi ,ako ga jedna strana želi a druga ne ,tu su i sud i CZSS jednoglasni. najbitnija stvar u svemu ovome je što mene isključivo zanima da dobijem skrbništvo nad djetetom jer za to imam osim onih roditeljskih subjektivnih imam i puno prizemnnih objektivnih razloga za svoj stav.na koji će se način donijeti odluka o skrbništvu-da li nas sud vraća na CZSS ili oni donose odluku.

hvala unaprijed :misli::hamlet:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 99. Obiteljskog zakona

(1) Roditelji bez obzira žive li zajedno ili odvojeno ravnopravno, zajednički i sporazumno skrbe o djetetu, osim ako je ovim Zakonom drukčije određeno.

(2) Samo jedan roditelj skrbi o djetetu ako je drugi umro, proglašen umrlim, lišen roditeljske skrbi, lišen potpuno poslovne sposobnosti, djelomice lišen poslovne sposobnosti u odnosu na roditeljsku skrb ili je spriječen.

Ukoliko nisu ispunjene pretpostavke iz čl.99 st.2 OZ sud će u presudi donijeti odluku o zajedničkoj skrbi obaju roditelja (oca i majke djeteta).

Nije potrebno da ponovo idete na CZSS zbog toga.Sud je jedini mjerodavan da donese odluku o tome tko će biti skrbnik ili skrbnici djeteta.

Zajedničko skrbništvo pretpostavlja da roditelji dogovorno i zajedno donose sve odluke vezane za dijete.Vi ste i prije razvoda braka skrbnik svog djeteta kao što je i skrbnik drugi roditelj.Skrbništvo se može oduzeti samo pravomoćnom sudskom odlukom.

Dijete će nastaviti živjeti s jednim roditeljem ( o tome će odlučiti sud ukoliko se roditelji ne dogovore),dok će drugom roditelju biti određeo vrijeme za susrete s djetetom.

Također će roditelju koji ne živi s djetetom biti određen mjesečni novčani iznos uzdržavanja.

Uz već spomenutu odluku suda o razvodu braka to bi bilo sve oko čega će se voditi postupak.

Ako do kraja glavne rasprave na sudu izjavite da prihvaćate razvod braka sud će odlučiti da je brak razveden sporazumno bez obzira što je druga strana u postupku podnositelj tužbe za razvod.Ovakva izjava ima i svoju praktično-korisnu stranu jer se tada sudski troškovi dijele podjednako na obje strane (svatko snosi svoje troškove).Uprotivnom onaj tko se protivi razvodu ako brak bude razveden (a hoće) snosit će uz svoje i troškove protivne strane.

Ovakva izjava nema nikakve posljedice na odluku suda o zajedničkoj skrbi o djetetu,iznosu uzdržavanja ili odluci po kojoj će dijete nastaviti živjeti s jednim roditeljem,te o načinu susreta i druženja s drugim roditeljem...

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobrodošli u klub "CZSS fans". Da znate što su sve u stanju prouzročiti svojim nestručnim uplitanjima u tuđe živote, bili biste sretni sa svojim problemima.

Kao muškarac, imate neznatne šanse za to da dijete živi s vama, ukoliko i bivša supruga želi dijete. Sorry. Majke imaju prednost.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

možda sam bio nejasan.......mene zanima na KOJI NAČIN sud donosi odluku s kojim će roditeljom dijete nastaviti živjeti..ne donose tu odluku valjda na osnovu ovog sterilnog mišljenja sa CZSS-a koje je donešeno nakon 2 polusatna razgovora(koji nisu nimalo ličili na razgovor).....da li se provodi nekakva dublja analiza svih okolnosti vezanih za dodijelu dijeteta....znači ; da li će na idućem ročištu biti donešena ta odluka ili će se sud studioznije pozabaviti ovim slučajem.... :sudac::sudac::sudac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odluka o tome s kojim će roditeljem dijete nastaviti živjeti donijet će se u konačnoj sudskoj presudi.

Sud obično prihvaća mišljenje CZSS,jer se smatra da je CZSS stručna institucija mjerodavna i osposobljena da donese takvu preporuku..

Ukoliko vi izjavite na sudskom ročištu da neprihvaćate preporuku CZSS po kojoj dijete nastavlja živjeti s drugim roditeljem i ako pribavite dokaze koji će ići u prilog vašoj tvrdnji,sud je dužan razmotriti izneseno i donijeti odluku..Nemojte očekivati da sud sam ulazi u dublju analizu, jer sud prihvaća mišljenje stručnog tijela od kojeg je i zatražio posredovanje,a u sklopu toga i preporuku s kojim će roditeljem dijete nastaviti živjeti nakon brakorazvoda.. Sud neće i ne može ocjenjivati stručnost CZSS..

Ovo nemojte shvatiti kao moju obranu CZZS.Dapače,moje mišljenje o radu CZSS je izrazito negativno..Samo vam želim ukazati na realnost i potrebu da istu što prije prihvatite kako ne bi živjeli u nerealnim očekivanjima...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kada čovjek, otac djeteta, dobro razmisli, i ako ima u vidu interese djeteta, onda je majka tom djetetu itekako potreban! Nikako se ne može smetnuti s uma da dijete intenzivno doživljava svoju majku do sedme godine njegovog života, a otac je u tom njegovom periodu života ipak malo inferioran! Bila bi strašna katastrofa za dijete, da se pokuša taj odnos promjeniti! Potrebna je suradnja majke i oca oko uzdržavanja djeteta i njegovog odgoja, ali ipak dijete MORA biti kod majke! Ja sam ipak uspio i dobio drugu bitku za svoga sinčića. Harlekina strpao na policiju, a bivšu natjerao na suradnju. MORA SE USTRAJATI u borbi za dijete, ali ne da se dijete otme od majke na bilo koji način! Sklon sam podržati ovaj OZ koji daje majkama veća prava i zaštitu kod odgoja i čuvanja djeteta. Vidim po svom djetetu da je to tako i ne padaju mi na pamet nikakve gluposti oko promjene odluke o povjeravanju djeteta meni kao ocu!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakonska odredba sadržana u Čl.100 Obiteljskog zakona ne određuje pobliže načine na koji sud odlučuje o tome s kojim će roditeljem dijete nakon prekida bračne zajednice nastaviti živjeti

Članak 100.

(1) Ako roditelji ne žive u obiteljskoj zajednici, sud će odlučiti s kojim će roditeljem dijete živjeti te odrediti način i vrijeme susreta i druženja djeteta s drugim roditeljem.

 

Sud će u razgovoru s vašom suprugom i vama,nakon što sasluša vaše zahtijeve,donijeti odluku za koju smatra da je u interesu vašeg djeteta.

Vi ste otac djeteta i vaše je pravo da tražite od suda da donese odluku da dijete nastavlja živjeti s vama, na taj način ne ugrožavate nikoga,a najmanje vaše dijete.Također je to i pravo vaše supruge..Odluka koju donese sud nije nepromjenjiva.Nastupom novih,bitno promjenjenih okolnosti moguće je takvu odluku promjeniti u izvanparničnom sudskom postupku..

Kao roditelj djeteta-otac, trebali bi biti u zakonski ravnopravnom položaju kao i njegova majka.

Niti jedna zakonska odredba iskazana u važećem Obiteljskom zakonu ne protežira roditeljstvo oca ili majke,već se isključivo govori o roditeljstvu pri tome ne ističući ulogu majke ili ulogu oca.. (Vidjeti:II.PRAVA I DUŽNOSTI U ODNOSIMA RODITELJA I DJECE;OZ;N.N.116/03)..To bi bilo u suprotnosti i s Ustavom RH..

 

Međutim, kako sud najčešće odlučuje i na osnovi dosadašnje sudske prakse velika je vjerojatnost da dijete nastavi živjeti s majkom.

U našoj zemlji po nekim statistikama to je gotovo u 90% slučajeva..

U nekim zemljma zapadne Europe broj očeva s kojim djete/djeca nastavljaju živjeti nakon brakorazvoda već je dosegao brojku od 30-40% s tendencijom stalnog rasta...Za očekivati je u skoroj budućnosti da će i sudovi u RH donositi veći broj presuda prema kojima će dijete nastavljti živjeti s svojim ocem nakon razvoda braka roditelja..

U prilog tome idu i novija znanstvena istraživanja o ulozi oca u psiho-seksualnom i spoznajnom razvoju djeteta i posljedicama kod djece koja su za takvu očinsku ulogu bila uskraćena od samog rođenja ili kasnije u životu..

Roditeljska uloga majke i oca se međusobno ne isključuju,one se međusobno nadopunjuju i jednako su vrijedne i djetetu potrebne.Tek u tom slučaju dijete može ostvariti potpun i skladan razvoj...

Svaka isključivost po pitanju roditeljske uloge majke ili oca,isticanje roditeljske uloge majke na račun roditeljske uloge oca ili obrnuto, nije utemeljena na znanstvenim načelima i dosezima suvremene znanosti već svoj izvor ima u predrasudama i stereotipima karakterističnim za civilizacijski zaostala društva..

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U nekim zemljma zapadne Europe broj očeva s kojim djete/djeca nastavljaju živjeti nakon brakorazvoda već je dosegao brojku od 30-40% s tendencijom stalnog rasta...Za očekivati je u skoroj budućnosti da će i sudovi u RH donositi veći broj presuda prema kojima će dijete nastavljti živjeti s svojim ocem nakon razvoda braka roditelja..

 

Jedino logično i istinito objašnjenje ove tvrdnje da očeš - nečeš i budale iz CZSR vide da nešto s nekim roditeljima ne štima. Glavni uzrok raspada braka je Emocionalno nestabilni poremećaj osobnosti.......kao i svega drugog što pokušava regulirati obiteljsko pravo....

 

 

Češći je u žena u odnosu 75:25

 

U prilog tome idu i novija znanstvena istraživanja o ulozi oca u psiho-seksualnom i spoznajnom razvoju djeteta i posljedicama kod djece koja su za takvu očinsku ulogu bila uskraćena od samog rođenja ili kasnije u životu..

 

 

hahaha..nije to ništa prema poznatim istinama o štetnom uticaju emocionalno nestabilne majke na dijete, o Parenteraql Alienation Syndromu, o borderline majci.....

 

više su ljudi emocionalno ubile majke, nego svi diktatori , staljini i hitleri, sve ubojice od Kaina i Abela do danas.....

 

 

 

Svaka isključivost po pitanju roditeljske uloge majke ili oca,isticanje roditeljske uloge majke na račun roditeljske uloge oca ili obrnuto, nije utemeljena na znanstvenim načelima i dosezima suvremene znanosti već svoj izvor ima u predrasudama i stereotipima karakterističnim za civilizacijski zaostala društva..

 

 

...seljačine jedne, naši zakonodavci, pravnici i djelatnici CZSR. Nek se gone u svoje štale odakle su potekli s njihovom patrijahalno- kršćanskom filozofijom..."jedna je majka"

 

Prava istina jest - 2-3 % opće populacije, teško i opasno poremećenih s graničnim poremečajem osobnosti - oko 135 000 osoba u Hrvatskoj ...nesposobnih da vole sebe, svoju djecu i svoje bliske osobe...od toga 75 %...oko 100 000 neadekvatnih majki.....od kojih će 90 posto dobiti, ili je već dobilo djecu u jednostranu skrb..

 

I sad....ovoga trena, one emocionalno ubijaju svoju djecu ..minimalno 200 tisuća djece proživljava najgore emocionalne i psihičke patnje.....šutimo o BPD-u i dalje.....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

From Wikipedia, free enciklopedia

(http://en.wikipedia.org/wiki/Borderline_personality_disorder )

Prevalence

 

Figures from surveys of the prevalence of diagnosable BPD in the general population vary, ranging from approximately 1% to 2%.[35][36] The diagnosis appears to be several times more common in (especially young) women than in men, by as much as 3:1 according to the DSM-IV-TR[37] although the reasons for this are not clear.[38]

 

 

 

BPDs are disproportionately represented in prison populations: 23 percent of incarcerated men and 20 percent of incarcerated women are diagnosed with BPD.[39]

 

BPD is also disproportionately represented in divorced population, in my humble opinion its at least three times bigger percent, just because most of the borderline traits happens beetween intimetly involved persons. ( comment by bigfoot )...And, yes, more than a half of Croatia, have not any clue about personality disorders, walking around with the mouth full of PTSP....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija