Jump to content

Magistarska tema- Posvojenje-adoptio


Nitanita

Preporučene objave

Evo nekoliko prijedloga aktualnih i zanimljivih tema:

 

1. Revizija Europske Konvencije o posvojenju, te analiza uskladjenosti hrvatskog Obiteljskog zakona s Konvencijom (uklj. pitanja zasto RH nije pristupila Konvenciji, zasto se u udzbenicima nalaze pogresni prijevodi i krivi navodi o odredbama Konvencije u pogledu pretpostavki za posvojenje)

 

2. Gornja dobna granica i gornja dobna razlika kao pretpostavka za posvojenje u hrvatskom i poredbenom pravu s posebniom osvrtom na Zakon o izmjenama i dopunama Obiteljskog zakona (NN 107/07)

 

3. Posvojenje s roditeljskim i srodnickim ucinkom u hrvatskom pravu i prevodjenje roditeljskog u srodnicko posvojenje prema Zakonu o izmjenama i dopunama Obiteljskog zakona (NN 107/07)

 

4. Procesni status posvojitelja, posvojenika i drugih sudionika u postupku posvojenja de lege lata i de lege ferenda s posebnim osvrtom na zastupanje interesa posvojenika u postupku po hrvatskim propisima

 

5. Oduzimanje roditeljskog prava radi provodjenja posvojenja po hrvatskim propisima

 

6. Postupak za posvojenje de lege lata i de lege ferenda s posebnim osvrtom na mjesnu nadleznost centara za socijalnu skrb

 

Kod toga jedna napomena: Neke od navedenih tema su izrazito kontorverzne u hrvatskoj teoriji (i manje) praksi, te je moguce da zbog stavova profesora koji bi ti trebali biti mentori nikada ne magistriras ili da se teza koju zastupas iznenada sasvim izmijeni (ako mislis magistrirati za zivota). Za ilustraciju kontroverzi i pregled tko sto zastupa dovoljno je pregledati ovogodisnej novinske tekstove objavljene u Vjesniku i Jutarnjem listu povodom izmjena Obiteljskog zakona (google is your friend).

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ivanka, hvala vam puno puno, razmislicu, Posvojenje je mnogo zanimljiva tema, ali se ne mogu odluciti okolo naslova, vaso prijedlozi su mi mnogo pomogli, bilo bi dobro da mi i neko jos nesto predlozi, za da mogu odluciti izmedu alternative.

Bilo mi je vrlo tesko da se odlucim za temu, ipak sam izabrala posvojenje kako naj zanimlivije i aktuelno, mislim da nisam pogrijesila.

 

Hvala jos jednom Ivanka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Ne razumijem, magistarske teme obično nisu tako široke, nije li bolje da sa svojom mentoricom popričate o mogućim temama, sigurna sam da će vas ona najbolje uputiti...uostalom, pa vi već imate diplomu i nema razloga da se ustručavate doći sa svojim prijedlozima mentoru, pa nije to diplomski rad, ovdje je ipak dopuštena veća sloboda interpretacije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ima nekad jako širokih mag. tema.

Npr. bila je tema "Kazneno djelo ubojstv" iako je tema mogla biti uža : "pokušaj ubojstva", "ubojstvo iz nehaja", teška djela ubojstva.

 

Ili npr. tema "Skupština dioničkog društva" a mogla je biti uža: "Donošenje odluka na skupštini d.d.d" ili "Pobijanje odluka skupštine d.d."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Znam da mogu razgovarati sa mentoricom, ali znate i sami da mentori nemaju vremena i dati budu mentori na sirokom smislu, pa zato kazu "odluci sama", tako da je meni stvarno jako puno znacajan jedan prijedlog strucnih ljudi, tako da odlucila sam se obratiti vama, jer znam da ovaj forum posjecuju pravnici, tako da bi mi netko mogao pomoci iz praktickog aspekta, a netko iz teoretskog aspekta. Bilo bi mi mnogo lakse.

Sve najbolje svima

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija