Jump to content

nisam otac


porga

Preporučene objave

moj problem je ovaj: dijete je rođeno za vrijeme braka, moja žena i ja smo se razveli, ona je dijete odvela u Sloveniju, a ja nism plaćao alimentaciju. Dijete danas ima 18 godina i vještačenjem u medicinskoj ustanovi u Sloveniji utvrđeno je da nisam otac. Što da radim? Rokovi za podizanje tužbe su prošli. Kako da se brišem iz matice rođenih i oslobodim plaćanja alimentacije?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

nevjerovatno. trazi li uopce to jadno dijete od vas ista? osim sto mu niste otac nikad niste ni posteno odglumili tu ulogu pa da barem ima nekakvu iluziju sretnog djetinjstva.. gdje ste bili kad je vasa supruga dijete odvela u sloveniju, dijete za koje ste mislili da je vase, koje ste neposredno prije toga odgajali, dijete koje vas je smatralo ocem?

je li stvarno vazno sto pise u nekakvim papirima? to jadno dijete, sada vec sigurno iztraumatiziran muskarac, sigurno ne mari ni dva posto za vas jer unatoc cinjenici sto nije vase, on tome nije kriv.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čovjek možda nije najkorektniji prema djetetu koje ga je jedno vrijeme smatralo ocem...očito ga nije niti viđao kada nije plaćao..

No, što je sa krasnom majčicom koja je u braku s jednim rodila drugom čovjeku djete?

Oko toga nema rasprave? Zašto nije djetetu rekla tko mu je pravi tata kad se već od fejk tate rastala?

To što on čini je nemoralno a to što je majka prešutila 18 godina o tome se ne raspravlja među damama, čak niti ne čudi? To je ok? ILI? Sam ja lud? ILI kaj je vama žene?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovi komentari nisu baš u redu. Prvih godina sam pokušavao posjetiti dijete no majka nije dopuštala. Ali nije ništa niti tražila. Sada je dijete postalo punoljetno i samo me potražilo. Budući da sam sumnjao da sam otac predložio sam utvrđivanje očinstva. Dijete je znalo da majka ne dopušta posjete i kontakt je ostvarilo potpuno samostalno. I sada eto.. Molim za savjet.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U ovom slučaju jedino dijete prema važećem Obiteljskom zakonu Republike Hrvatske može podnijeti tužbu za osporavanje očinstva..Kako je to regulirano u Sloveniji nije mi poznato.

 

Osporavanje majčinstva i očinstva

 

Članak 75.

(1) Dijete može osporavati majčinstvo, odnosno očinstvo osobi koja je upisana u maticu rođenih kao njegov roditelj.

(2) Tužbu iz stavka 1. ovoga članka dijete može podnijeti do navršene dvadeset i pete godine života.

 

Jedini način da se brišete iz matične knjige rođenih kao otac tog djeteta i da nemate obvezu plaćanja uzdržavanja je da dijete podnese gore navedenu tužbu i da u postupku dokazivanja očinstva sud donese presudu po kojoj vi niste otac tog djeteta.

 

Za pretpostaviti je da ste potvrdu svojih sumnji da niste otac djeteta dobili na vašu privatnu inicijativu,medicinskim vještačenjem.U tom vještačenju je trebalo sudjelovati i dijete.Međutim bez pravomoćne sudske presude nemoguće je ostvariti ono što želite.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Darlica jako lako planu. Zakaj?

Jesam vas Darlice ičime osobno uvrijedio. Kao jedna dama trebala biste se znati kontrolirati.

Postavio sam jasno pitanje jer vidim da se nitko ne osvrće na pitanja koja je postavio nego mu se odmah želi reći koliko je veliko on muško đubre. Pitam se kako biste se vi postavili u njegovoj situaciji, a još k tome da vam majka djeteta (što je uobičajeno) nije dopuštala susrete ...nakon svega ???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

znaci, "dijete" je postalo punoljetno, doslo je i zatrazilo od vas isplatu retroaktivne alimentacije? na to ste vi zatrazili utvrđivanje ocinstva nakon 18 godina?

 

"Dijete je znalo da majka ne dopušta posjete i kontakt je ostvarilo potpuno samostalno"

 

za to se nije trebalo cekati punoljetnost. da mu je bilo ikako stalo mogao se obratiti czss davno prije ili bilo kome jer stvarno ne vjerujem da ne postoji osoba koja ne bi pomogla djetetu da ostvari svoja prava.

osim toga, nije vama bivsa zena mogla braniti viđanje. i to ste davno prije mogli srediti preko suda.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

molim te, ne obracaj mi se u umanjenicama.

ja nisam dama.

da majka djeteta ne dopusta kontakt djeteta s ocem nije uobicajeno nego bolesno, kao i cinjenica da je isto takav onaj koji tvrdi da je to normalno i "uobicajeno".

 

ja imam dijete i bez obzira sto zivi od oca udaljeno 300 km i bez obzira sto on ne placa alimentaciju i bez obzira sto se mrzimo iz dna duse, moje dijete svom ocu odlazi jednom mjesecno na tjedan dana, a on ju moze vidjeti kad god zeli ako dolazi do nas (bez obzira sto moje dijete ima "novog" tatu kojem je vise stalo do nje nego sto je pravom ikad bilo).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

poštovanje, canis..

 

već neko vrijeme sa zanimanjem pratim tvoje odgovore, precizne i objektivne, a još više tumačenja odredbi Obiteljskog zakona, bilo u odnosu ma sudsko, bilo u odnosu na stanovište zakonodavca.....

 

Ako sam dobro shvatio otac nema pravne mogučnosti osporavati očinstvo, ako je upisan u matičnu knjigu rođenih kao otac...

 

..koji su " ishodišni principi " takvog stava...?

...odnosi li se to i na one koji su u momentu upisa bili svjesno dovedeni u zabludu...?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 79.

(1) Majčin muž može osporavati očinstvo djeteta rođenog za vrijeme trajanja braka ili tijekom

tristo dana od prestanka braka ako smatra da on nije otac. Ako je muž potpuno lišen poslovne

sposobnosti ili je odlukom o djelomičnom lišenju poslovne sposobnosti određeno da ne može

poduzimati radnje koje se tiču osobnih stanja, tužbu radi osporavanja očinstva može podnijeti

njegov skrbnik uz prethodno odobrenje centra za socijalnu skrb.

(2) Tužba iz stavka 1. ovoga članka može se podnijeti u roku od šest mjeseci od dana saznanja

za činjenicu koja dovodi u sumnju istinitost upisanog očinstva, ali najkasnije do navršene sedme

godine života djeteta.

 

 

 

Članak 82.

(1) Muškarac koji je priznao očinstvo, a kasnije sazna za činjenicu koja isključuje njegovo

očinstvo, može tužbom osporavati svoje očinstvo u roku od šest mjeseci od dana saznanja za tu

činjenicu, ali najkasnije do navršene sedme godine života djeteta.

(2) Muškarac koji je pod prisilom priznao očinstvo djeteta za koje tvrdi da ne potječe od njega

može tužbom osporavati svoje očinstvo u roku od šest mjeseci od priznanja, a najkasnije do sedme

godine života djeteta.

 

 

Članak 86.

(1) Iznimno, majčin muž može osporavati očinstvo djeteta rođenog za vrijeme trajanja braka ili

tijekom tristo dana od prestanka braka, ako je dijete začeto uz medicinsku pomoć sjemenom druge

osobe bez pisanog muževa pristanka.

(2) Žena koja je dijete rodila, koje je začeto jajnom stanicom druge žene, ima pravo osporavati

majčinstvo ako je do oplodnje uz medicinsku pomoć došlo bez njezinog pisanog pristanka.

(3) Žena čijom jajnom stanicom je dijete začeto bez njezinog pisanog pristanka ima pravo

osporavati majčinstvo ženi koja ga je rodila ako istovremeno traži da se utvrdi njezino majčinstvo.

(4) Tužba radi osporavanja očinstva može se podnijeti u roku od šest mjeseci od dana saznanja

da je do začeća došlo na način iz stavka 1. ovoga članka, a najkasnije do navršene sedme godine

života djeteta.

(5) Ako muž prije rođenja djeteta sazna da je do začeća došlo na način iz stavka 1. ovoga

članka, tužbu radi osporavanja očinstva može podnijeti u roku od šest mjeseci od dana rođenja

djeteta

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovanje, bigfoot...

 

Kad sam pisao svoj odgovor na pitanje koje je postavio Porga isključivo sam se zadržao na toj konkretnoj situaciji.Pošto se radi o djetetu koje je sada punoljetna osoba,tada je ta osoba jedina koja do svoje 25-ete godine može tražiti utvrđivanje očinstva sudskim putem.Osoba koja je upisana kao otac tog djeteta u matične knjige to je mogla učiniti u vrijeme i na način kako to određuje Obiteljski zakon,a konkretne odrednice zakona u svom postu je navela urednica Ane.

Zakon na gotovo identičan način regulira i osporavanje majčinstva.

 

Pitanje koje se nameće je zbog čega osoba koja je upisana u matične knjige kao roditelj djeteta nema mogućnost da pokuša osporiti svoje očinstvo ili majčinstvo nakon punoljetnosti djeteta,već to ima isključivo dijete do svoje 25-ete godine.

U takvoj zakonskoj odredbi ne vidim ništa drugo osim pitanja nasljedstva,Jer netko tko nije biološki roditelj,a niti je imao roditeljsku ulogu u životu određene osobe, dovodi se u situaciju da ne može nakon punoljetnosti te osobe zakonski osporiti svoje roditeljstvo iako je tek tada mogao saznati za činjenice koje ukazuju da on ili ona nije roditelj.

Po mom mišljenju radi se o diskriminirajućoj zakonskoj odredbi i smatram da ista ne bi trebala sadržavati vremensko ograničenje za osporavanje očinstva ili majčinstva,posebno u današnje vrijeme kada je medicinska znanost toliko uznapredovala da je mogućnost pogreške zaista zanemariva.

Kao i sve zakonske odredbe i ova održava stav zakonodavca proizišao iz određenih odnosa u društvenoj zajednici.Na taj način zakonodavac želi zaštiti djete(sada već punoljetnu osobu) osiguravajući mu određena zakonska prava u stjecanju nasljedstva, iako to nije najsretnije rješenje pošto zakida u ostvarenju svojih prava osobu koja možda nije biološki,a niti svojom voljom, roditelj.

 

Mjenjanjem društvenih odnosa,a posebno u sadašnjem kapitalističkom društvu u kojem je materija,novac,jednom riječju Imati daleko važnije nego Biti,moguće je da dođe i do promjene ove zakonske odredbe u smislu da se ne ograniči vremenski period i da se dopusti mogućnost osporavanja roditeljstva (majčinstva ili očinstva) i osobama koje su smao roditelji zbog toga što su upisani u matične knjige kao takvi.

 

Zahvaljujem vam na praćenju mojih odgovora,kao i na opservaciji o njihovoj objektivnosti i preciznosti.Nastojim se uvjek držati teme,pitanja,svodeći svoje odgovore u okvire pravnih odredbi, iako obiteljska problematika ne isključije psihološko,sociološko I medicinsko promišljanje..

Također s pažnjom pratim stavove,razmišljanja i odgovore, kako vas osobno,tako i drugih ljudi koji sudjeluju na ovom forumu.Mišljenja sam da je ovakav forum potreban i da ispunjava svoju svrhu, unatoč povremenim devijacijama...

Srdačan pozdrav...

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...iskreno, bih želio da svi odgovori budu toliko stručni i objektivni....kad bi sve rasprave išle ovakvim tijekom, ni ja ne bih provocirao

 

kakobilo, i sam canis kritički smatra gornju zakonsku odredbu diskriminirajučom, ( vjerovatno ishodišni princip potječe još iz rimskog prava ( mislim da je bilo jednom...)....tako da neke moje opservacije u vezi zakonskih odredbi jesu ozbiljna ( naravno, u mojim okvirima ) promišljanja, a neke su možda i kozerije ( kao budući post o potrebi zamjene Obiteljskog zakona pravednijim Zakonom o zaštiti potrošaća )

 

Također s pažnjom pratim stavove,razmišljanja i odgovore, kako vas osobno,tako i drugih ljudi koji sudjeluju na ovom forumu.Mišljenja sam da je ovakav forum potreban i da ispunjava svoju svrhu, unatoč povremenim devijacijama...

 

Istina, samo dalje tako..

 

Srdačan pozdrav

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija