Jump to content

je li lažno predstavljanje kazneno djelo


juicy

Preporučene objave

Ogorčena stalnim nepojavljivanjem bivšeg supruga na ročištima koje vodimo na sudu zbog visine alimentacije, nakon što je četvrti put telefonom javio sudu da je na službenom putu, ja sam, obzirom da znam da njegovo radno mjesto nikada, ali baš nikada ne zahtjeva službeni put, nazvala njegovo poduzeće, lažno se predstavila kao djelatnica suda, i rekla da je gospodin javio da je na službenom putu ali da sudu treba potvrda poslodavca o tome. Šef od bivšeg mi je odmah rekao da se dotični ne nalazi na službenom putu, već je na GO u Španjolskoj. Molila sam da mi potvrdu pošalje na faks. Kako faks nije stizao, ponovno sam nazvala na što su mi odgovorili da faks koji sam ostavila nije faks od suda (znači provjerili su broj), već moj privatni, dakle, skužili su da sam se lažno predstavila. O tome su izvijestili bivšeg supruga koji me sad želi kazneno prijaviti zbog lažnog predstavljanja. Pitanje glasi: je li lažno predstavljanje kažnjivo djelo i ako je koju kaznu mogu dobiti. Znam da sam napravila glupost, ali jednostavno nisam više mogla podnositi to odugovlačenje i namjerno ignoriranje sudskih poziva s njegove strane. Molim sve forumaše za što hitniji odgovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Lažno predstavljanje

 

Članak 328.

 

(1) Tko se lažno predstavi kao službena ili vojna osoba ili neovlašteno nosi kakve znakove službene ili vojne osobe s ciljem da sebi ili drugome pribavi kakvu korist ili da drugome prouzroči kakvu štetu,

kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.

 

(2) Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se tko izvrši kakvu radnju koju je ovlaštena izvršiti samo službena ili vojna osoba.

 

Mogli biste se naći u vrlo neugodnoj situaciji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. No, ja sam samo rekla da zovem sa suda (nisam se predstavila nikakvim imenom niti funkcijom) i da je potrebna potvrda da li je bivši na službenom putovanju. Nisam htjela prouzročiti nikakvu štetu niti pribaviti ikakvu korist. Htjela sam samo dokazati da bivši sudu govori neistinu. Druga strana, vjerujem, nije smjela putem telefona dati usmeni podatak da dotični nije na službenom putu već na GO (valjda bi to trebala biti poslovna tajna). I sve se svodi na rekla - kazala. U biti nema stvarnog dokaza (ne postoji snimljena verzija telefonskog razgovora)već samo njegov šef prenosi poruku bivšem da sam ja tražila taj podatak. Mogu li oni uopće išta napraviti bez valjanih dokaza?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imate odvjetnika?

Svaki put kad nije došao na ročište i opravdavao se službenim putem, mogli ste od suda zatražiti da službenim putem od njega pribavi dokumentaciju kojom potkrjepljuje te svoje tvrdnje da je na službenom putu. Ako bi se pokazalo da nije, mogli ste tražiti trošak ročišta na njegov teret (ako imate odvjetnika). U svakom slučaju, idući put tražite od suda da službenim putem zatraži dokaz o službenom putu kojim se ispričava.

Za ovo predstavljanje... hmmm... činjenica je da ste se predstavili d azovete sa suda, to vam je kao da ste se predstavili kao službenik suda, što niste... ako vas prijavi, obavezno nadjite odvjetnika.

P!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nadležno Općinsko državno odvjetništvo, po službenoj dužnosti.

Njihov izvor saznanja o tome može biti različit, moga ga pročitati na ovom forumu, javni pogovor, prijavom vašeg bivšeg, njegovog poduzeća, ....

Što se tiče dokaza oni će zahtjevati prikupljanje prethodnih obavijeti od svih koji imaju saznanja o tome (vi, vaša bivši, uposlenici njegove tvrtke, ispis telefonskih razgovora i sl.......).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

imam jedan problem koji se vodi pod ovu temu...ako mi netko moze dati savjet, bila bi veoma zahvalna.. :)

ovako, radim za poduzece pod tudim studentskim ugovorom. predstavljam se tim imenom, svi me tamo znaju pod tim imenom..ali to nije moje ime!! nikad me nisu ni trazili osobnu ili neku identifikaciju. tamo radi mnogo studenata. ne znam jesu li svi oni ti za koje se predstavljaju ali ja imam dileme..naime doslo je do problema u poduzecu i pozvala se policija..ja nisam bila tamo kad se to dogodilo (nisam evidentirana 3 dana u nizu) ali u tijeku je interna i policijska istraga..trazili su se imena, prezimena i datume rodenja svih zaposlenih studenata. dala sam tude podatke kao svoje..tj od studenta ciji je ugovor.. mogu li se kako izvuci? reci da nemam dokumente kod sebe ako me pozovu na razgovor? hoce li to proci? kakve su kazne ako me uhvate da se lazno predstavljam?

pomagajte,da barem mogu spavati... :place:

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo ne vjerujem da baš nitko ne zna da to niste vi. Imate pomagača u rukovodstvu te firme.

 

Tu je sigurno netko nešto otuđio i sad se ispitiva tko.

 

Policija će od vas tražiti osobnu iskaznicu prije razgovora. Preporučujem vam da na sve moguće načine izbjegavate kontakt sa policijom. Možda otkriju počinitelja i prije nego što stignu do vas. Ukoliko ne bude moglo drugačije, pođite pravo u tu policijski postaju, tražite nekog od šefova i priznajte mu sve. Mislim da će imati razumjevanja ukoliko se radi o samo toj bezazlenoj stvari, tj. ukoliko nemate neku veću smetnju da radite taj posao.

 

U slučaju da niste potpisali vlstoručno neki ugovor koji glasi na pravu osobu, nalazite se u prekršaju a procesuira vas policijski službenik koji dobro zna svoj posao, mislim da vas očekuje optužni prijedlog sa malom novčanom kaznom ili kaznom zatvora do 15 dana.

 

ZAKON o osobnom imenu (NN 69/92)

Članak 14.

Novčanom kaznom u dinarskoj protuvrijednosti od 50 do 300 DEM ili kaznom zatvora do 15 dana kaznit će se za prekršaj osoba koja upotrijebi tuđe osobno ime kao svoje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala!

nije ništa otuđeno. došlo je do pogreške pri radu sa imovinom. na vrijeme se spriječila šteta (znači nema nikakvog gubitka za poduzeće) samo sada se provode te istrage kako bi se znalo tko je odgovoran i postoji li iza toga nešto veće (tj. je li to možda ipak bilo namjerno samo se nije realiziralo do kraja).

nitko iz poduzeća nije baš mene zvao da dođem kod njih raditi. trebalo im je studenata pa me prijateljica (također zaposlena kao studentica) nazvala da dođem. ona je jedina znala da nisam ta za koju se predstavljam.

trebala bi raditi do božića a ispitivat će se do tada. je li pametno da odem na posao pa ako me pozovu i traže osobnu da im kažem kako nemam dokumente kod sebe??

mislim, ionako nisam evidentirana da sam radila taj dan...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija