Jump to content

Braniteljski dodatak


barni

Preporučene objave

Djelatnik sam MUP-a, mislim da imam uvjete za mirovinu, nisam provjeravao ali sam blizu, imam status dragovoljca domovinskog rata, nisam do sada pokušavao ishoditi status HRVI-a, ako bi sad podnio zahtjev za mirovinu da li ja imam pravo na braniteljski dodatak i koliko bi bio jer sam bio u Domovinskom ratu cijelo vrijeme. Ako mi se sad pojave zdrastveni problemi koji se mogu povezati sa domovinskim ratom, mogu li tužbom Upravnom sudu dobiti status HRVI-a? Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kakve uvjete za mirovinu imaš to ne znamo. Ako si dragovoljac to ne znači da imaš pravo na invalidsku i braniteljsku mirovinu. Ovisno o tvom ratnom putu, (braniteljski dodatak-što je to?). Ako ti se sada pojave zdravstveni problemi možeš krenuti na liječenje. Uzmeš bolovanje i pokušaš na osnovi bolesti (ako se utvrdi da si bolestan zbog posljedica rata), otići u mirovinu.

Ishoduj ratni put i Potvrdu o statusu dragovoljca-branitelja.

Moraš biti na bolovanju cca 1 godinu. Pod bolovanjem dakako podrazumijevamo dobar ratni put i liječenje ( od prije 2000. godine).

 

Ako se nisi prije liječio od PTSP-a i ako ti baš ratni put i nije nekakav, pogotovo ako nisi ranjavan, preporučio bih ti da nastaviš raditi, jer ovo sada je generacija branitelja koji su uhvatili zadnji vlak, a mnogi su taj vlak trebali uhvatiti prije ali nisu pa sada nisam baš siguran da ti se isplati tražiti braniteljsku mirovinu.

 

Moj ti je savjet da nastaviš raditi, ako do sada nisi bio na liječenju od posljedica DR-a. Pogotovo ako se iz ratnog puta ne može baš previše vidjeti. Ionako ti je prijevremena mirovina povlaštena mirovina odnosno koliko toliko dobra mirovina (cca 50% plaće koju si imao).

 

Mislim da si poprilično zakasnio ali sam odluči.

 

Mnogi su od nas ovdje dobili metak ili više metaka, granatu i sl. pa nisu ostvarili svoja prava koja bi im trebala pripasti a suprotno tome mnogi su ostvarili prava i mirovine koje ne zaslužuju.

 

Sam odluči.

 

Razmišljaj kvalitetno i porazgovaraj sa pravnicima u HVIDRI i mirovinskom i sam razmisli..

:mrki:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možda je dobro da se postavilo ovakovo pitanje, ali u poslijednje vrijeme sve više branitelja, ne znam po čijim uputama, kreću na bolovanja, kako bi ishodili mirovinu temeljem oboljenja, uglavnom PTSP-a. Najavljena promjena zakonskog roka nije ni bila na raspravi u Saboru, pa se bojim da mnogi srljaju u nepoznato. Zato kako Mrljavac savjetuje, prvo se dobro raspitajte pa onda učinite ono što je povoljnije za vas.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dsemovca je napisao:

..., ali u poslijednje vrijeme sve više branitelja, ne znam po čijim uputama, kreću na bolovanja, kako bi ishodili mirovinu temeljem oboljenja, uglavnom PTSP-a. ...

 

Moje je mišljenje da se u to upuštaju jer više nije potrebno imati status HRVI temeljem bolesti koja je uzrok nesposobnosti za rad da bi se dobila mirovina po ZOPHBDR i smatraju da je to jednostavnije i brže nego ostvariti status HRVI-a, a po koristi je značajnije nego invalidnina i iskaznica invalida DR - HRVI-a.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moram se složiti s Durom,mada podržavam i Mrljino mišljenje.(jer nije to nimalo laka odluka)Moj primjer:bolovanje 15 mjeseci povodom psihičkog oboljenja kao poslj.DR,bez HRVI, MORH mi daje častan otpust s pravom na inv.mirovinu po čl.11.Vještačenjem HZMO-a dobivam prof.nesp.za rad i sad sam u mirovini.

Naravno cijelo vrijeme mora biti liječenje i bla,bla,bla...

Ponavljam odluka je na tebi....barni.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Slažem se sa Mrljavcem, kolega moraš biti svjestan da ti u policiji ide malo drugačije nego u HV, ovi u HV mogu ganjati bolovanje i raditi koliko hoće a tebe će nakon nekoga vremena skinuti sa dužnosti što u HV nije praksa, ovi u HV ganjaju ako ne izganjaju nikom ništa, ostaju raditi jer ih nitko ne tjera van (bar ne za sada) a u policiji te odmah skinu i imaš 3 godine šanse da izganjaš mirovinu a pitanje je ako ju ne izganjaš, što onda??? HRVI više nije potrebno da dobiješ dobru mirovinu, samo moraš imati kako ti je kolega rekao dobar ratni put, dobru medicinsku dokumentaciju i po mogućnosti dobru vezu…

Ti bi trebao dobiti prvo bolovanje 100% plaćeno tj. Bolest posljedica obnašanja dužnosti u ratu, da bi to dobio moraš biti na bolovanju određeno vrijeme a to moraš sam odlučiti da li krenuti u to ili ne.

 

Kolega u principu da ne pametujemo moraš sam odlučiti… braniteljski dodatak ne postoji no međutim, u koliko odeš u mirovinu na temelju navršenog mirovinskog staža, a nemaš obračunato 40 godina staža, prema zakonu o Pravima Hrvatskih branitelja imaš pravo na uvećanje od 30 % ako si dragovoljac, ali tako uvećana mirovina ne može prelaziti mirovinu obračunatu kao 40 godina staža.

Ako ti nije jasno uzmi zakon o braniteljima i pročitaj članak 14. i 21.

 

poki

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naravno poki da NE govoriš istinu kaj se tiče HV-a,bolovanja ,dužnosti i sl.

Kratko ne idem u širinu:Svakih 6 mj.se ide na procjenu radne sposobnosti (ali ako si bolestan nakon 2-3 komisije onesposobe te za DVS),dalje do prvih 6 mjeseci ostaješ bez dužnosti koje si obnašao...te ako te zdrastvena komisija MORH-a kojim slučajem osposobi za DVS (a ti si izgubio radno mjesto)tada ideš na raspolaganje MORH-u.6 mjeseci si na raspolaganju ,te ako ti ne nađu radno mjesto sukladno činu,ustrojbenom mjestu itd.letiš pa-pa.

Rekoh ne idem u širinu ,ako nisi upučen ne pričaj g.......,

Nije sve baš tako jednostavno... :-x

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imamo svi jedan veliki problem, u ovom sveopćem ludilu zakona i propisa, gdje se postupa po pravilima igre kako zakonodavcu odgovara (primjerice 100% bolovanje, sada potreban status HRVI. oslobađanje od participacije nije sugdje isto i dr.) nije ni čudo da se krivo prezentira neki podatak. Danas je ovako, sutra kad se probudiš više nisi siguran je li ta informacija točna, iskreno rečeno kada odgovaram na neka pitanja i sam sumnjam u ispravnost istih. Problemi ostaju isti, samo način rješavanja problema pre često se mijenja, tako da jednostavno nekad i ne stignemo pratiti promjene.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da se sve radi kako je propisano u zakonu i pravilnicima ovaj forum bi bio bespotreban. zato smo mi ovjde koji su rješili status da pomognemo drugima na osnovi naših iskustava. i baš kako je dsemovca rekao svaki ured radi po svom nahođenju pa stoga držim da je svaki odgovor koristan i da nije potrebna replika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zkova

Naravno dsemovca,slažem se s tobom 100%,ali smeta me kada netko prikazuje netečno činjenično stanje ili širi neistinu,inače ponavljam ni ja nebi djelio MUPOVCE i VOJNIKE,već svi smo MI BRANITELJI s istim ili sličnim problemima ....

 

_________________________________________

Dragi kolega ja uopće ne govorim gluposti, da se u zakonu o Službi u OSRH tako navodi to je točno jer zakon znam napamet, ali znam jako dobro što pričam, možda ti gledaš iz svoga iskustva, ali do prije nekoliko mjeseci bio sam pripadnik pri GS i znam kako to ide, možda je ovo razrješenje krenulo sada unazad 3-4 mjeseca ali do 31.12.2006 nije sigurno bilo, bar ja nikoga imenom i prezimenom ne poznam a znam ljude koji su godinama bili na bolovanju a i sam, sam takav i nitko me nije razriješio dužnosti jer sam imao 100% bolovanje HRVI trajno rješenje itd. i onda sam, sam otišao, nisam morao otići, na liječničkom sam dobio 3, a stalno sam bio na bolovanju, prekinem jedan mjesec pa opet tako i to je to. Ovo govorim iz svoga iskustva, a ti si vjerojatno drugačije prošao ili poznaš nekoga tko je tako prošao, da li se nešto sada izmijenilo ne znam ali kako je bilo znam dobro. Što se tiče policije i nas vojske nema tu razlike svi smo branitelji no međutim zakon je drugačiji za policiju a drugačiji je za vojsku o tome smo pričali, ja sam bio aktivni policajac a bio sam i vojnik to je sve isto..

Gospodo nema ljutnje ovdje smo da pomognemo ako možemo i znamo, a ne da ispravljamo tko je što napisao netočno, jer poznamo nekoga tko je recimo najebo i nije dobio sve po propisu i zakonu a takvih hvala bogu ima puno.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 godina kasnije...

Djelatnici MUP-a idu u takozvane povlaštene mirovine i ne mogu imati braniteljski dodatak.

Ako odete na liječničku komisiju u Šarengradsku izgubit čete ovlaštenje a mirovinsko vam neče priznati bolest u svezi DR. Na kraju dobit čete samo profesionalnu nesposobnost za rad i mirovinu od 1800 do 2.200 kn. Tako su uglavnom prošli zadnji koji su se odlučili na invalidsku a nisu imali uvjete za prijevremenu odnosno 30 god. staža. Mislim da vam je bolje još radit a ako više ne možete idite na prijevremenu jer če vam biti povoljnija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija