Jump to content

hitno


prki

Preporučene objave

@ OKAN: a gdje piše da je dužan izričito podvrgnuti se alkotestu a tek onda osporavati rezultatem i tražiti analizu krvi i urina?

Što ako iz zdravstvenih razloga nemože tj nesmije puhati,recimo ima astmu ili neku bolest dišnih organa gdje bi napor prilikom puhanja u alkotester imao štetne posljedice za njegovo zdravlje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da se određena osoba nije dužna podvrgnuti alkotestu, već može zahtijevati da se ispitivanjem uzoraka krvi utvrdi količina alkohola u organizmu. Stvar je u tome da će dotična osoba snositi troškove ispitivanja uzoraka krvi ako se utvrdi prisutnost alkohola u organizmu, a prethodno je odbila alkotest.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Okane,zakon jasno propisuje u dolje navedenom članku da kada osoba zahtijeva lječnički pregled da ga policajac mora odvest na analizu. A sudska praksa je nešto drugo,govorimo o postupcima policijskog službenika i njegovim dužnostima u ovom slučaju

 

Članak 282.

 

(1) Policijski službenik koji obavlja nadzor vozača i drugih sudionika u prometu na cesti, ovlašten je nad svakim sudionikom u prometu koji svojim ponašanjem ometa ili ugrožava promet, provesti postupak ispitivanja pomoću odgovarajućih sredstava i aparata (alkometar i dr.), umjerenih prema propisima o mjerilima i mjeriteljskim uvjetima, radi utvrđivanja prisustva u organizmu alkohola, opojnih droga ili lijekova na kojima je označeno da se ne smiju upotrebljavati prije ni za vrijeme vožnje, odnosno ovlašten je nakon toga te osobe s istim ciljem odvesti na vađenje krvi i uzimanje urina ili na liječnički pregled.

 

(2) Prije poduzimanja radnji iz stavka 1. ovoga članka, policijski službenik može podvrgnuti vozača postupku prepoznavanja znakova koji su posljedica prisustva u organizmu alkohola, opojnih droga ili lijekova na kojima je označeno da se ne smiju upotrebljavati prije ni za vrijeme vožnje

 

(3) Policijski službenik odvest će na vađenje krvi i uzimanje urina radi analize i osobe kad poriču rezultate ispitivanja da u organizmu ima opojnih droga ili lijekova na kojima je označeno da se ne smiju upotrebljavati prije ni za vrijeme vožnje utvrđene odgovarajućim sredstvima i aparatima te kad zahtijevaju vađenje krvi i urina radi analize, odnosno liječnički pregled

(4) Osobe iz stavka 1. i 2. ovoga članka dužne su postupati prema zahtjevima policijskog službenika.

 

(5) Policijski službenik o poduzetim radnjama iz stavka 1. i 3. ovoga članka i članka 182. ovoga Zakona obvezno sačinjava zapisnik, odnosno zahtjev za liječnički pregled, vađenje krvi i uzimanje urina radi analize.

 

(6) Osoba za koju je ispitivanjem na jedan od načina iz stavka 1. ovoga članka utvrđeno da u organizmu ima alkohola, opojnih droga ili lijekova na kojima je označeno da se ne smiju upotrebljavati prije ni za vrijeme vožnje, snosi troškove ispitivanja, a osoba iz stavka 3. ovoga članka snosi i troškove odvoženja službenim policijskim vozilom na liječnički pregled, vađenje krvi i uzimanje urina radi analize.

 

(7) Postupak i način postupanja policijskog službenika radi prepoznavanja znakova i simptoma prisustva u organizmu alkohola, opojnih droga ili lijekova na kojima je označeno da se ne smiju upotrebljavati prije ni za vrijeme vožnje iz stavka 2. ovoga članka propisat će ministar nadležan za unutarnje poslove uz suglasnost ministra nadležnog za zdravstvo.

 

(8) Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj sudionik u prometu, osim vozača i instruktora vožnje, koji odbije podvrgnuti se ispitivanju ili stručnom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili urina.

 

(9) Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 do 1.500,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač bicikla, zaprežnog vozila ili kandidat za vozača koji se odbije podvrgnuti ispitivanju ili liječničkom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina.

 

(10) Novčanom kaznom u iznosu od najmanje 3.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač motornog vozila i instruktor vožnje ako se odbije podvrgnuti ispitivanju ili liječničkom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina, izreći će mu se zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje šest mjeseci i pet negativnih bodova.

 

(11) Osobi koja u razdoblju od 24 mjeseca unatrag od dana počinjenja prekršaja bude dva ili više puta pravomoćno kažnjena za prekršaje iz stavka 4. ovoga članka, umjesto novčane kazne prekršajni sud može izreći kaznu zatvora do 60 dana te joj može izreći zaštitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od jedne do dvije godine i odredit će joj se pet negativnih bodova.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Alexavg između ostalog i u članku 282 stavak 1 ZOSPC na koji se Vi pozivate, navedeno da je:

 

--- policijski službenik koji obavlja nadzor vozača i drugih sudionika u prometu na cesti, ovlašten je nad svakim sudionikom u prometu koji svojim ponašanjem ometa ili ugrožava promet, provesti postupak ispitivanja pomoću odgovarajućih sredstava i aparata (alkometar i dr.)...., .

... radi utvrđivanja prisustva u organizmu alkohola.....,

........, odnosno ovlašten je nakon toga te osobe s istim ciljem odvesti na vađenje krvi i uzimanje urina ili na liječnički pregled.

 

 

Vi sad tumačite ovo kako želite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Može zahtijevati vađenje krvi i urina i točka. A i što se tiče sudske prakse ako ste odbili alkotest sudac vas pita iz kojih ste razloga to napravili te dali ste tražili vađenje krvi i urina.Znači ako imate valjani razlog zašto nemožete puhati,možete zahtijevati lječničku obradu.

Možemo se u nedogled ovako natezat,ali činjenica je da situacija nije baš bajna po našeg okrivljenika.

Ne vjerujem baš da krim policija samo tako iz čista mira upotrebljava sredstva prisile...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nikak,znaš onu,nevalja se sa rogatima bosti. A i ne vjerujem da im nisi dao povoda,kao da oni nemaju pametnijeg posla nego nevine šetače mlatit okolo. A i njihov pravilnik točno propisuje u kojem slučaju smiju upotrebljavat silu,ovo na šta se ti želiš vaditi je mala slamka za koju se hvataš. Za šta te točno terete?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ej pa oni su me zaustavljali ja ih nisam vidija i i nakon pest metara ja iza]em iz auta lagano šetan kad od jednom dolazi krim policija baca me na pod i tako drži 20min poslje toga vode me u stanicu i nude mi alko test koji ja odbijam i trazim vađenje krvi ali oni mi to ne dopustaju... KAVE SU MI SAD ŠANSE NA PREKRŠAJNOM SUDU DA SE IZVUČEM .... NEKAŽNJENO

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

evo jednog iskustva koji se nedavno desio u jednoj eu drzavi

i kako se to tamo rjesava.vazac je prilikom voznje izazvao sudar na parkiranom autu u jutarnjim satima da bi se potom udaljio na kratko vrijeme i ostavio auto i kljuceve, u medjuvremenu stigla policija parkirala auto i vozaca potrazila na kucnoj adresi .

Posto ga nisu nasli ostavili usmenu obavjest da se javi i zadrzali kljuceve.Nakon kratkog vremena vozac (ca.1sat)vozac se pojavljuje u policiji gdje se trazi od njega alko test koji on daje tri puta 00 promila,policajac istom pise da je pijan i oduzima mu vozacku i da nema pootrebe dalje davati alko test jer je vidno pijan,Isti dobiva pismo od policije za tri prekrsaja alkohol, bjezanje sa mjesta unfala, i sam unfal .Potom se isti javlja u policiju

radi odredjivana kazne, nakraju samo alkohol i kazna zabrane 10 mjeseci velika novcana kazna , skola kod psijatra koja puno kosta i na kruju policiski doktor.Takav se sistem upotrbljava na vozace koji voze pod utjecajem alkohola koji je dosta skup i mozda i efikasan.U ovom slucaju vazac se mogao zaliti ali je pitanje kako bi prosao.,Ovo je samo slika kako to rade u nekim eu drzavama.P:S: ispricavam se ako sam bio naporan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija