Jump to content

U katastru ruševina s dvorištem, kako do građevinske?


anonimno

Preporučene objave

Volio bih kupiti parcelu koja je upisana u katastar pod nazivom ruševina s dvorištem, ali bih želio adaptirati tu ruševinu. Informacija koju imam da po novom zakonu, nije moguće adaptirati ruševinu, ali da je npr. napisano da se radi o ruševnoj kući, da bi onda bilo moguće adaptirati. Parcela je u skroz građevnom dijelu mjesta i nema priključke.

Postoji li neki način da se ta parcela prekategorizira u ruševnu kuću s dvorištem i da tako dobijem građevinsku? Koji je put najbolji? Mito i korupcija?

 

Molim pomoć...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...
  • 1 mjesec kasnije...

Postupak je sljedeći:

Prvo provjerite je li parcela građevinska i to tražeći uvjete za tu parcelu. Naime, ako je unutar izgrađenog podrućja to ne znaći da je gradnja dozvoljena: možda je parcela premala, neadekvatnog oblika, možda se tu planira cesta i slićno.

Drugo: ako je gradnja moguća, tražite izvod iz katastra sa grafičkim prikazom. Tu ćete saznati je li postojeća građevina legalna ili ne.

Ako nije, ona u smislu zakona ne postoji pa se radi projekt za lokacijsku i građevinsku dozvolu kao da je rijeć o livadi.

Ako je pak legalna, tada također morate raditi projekt za lokacijsku i građevinslu dozvolu i to: potpuno novu kuću a staru srušiti, ili dograditi staru. Odluka zavisi samo od Vas, a stvar je povoljnija samo u tom smislu da u oba slučaja kod plačanja komunalnog doprinosa ne plačate za punu kubikažu već samo na razliku novonastale gradnje u odnosu na legalnu postojeću (bez razlike rušite li je ili ne).

Još je moguć jedan slučaj a to je ako je postojeća kuća pod paskom Zaštite spomenika kulture. Ako je to slučaj, onda Vam sve radnje moraju dozvoliti zaštitari, a rušenje vjerojatno ne dolazi u obzir.

Sve ove savjete Vam treba dati arhitekt kojeg ste konzultirali prije kupnje zemljišta. Sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija