Jump to content

Doživotno/dosmrtno uzdržavanje II.put


anonimno

Preporučene objave

:-? Ako je točan odgovor na temu "Ugovor o doživotnom/dosmrtnom uzdržavanju", od 13.07.2005. kako je moguće da vlasništvo na nekretnini davatelj doživotnog uzdržavanja stjeće za vrijeme života primatelja doživotnog uzdržavanja i na temelju rješenja Općinskog suda upisuje pravo vlasništva u zemljišnu knjigu? Što ako se ugovor raskine? Što ako se nekretnina proda? Može li kupac predmetne nekretnina imati neugodnosti ili negativnih posljedica?

Hvala onome tko zna i tko to znanje podijeli samnom.

Hvala još više ako me uputi na čl.Zakona koji potkrepljuju dani odgovor

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

podijelit ću s vama, mada nisam pravnik, ono što ja znam o takvom ugovor jest da se davatelj doživotnog uzdržavanja upisuje u zemljišnu knjigu i kao takvo stoji u zemljišnim knjigama da je pod tim ugovorom ta nekretnina njegova, ali se ne može prodati bez pristanka primatelja uzdržavanja (prije kupnje takve ili bilo kakve nekretnine obavezno treba tražiti ispis iz zemljišne knjige).

Ako se ugovor raskine, isto je kao i bilo koji drugi ugovor, vjerojatno dolazi na prijašnje stanje.

Eto, toliko od mene ako je pomoć uspjela.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...kako davatelj uzdržavanja ne može prodati nekretninu, tako ni primatelj, jer je rečeno da davatelj stječe pravo na nekretninu tek iza smrti primatelja, a primatelj ne može prodati jer čemu onda ugovor o doživotnom uzdržavanju kada bi se to moglo samo tak?

Neka vam se ne zbrka, u zemljišnim knjigama stoji da je napravljen ugovor i to nitko ne može osporiti.

Kad primatelj umre, davatelj preuzima nekretninu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Rekla sam Vam da ugovorom o dosmrtnom uzdržavanju davatelj uzdržavanja stječe vlasništvo odmah za života primatelja uzdržavanja. dok kod ugovora o doživotnom uzdržavanju stječe nakon smrti primatelja, nemojte ta dva ugovora mješati. Dosmrtno uzdržavanje ugovor je obveznog prava, dok je doživotno uzdržavanje nasljednopravni ugovor (Zakon o nasljeđivanju čl. 116. i dalje). U slučaju raskida ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, primatelj uzdržavanja može tražiti naknadu štete od druge ugovorne strane.

Obično se u ugovoru o dosmrtnom uzdržavanju ugovara i uspostavlja služnost stanovanja na predmetnoj nekretnini u korist primatelja uzdržavanja tako da je on siguran da ga nitko neće izbaciti van iz stana dok je živ, pa makar davatelj uzdržavanja i prodao stan trećoj osobi.

Zato pazite kakav ugovor potpisujete i s kim!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

Obično se u ugovoru o dosmrtnom uzdržavanju ugovara i uspostavlja služnost stanovanja na predmetnoj nekretnini u korist primatelja uzdržavanja tako da je on siguran da ga nitko neće izbaciti van iz stana dok je živ, pa makar davatelj uzdržavanja i prodao stan trećoj osobi.

Zato pazite kakav ugovor potpisujete i s kim!

 

Da, ovo neki primatelji uzdržavanja nisu ugovorili, pa su pojedini bili grubo prevareni.

Pravom doživotnog uživanja se isti štite od svojih davatelja uzdržavanja (kako paradoksalno zvuči).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moj otac i majka su zajedno gradili kuću,ali je ona zbog nekog razloga glasila na nju.Otac je umro i na ostavinskoj raspravi se nije raspravljalo o kući jer je ona mamino vlasništvo.Međutim,čula sam da je ona sa bratom potpisala ugovor o doživotnom uzdržavanju,a ja i moja djeca obavljamo poslove koje traži (kupovina namirnica,podizanje lijekova ...).Zanima me s obzirom da je tu kuću gradio i moj otac koja su moja prava jednoga dana te što da učinim.Hvala,

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala svima na javljanju. Ja sam se, naime, nasla u ulozi potencijalnog kupca stana cije je vlasnistvo u knjizi polozenih ugovora upisano "na temelju ugovora o dozivotnom uzdrzavanju" (citat iz vlasnickog lista). Prodavatelj stana je davatelj dozivotnog uzdrzavanja, koji je, navodno, sa primateljem dozivotnog uzdrzavanja u braku i sada su zajedno stanari umirovljenickog doma. Buduci da mi je situacija bila totalno nelogicna i pravno nejasna, odustala sam od spomenute kupovine. Medutim, zelim doznati moguce pravne posljedice za kupca takvog stana, jer nije iskljuceno da u potrazi za stanom susretnem sa slicnom situacijom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

majka traži od tebe da joj kupuješ namirnice i nabavljaš ljekove? Ako je sa brataom sklopila ugovor o doživotnom uzdržavanju ti to ne moraš raditi neka to radi brat!

 

ako pak imaš pretenzije na kuću onda moraš pitati majku da i sa tobom sklopi isto takav ugovor, a sa bratov možete i poništiti. Ili ti sa majkom sklopiš ugovor o dosmrtnom uzdržavanju te vlasništvo kuće odmah pripadne tebi, a pošto brat ima ugovor o doživotnom uzdržavanju taj će biti bezvrijedan jer ukratko ti bi imala jači ugovor. Sastavi pa probaj nagovorit majku da ti potpiše.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Probajte doznati zasto je kuca koju su yajednocki gradili, u braku, napisana samo na nju. U ostavinskoj raspravi bi to trebalo biti zajednicka imovina. Nakon smrti mog oca, stan je glasio na njega, ja sam morala dati izjavu sucu na ostavinskoj da se odricem svog dijela stana da bi se cijeli stan mogao napisati na mamu. To mi je bilo jednostavnije jer sam jedinica pa stan ostaje meni poslije majke. Tako mi se cinilo logicnije da se stan vodi na samo jedno ime u slucaju prodaje. Zato probajte provjeriti to s ostavinskom jer mi se cini da tu nesto ne stima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

postoji više razloga zašto kuća može biti na majku. Ako je zemljište na kojem je građena bilo na njeno ime tj ona ga je kupila ili su joj ga kupili njeni roditelji ili je od nekoga darovano njoj. Drugo ko je bio investitor tj. ako ja imam ušteđevinu a žena ne ja mogu graditi kuću na svoje ime da kod razvoda nebi bilo problema... Treće ako ja dižem kredit kod razvoda ga ja nastavljam plačati a supruga ne, a o ostalom se dogovorimo..... Probaj razgovarati još sa majkom i bratom o svemu, a onda tek traži odvjetnika ali prije razgovora se pripremi, jer ti se može desiti da potrošiš novce i ništa više ne dobiješ nego što sada imaš.

Sretno! - Prvo razgovor da vidiš kako dišu!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

ugovorom o dosmrtnom uzdržavanju davatelj uzdržavanja stječe vlasništvo odmah za života primatelja i tu se vode mnogi sporovi jer primatelji bivaju izigrani tako da davatelj proda recimo ugovorom spomenutu nekretninu. Dok kod ugovora o doživotnom uzdržavanju ugovorom navedeno stječe nakon smrti primatelja, te bi prodavanje neke ugovorom spomenute nekretnine za života primatelja uzdržavanja bilo protuzakonito jer nije nekretnina još u vlasništvu davatelja a primatelj sudskim putem kako je sklopio ugovor tako ga može i ukinuti, pa davatelj nikada ni nebi postao vlasnik - znači davatelj doživotnog uzdržavanja nemože prodati dok davatelj dosmrtnog uzdržavanja može prodati sad upitno je koliko bi to bilo etički zato nije uredu ni od kupca da kupuje od davatelja ni u jednom slučaju dok je primatelj živ osim ako se primatelj bez prisile složi i ovjeri kod j.bilj. (ovo vrijedi za dosmrtno).

Primatelj kod dosmrtnog nemože prodati jer je automatski predao u vlasništvo davatelju, a kod doživotnog nemože prodati jer postoji ugovor o dož.uzdrž. , osim ako nije napravljena zabilježba ali tu onda biva neko prevaren ili davatelj ili kupac tu su onda sporevi i treba svim stranama odvjetnici jer samostalno to riješiti je nemoguče. Za davatelja je najbolje da iz tog razloga napravi zabilježbu da bi zaštitio sebe da ga primatelj ne izgra....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija