Jump to content

Prebacivanje u Mostar


Mizantrop

Preporučene objave

Zanima me prebacivanje u Mostar. Razlika u ispitima? Iskustva? Potrebna papirologija?Bilo što????

Ono što sam uspio saznati je da su 4 ispita razlike(ljudska prava, gospodarski sustav EU, pravo EU i međunarodno kazneno pravo), da su profesori uglavnom sa splitskog fakulteta i da se možete prebaciti kad god želite tijekom godine.

Pomozite!!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

... imaš na ovoj stranici http://www.sve-mo.ba/pf/

otprilike sve vezano za ispite; ovisno koja si godina, a sad su neki ispiti - koji su prije bili obvezi za položiti prebačeni kao izborni na 5 godinu.

Ili ako si baš zainteresiran - zovneš referadu Pravnog faksa u Mostaru, tražiš gospođu Emiliju i pitaš. Krasna gospođa, sve će ti reći.

A profesori, jesu većinom iz Splita, mada su najzeznutiji original Mostarci ili iz okolice. Ako imaš još kakvo pitanje, pitaj.... :namiguje:

Aj pogodi tko je tamo završio faks :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam po starom programu. Interesira me ta razlika koju bih trebao položiti - literatura od koliko stranica, je li u pitanju 20 - ak ili 200 str.? Kakvi su profesori? Postoji li mogućnost dogovora i polaganja ispita izvan roka, kao što je to navodno u Splitu slučaj? To je nešto što ipak ne mogu pitati tajnicu Fakulteta.

Iskreno, radim i želim fakultet završiti čim prije, taj papir mi je neophodan da bih napredovao stoga me zanimaju Tvoja iskustva.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najteži ispit....

Objektivno - ima ih više, što po samom gradivu - kazneno pravo; građansko pravo; obvezno:

Subjektivno - najteže mi je bilo položiti Kazneno, jer smo morali doslovce bubačiti KZ Federacije, i KZ BIH, ima dosta sličnosti, ali to je značiilo 800 članaka znat napamet, ako si želio bit siguran da ćeš proć, a Opći dio smo učili Franju Bačića:

Građansko i Obvezno je teško, ali prof. je stvarno ok, isto i Upravno pravo ...

Ja Bogu hvala stvarno nisam nikad imala nekih većih problema s prof., mislim postavila sam se fer i tako sam i prolazila, ali ima svašta... I polaganja preko veze, i ljudi koji provociraju pa se poslje pravdaju prof. je kriv, i onih koji stvarno traže znanje, i onih koje nije briga, i onih koji nauče, polože i gledaju svoj pravac, a ne priče...

Ako misliš da će ti bit lakše diplomirat u Mostaru, neznam, razmisli dobro, jer se "čini mi se" ne cjeni isto kao i drugi faksovi, a težak je isto - pogotovo kad nisi ničiji i nemaš nikog iza leđa...

pozzzz

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U Mostaru postoje 2 pravna fakulteta, jedan na Muslimanskoj, a jedan na Hrvatskoj strani. Na diplomi piše "SVEUČILIŠTE U MOSTARU - PRAVNI FAKULTET", a neUniverzitet, oprosti molim te. U BIH se pravni fakultet cijeni, ali ako misli raditi u RH (a pretp. sam da misli), onda mu preporučam da tamo diplomira, ako ima mogućnost, čisto iz logičnih otprije navedenih razloga.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radim u struci u BIH,a prosjek ti je (po starom) recimo 6 godina. Ja osobno završila sam i prije roka, zbog toga sam dobila posao 3 dana nakon diplomiranja, bez veza i vezica, ali zbog prije navedenog razloga.

U Mostaru se već polaže po Bolonjskom, već je druga generacija upisana po tom sustavu, ali kako mi reče da si po starom programu, onda te to vj. neće kačiti.

Istina, najvažnije je imati papir - i u globalu nije bitno gdje diplomiraš, ni koliko studiraš jer to nije jamstvo ničeg, samo znam da se 100% ne bih zaposlila tu gdje sam sad a podvlačim bez veza, da nisam takva kakva jesam. Jer ako imaš vezu, imaš sve, a mi ostali koji nemamo - studirajte, diplomirajte, obijajte od vrata do vrata...

A u RH je opet bolje nego ovdje, milijun puta....

Kažem ti opet - zovni referadu i pitaj konkretno, ili pošalji e-mailom zahtjev za informacijom, garantirano će ti odgovoriti roku 3 dana....

pozzz

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

pozdrav svima, evo da se i ja malo nadovezem na mostar i studiranje prava na sveucilistu...za razliku od malene ,ja bas i nisam imala dobra iskustva sa pravom i mostarom, pogotovo sa kaznenim i profesoricom sabrinom....istina je da se kazneno mora znati bukvalno od prve do zadnje strane knjige od bacica, ali i od prvog do zadnjeg clana kz-a...a ni to ti nije dovoljno da prodjes, vec se moli svim mogucim bogovima ili stelama za prolazak...ja sam se prebacila u sarajevo i iako sam bila poprilicno skepticna glede svega, jednostavno sam se odusevila,pocev od profesora,asistenata do sistema polaganja ispita,i nisam imala ama bas ni jedan predmet razlike, sve sto sam polozila u mostaru priznalo mi se u sarajevu...puno puno su ljubazniji i susretljiviji prema studentima nego mostaru, a kazneno pravo je milina uciti i polagati...od mostara jedino mogu pohvaliti beru i zene sa studentske, a ono sto je jedino valjalo na pravu je umrlo ili otislo dalje...i mali ispravak malene, sluzbeno-prosjek studiranja na pravu u mostaru je 8 a ne 6 godina, i prosjek ocjena je nesto malo veci od 2...mislila sam da ce biti nekih problema u hr zbog zavrsetka faksa u sarajevu, medjutim sve je proteklo jako dobro, i jedina stvar koje mi je zao je ta sto se nisam ranije prebacila i gubila vrijeme na kaznenom...pozz svima :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

evo ja gledam po ovom forumu i naletih na meni poznatu i zanimljivu temu.. i mozda mogu pomoci.., studentica sam pravnog fakulteta u Mostaru i sad zasad nemam se zbog cega bunit.

vidim moje kolege na forumu su spominjali prof.Sabrinu, meni je osobno ona super, kod nje nisam imala nikakvih problema, mozda zato sto sam generacija koja ide po bolonjskom procesu, neznam, stvarno trazi znanje i vise se nitko na nju ne tuzi, polazemo iz dvije knjige, (opci i posebni dio) i plus zakoni, koje trazi da moras znat.

-od ostalog ja jos nisam naisla na neku zapreku, ucila sam normalno, ne toliko previse, imala sam vremena za sve, i rijetko bih pala neki ispit. sad sve polazemo preko kolokvija, i u 6 mj izlazimo na zavrsni , usmeno kod prof, ovisno koliko nam str ostane ne polozenih preko kolokvija.

meni osobno veliki problem stvara Pravo Europske Unije, predmet koji bi trebao bit neki mozemo rec usput tak nesto, ali je knjiga od 950 str i prekomplicirano je..a i profesorova su pitanja -ma uzas..

 

--ja sam razmisljala o prebacivanju u zg, iz osobnih razloga a ne zato sto mi pravo u Mostaru ne odgovara, raspitivala sam se malo, pa bih bila sretna kad bi mi netko nesto savjetovao u vezi toga... bojim se ako se vec naviknem (a jesam) na ovaj program ovdje, neznam kako to gore funkcionira..

 

a sto se tice diplome, glupost, kad dobijes diplomu, ako vec zelis radit u RH , odes u zg, nostrificiras diplomu i kao da si ga gore zavrsio. ja imam rodicu iz bjelovara koja je tako napravila, i dobila je posao za mjesec-dva nakon diplomiranja u zagrebu, bez ikakvih veza..pa prema tome.., gdje ga god zavrsis-nije bitno, vaznoo je da imas diplomu!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija